Oliën om de haargroei te stimuleren

Avocado kan helpen om haaruitval tegen te gaan en tegelijkertijd beschadigd haar herstellen en de haargroei bevorderen. Je kunt hiervoor de olie uit de plant gebruiken of gewoon het vruchtvlees.
Oliën om de haargroei te stimuleren

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen hechten waarde hun haargroei, omdat het iets is dat belangrijk is voor het beeld dat ze van zichzelf hebben en voor hun schoonheid. Ze gaan dan ook op zoek naar middelen om de haargroei te stimuleren.

Vol, gezond en lang haar hebben is iets dat dagelijkse zorg vereist, zodat alle onzuiverheden die het haar met de tijd kunnen beschadigen, geëlimineerd worden.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig genoeg methoden die kunnen helpen om de haargroei te stimuleren en om te gaan met problemen die verbonden zijn aan haaruitval.

Behandelingen om haaruitval te vertragen en de groei van nieuwe haren te stimuleren vereisen vaak veel geduld en toewijding. Vooral wanneer je deze resultaten wilt behalen met het gebruik van natuurlijke middelen.

Enkele van de beste opties om deze doelen te bereiken zijn behandelingen waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke oliën die de gezondheid en groei van het haar ondersteunen.

Weet je welke oliën het beste zijn voor je haar?

Oliën om de haargroei te stimuleren

Wonderolie

Deze olie wordt al jaren gebruikt om het lichaam te ontgiften en zuiveren. Op het gebied van de schoonheid staat deze olie echter bekend om zijn vochtinbrengende werking en vermogen om de haargroei te stimuleren. Dit kan helpen om problemen met haaruitval tegen te gaan en je hoofdhuid gezond te houden.

Rozemarijnolie

Rozemarijnolie

Rozemarijn en de etherische olie die uit deze plant geperst kan worden zijn twee ingrediënten die regelmatig worden gebruikt in de cosmetische industrie en de schoonheidsindustrie, met name om het haar gezond te houden.

Rozemarijnolie maakt de wortel van het haar sterker, bevordert een goede bloedsomloop in de hoofdhuid en stimuleert op effectieve wijze gezonde haargroei.

Om van deze voordelen te profiteren, hoef je alleen maar een paar druppels etherische rozemarijnolie toe te voegen aan je gewone shampoo.

Arganolie

Deze uit Marokko afkomstige olie is in de laatste jaren zeer populair geworden. Arganolie is een geweldig product om het haar gezond te houden. Door arganolie regelmatig te gebruiken kan het helpen om het haar te herstellen en haaruitval te voorkomen.

Avocado-olie

Avocado-olie

Avocado-olie heeft hoge gehaltes enkelvoudig onverzadigde vetzuren en vitamine E. Beide bestanddelen zorgen er voor dat het haar gevoed en versterkt wordt. Hierdoor wordt:

 • Beschadigd haar hersteld.
 • Haargroei gestimuleerd.
 • Voorkom je tegelijkertijd dat je haar uitvalt.

De olie van avocado wordt in veel commerciële haarverzorgingsproducten verwerkt. Je kan avocado echter ook in zijn natuurlijke vorm gebruiken om van dezelfde voordelen te profiteren.

Lavendelolie

Lavendelolie heeft een heerlijke geur en zal je haar sterker maken en meer vitaliteit geven. De olie stimuleert de natuurlijke haargroei en kan helpen om haaruitval te vertragen.

Lijnzaadolie

Je kunt van de voordelen die deze olie biedt profiteren door de olie toe te voegen aan verschillende gerechten, maar je kunt de olie ook direct op de haarschacht aanbrengen.

Lijnzaadolie bevat omega 3-vetzuren die kunnen helpen om het haar sterker te maken en beschadigd haar te herstellen. Tegelijkertijd stimuleren omega 3-vetzuren nieuwe haargroei. En of dit niet al genoeg is, is de olie ook nog eens vochtinbrengend. Het zal je haar super glanzend maken.

Misschien ook interessant om te lezen:

Hoe zorg je voor glanzend haar

Olijfolie

Olijfolie bevat enkelvoudig onverzadigde vetzuren die aanbevolen zijn om het haar, de huid en de nagels sterker te maken. Daarnaast bevat olijfolie vitamine E. Deze vitamine vermindert haaruitval, voedt het haar en bevordert de natuurlijke haargroei.

Kokosolie

Kokosolie

Kokosolie wordt niet alleen sterk aangeraden vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen. Het staat ook bekend om zijn vermogen om het haar krachtiger en sterker te maken.

Deze olie bevat gezonde vetten die bijdragen aan het herstel van beschadigd haar. Het bevat ook vitamine E die het haar voedt, vochtinbrengend is en tegelijkertijd gezonde haargroei ondersteunt.

Tijmolie

Ook etherische tijmolie is een heerlijke olie die je haar voorziet van de voedingsstoffen die het nodig heeft. Het zal je haar daarnaast herstellen en de haargroei stimuleren. Regelmatig gebruik van tijmolie kan helpen om roos te voorkomen en maakt je haar dikker, waardoor haaruitval tegen wordt gegaan.

Jojobaolie

Deze olie kan helpen om ervoor te zorgen dat je haar minder snel vet wordt en onzuiverheden die de haarzakjes kunnen verstoppen te elimineren.

Jojobaolie wordt vaak gebruikt in verschillende commerciële schoonheidsproducten voor haar en huid. Door jojobaolie aan te brengen op de haarwortel kun je je haar sterker maken, haaruitval tegengaan en de haargroei stimuleren.

Behandeling met oliën voor gezonde haargroei

Etherische Oliën

Alle oliën die we hier boven behandeld hebben bieden op zichzelf al voldoende voordelen om de haargroei te stimuleren. Je kunt echter je vooruitzichten nog beter maken. Dit kan je dus doen door meerdere van deze oliën te combineren in één behandeling.

Ingrediënten

 • ½ kop wonderolie (120 ml)
 • 2 theelepels avocado-olie (10 ml)
 • 1 theelepel rozemarijnolie (5 ml)
 • 1 theelepel lavendelolie (5 ml)

Wat moet je dan doen?

 • Meng eerst alle oliën in een glazen kom door elkaar.
 • Breng dit mengsel vervolgens aan op vochtig haar.
 • Masseer het daarna met ronde bewegingen in je hoofdhuid.
 • Laat het mengsel daarna een uur intrekken.
 • Spoel het vervolgens uit. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2012, Februyary 3). Hass avocado composition and potential health effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(7), 738– 750
  tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2011.556759?scroll=top&needAccess=true
 • 5 Final report on the safety assessment of jojoba oil and jojoba wax. (1992). DOI:
  10.3109/10915819209141992
 • Hair Cosmetics: An Overview (2015). Maria Fernanda Reis Gavazzoni Dias.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/

 • Activation of MITF by Argan Oil Leads to the Inhibition of the Tyrosinase and Dopachrome Tautomerase Expressions in B16 Murine Melanoma Cells (2013). Myra O. Villareal,  Sayuri Kume,  Thouria Bourhim,  Fatima Zahra Bakhtaoui, Kenichi Kashiwagi, Junkyu Han, Chemseddoha Gadhi, 3 and Hiroko Isoda.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723062/?report=classic

 • Hair Growth-Promoting Effects of Lavender Oil in C57BL/6 Mice (2016). Boo Hyeong Lee, Jae Soon Lee and Young Chul Kim.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4843973/

 • Randomized trial of aromatherapy. Successful treatment for alopecia areata (1998). Hay IC, Jamieson M, Ormerod AD.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9828867

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.