De geneeskrachtige eigenschappen van munt

Munt wordt gebruikt in cocktails en om bepaalde medicinale dranken te bereiden. Maar wist je dat er veel meer aan deze plant is dan je misschien dacht?
De geneeskrachtige eigenschappen van munt

Laatste update: 13 oktober, 2018

Munt – ook wel bekend als mentha, groene munt en pepermunt – is een plant die regelmatig wordt gebruikt bij de bereiding van bepaalde gerechten omwille van het aroma. Deze aromatische plant wordt in vele therapeutische behandelingen gebruikt. De geneeskrachtige eigenschappen van munt dragen immers bij tot een goede gezondheid.

Ontdek de geneeskrachtige eigenschappen van munt

  • Een van de belangrijkste eigenschappen van munt is dat het krampstillend en gasverminderend werkt. Het helpt om problemen met de spijsvertering te bestrijden, vooral in gevallen van indigestie, winderigheid en buikpijn of koliek.
  • Het is ook belangrijk voor de behandeling van de luchtwegen. Munt bevat immers bepaalde stoffen die krachtige slijmoplossers zijn.
  • Dit medicinale kruid is zeer effectief bij de behandeling van menstruatiepijnen.
  • Munt bevat componenten die zeer effectief zijn voor de behandeling van angst. Deze plant laat ons ontspannen en voorkomt daarom mogelijke consequenties die dergelijke angstaanvallen met zich meebrengen.
  • Munt werkt antiseptisch en is een goede pijnstiller. Het wordt daarom aanbevolen om munt te gebruiken bij de behandeling van blessures. Hoe wordt dit gedaan? Met een infusie van munt kunnen we een wond schoonmaken en voelen we een onmiddellijke verlichting van de pijn, wat helpt om de wond sneller te genezen. Bovendien wordt het gebruikt bij bepaalde soorten brandwonden. Voor de behandeling van brandwonden meng je de infusie met een kleine hoeveelheid olijfolie. Dit mengsel leg je direct op brandwonden, zodat de stekende pijn verdwijnt en je een mogelijke infectie kan vermijden.
  • Deze prachtige plant werkt heel goed om een slechte adem te bestrijden. De geur van munt is immers zeer aangenaam en je kan deze de hele dag blijven ruiken. Menthol, een van de hoofdbestanddelen in munt,  is uitstekend geschikt voor dit doel. Bovendien is het zeer verfrissend.
  • Met behulp van munt kan je een heerlijke en ontspannende thee drinken voor het slapen gaan. Dit helpt om van een rustige, ontspannen en herstellende slaap te kunnen genieten.
  • Muntinfusies worden ten zeerste aangeraden om de gassen in het spijsverteringskanaal op te lossen. Het is een hele goede manier om winderigheid te bestrijden.

Voorbereiding van een muntinfusie

Munt

Een infusie met munt voorbereiden is heel simpel. Je hoeft alleen maar verse en zachte bladeren te gebruiken.

Kook een halve liter water. Neem het water van het vuur en voeg dan de muntblaadjes toe. Dek de infusie voor ongeveer twintig minuten af. Zeef hierna de infusie met behulp van een vergiet. Je muntthee is nu klaar. Op deze manier kan je drie kopjes per dag drinken.

Samengevat…

Zoals je kan zien is munt veel nuttiger dan enkel als middel tegen buikpijn of voor de heerlijk geurende aroma’s. Ons lijstje toont aan dat de geneeskrachtige eigenschappen van munt namelijk erg divers zijn.

Het is daarom heel belangrijk voor ons om blijvend op zoek te gaan naar welke functies medicinale planten kunnen hebben voor onze gezondheid. Nog beter: zolang je planten volgens het aanbevolen gebruik consumeert, zal je er geen bijwerkingen van ondervinden. Wellicht ook interessant voor jou

Huismiddeltjes met groene muntblaadjes
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Huismiddeltjes met groene muntblaadjes

Groene muntblaadjes, wetenschappelijk bekend als Mentha spicata, is een kruid met ontspannende en medicinale eigenschappen.