Zes misverstanden over lichaamsbeweging die resultaat belemmeren

Lichaamsbeweging is altijd goed voor het lichaam. We zouden echter wel uit de buurt moeten blijven van ongegronde technieken die beweging ineffectief maken.
Zes misverstanden over lichaamsbeweging die resultaat belemmeren

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Lichaamsbeweging is een van de meest aanbevolen bezigheden om je ideale lichaamsgewicht te behouden en je gezondheid te verbeteren. Helaas bestaan er echter een hoop misverstanden over lichaamsbeweging.

Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen kun je de negatieve effecten van een sedentaire levensstijl tegengaan. Je kunt op gezonde wijze gedag zeggen tegen die overbodige kilootjes waar je zo graag vanaf wilt.

Slechts dertig minuten beweging per dag is al voldoende om de meest belangrijke lichaamsfuncties te optimaliseren en je mentale gezondheid te verbeteren.

Het probleem is dat mensen gelijk resultaat verwachten. En als ze na een paar dagen nog geen verschil zien kiezen velen ervoor om hun goede voornemens op te geven en weer terug te gaan naar hun oude vertrouwde ongezonde levensstijl.

Dit komt door al die misverstanden over lichaamsbeweging die er bestaan. Die weerhouden velen ervan om hun doel te bereiken, hoe hard ze ook hun best doen.

En aangezien er duidelijk nog altijd een hoop mensen zijn die niet weten over welke misverstanden over lichaamsbeweging we het hebben, gaan we in dit artikel in detail in op de zes voornaamste ervan.

Blijf dus doorlezen!

1. ‘Het beste moment om aan lichaamsbeweging te doen is…’

Misverstanden over lichaamsbeweging

Er zijn genoeg mensen die aanraden om ofwel ’s ochtends of juist ’s avonds te sporten. Omdat ze ervan overtuigd zijn dat je work-out dan het meeste en het beste effect heeft op je lichaam.

In werkelijkheid is het echter zo dat er nog helemaal niet genoeg onderzoek is gedaan om te bepalen wat het beste moment is om aan lichaamsbeweging te doen. Of om te garanderen dat bepaalde tijdstippen beter zijn dan andere.

Wat vooral belangrijk is, is dat je dagelijks beweegt. Op een comfortabele plek en op een moment dat je de tijd hebt om dit te doen.

Als het niet mogelijk is om je aan een streng schema te houden, dan kun je in principe op elk moment van de dag bewegen. Zolang het maar minstens twintig of dertig minuten is.

2. ‘Als het geen pijn doet, dan doe je waarschijnlijk iets fout’

Absoluut niet waar! Dit is een van de misverstanden over lichaamsbeweging. Lichamelijke pijn staat helemaal niet gelijk aan een succesvolle work-out. Het kan in sommige gevallen zelfs leiden tot letsel.

Het is normaal om pijn te ervaren nadat je zeer intensief hebt gesport. Maar niet iedereen ervaart deze pijn op dezelfde manier.

Door zo sterk van dit idee overtuigd te zijn, zijn veel mensen geneigd om te veel of te hard te sporten. Daardoor overbelasten ze hun spieren en kunnen ze letsel oplopen.

Daarom is het altijd aan te raden om te beginnen met een lichte routine van ongeveer twintig à dertig minuten. Langzaamaan kan de intensiteit opgebouwd worden, naarmate je lichaam er steeds meer aan gewend raakt.

3. ‘Om een platte buik te krijgen hoef je alleen maar sit-ups te doen’

Meisje Dat Sit-ups Doet Om Een Platte Buik Te Krijgen Wat Een Van De Misverstanden Over Lichaamsbeweging Is

Buikspieroefeningen zijn bedoeld om de buik strak te maken en in vorm te brengen. Hoewel ze wel onderdeel zouden moeten uitmaken van je routine, is het niet voldoende om alleen sit-ups te doen om buikvet te elimineren.

Het is belangrijk om een plan op te stellen waarbij je ook aan cardio doet. Dit houdt in dat je vormen van beweging doet die je stofwisseling stimuleren en zo helpen om vet te elimineren.

Ook is het van essentieel belang om goed naar je dieet te kijken. Het eten van ongezonde dingen is doorgaans de voornaamste reden is waarom we onze buik niet plat kunnen krijgen.

4. ‘Hoe meer je zweet, hoe meer je afvalt’

Veel mensen denken dat ze wanneer ze meer zweten tijdens een work-out, ze automatisch ook meer lichaamsvet verliezen.

Helaas is het in werkelijkheid echter zo dat deze reactie niets te maken heeft met het verliezen van lichaamsvet. Hoeveel je zweet verschilt per persoon.

Zweten is een natuurlijke reactie van het lichaam om tijdens het uitvoeren van dit soort activiteiten de juiste lichaamstemperatuur te behouden.

5. ‘Gewichten zorgen ervoor dat vrouwen er mannelijker uit gaan zien.’

Vrouw Die Met Gewichten In Haar Handen In De Sportschool Staat

Natuurlijk niet! Trainen met gewichten is een geweldige manier om je bovenlichaam in vorm te brengen en strakker en mooier te maken.

Gewichtheffen helpt om die slappe huid op de armen te elimineren. Bovendien verbetert het de gezondheid van je rug en het zorgt ervoor dat je lichaam meer energie verbruikt tijdens het trainen.

Om grote spieren te krijgen als een bodybuilder, zou je een heleboel testosteron nodig hebben. En doorgaans hebben vrouwen niet hele grote hoeveelheden van dit hormoon.

In plaats daarvan zorgt gewichtheffen er juist voor dat de spieren sterker worden. Bovendien versnelt het ook de stofwisseling. Het zorgt er ook voor dat het risico op gewricht- en botletsels kleiner wordt.

6. ‘Stretchen zorgt ervoor dat het lichaam sneller herstelt.’

Veel mensen hebben de gewoonte om na het trainen even te stretchen om ervoor te zorgen dat hun lichaam sneller herstelt.

Hoewel dit een zeer ontspannende gewoonte is die kan helpen om de spanning die zich tijdens het trainen opbouwt te verminderen, bestaat er niet genoeg bewijs om te zeggen dat stretchen het lichaam helpt om sneller te herstellen.

In plaats daarvan kan het wel helpen om een goede warming up te doen voordat je begint, om je lichaam flexibeler te maken.

Heb jij wel eens een of meer van deze mythes gehoord? Nu je van deze misverstanden over lichaamsbeweging op de hoogte bent, kun je je sportroutine heroverwegen om er beter van te profiteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cè E, Limonta E, Maggioni MA, Rampichini S, Veicsteinas A, Esposito F. Stretching and deep and superficial massage do not influence blood lactate levels after heavy-intensity cycle exercise. Journal of Sports Sciences  2013; 31 (8): 856-866. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23256711. Accessed 01/17, 2019.
  • Chakravarty EF, Hubert HB, Lingala VB, Zatarain, E, Fries JF. Long distance running and knee osteoarthritis: a prospective study. American Journal of Preventive Medicine 2008; 35 (2): 133-138. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2556152/. Accessed 01/17, 2019.
  • Costa AB. The dangers of the’no pain, no gain’ mentality in modern exercise. Physical Review 2015; 47: 777-780. Available at: https://digitalcommons.uri.edu/srhonorsprog/413/. Accessed 01/17, 2019.
  • Locke CT, Basset D. How many steps/day are enough: preliminary pedometer indices for public health. Sports Med 2004; 34: 1-8. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14715035. Accessed 01/17, 2019.
  • Vispute SS, Smith JD, LeCheminant JD, Hurley KS. The effect of abdominal exercise on abdominal fat. Journal of Strength and Conditioning Research 2011; 25 (9): 2559-2564. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21804427. Accessed 01/17, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.