6 voedingsmiddelen voor je ontbijt voor een energieke ochtend

Je eerste maaltijd van de dag zou je alle benodigde energie moeten geven om de dag aan te kunnen, zonder ochtenddip. Bekijk deze overheerlijke, ontbijtvoedingsmiddelen vol met energie, om je dag goed van start te laten gaan.
6 voedingsmiddelen voor je ontbijt voor een energieke ochtend

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Je ontbijt bestaat waarschijnlijk uit een koffie en een broodje, onderweg naar je werk of tijdens het aankleden en klaarmaken om te vertrekken. Met dit ontbijt geef je je lichaam zeker niet de ‘brandstof’ die het nodig heeft om de dag goed van start te laten gaan.

Als je je niet moe, zwak of incapabel om te focussen wilt voelen, eet je het beste voeding die je energie levert vanaf het begin van je dag. Als je dit begint te doen, voel je je fris in je hoofd en ben je alert en klaar om te bewegen.

Je zult:

 • Beter kunnen werken.
 • Meer kunnen bereiken.
 • Creatiever kunnen denken.
 • De fysieke en mentale vermoeidheid kunnen voorkomen, die zoveel voorkomt tegenwoordig.

Hier een paar voedingsmiddelen die in je ontbijt niet kunnen ontbreken.

Hoe je gezond kunt ontbijten

1. Gezonde koolhydraten

Het is nodig om dit onderscheid goed te maken, omdat niet alle koolhydraten je daadwerkelijk energie geven.

Om als ‘gezond’ te worden gezien, zouden ze geen drastische pieken in je bloedsuikerspiegel moeten veroorzaken (het is belangrijk om te zien dat ze een bron van glucose zijn en dat je lichaam ze in energie transformeert).

Onder de beste opties vallen roggebrood en granen (je kunt ze mixen in je yoghurt, melk of sap). Deze twee voedingsmiddelen houden je lichaam energiek en geven je brein de voedingsstoffen die het nodig heeft, om goede beslissingen te maken en creatief te denken.

2. Eieren

Gekookte Eieren

Zolang ze niet in overmaat worden geconsumeerd, zijn eieren hartstikke goed voor je, ondanks dat mensen denken dat het een no-go is.

Hier een paar voordelen van eieren:

 • Ze bieden eiwitten van hoge kwaliteit en ook essentiële aminozuren die goed samenwerken met hormonen.
 • Het eten van eieren verbetert de neurotransmitters die met de gemoedstoestand geassocieerd worden.

Dat is waarom het een goed idee is om een aantal keer per week een gekookt ei als ontbijt te nemen.

Het is in het bijzonder goed voor die dagen waarop je weet dat je een druk schema hebt, over moet werken of een vermoeiende dag verwacht.

3. Eiwitten met weinig vet

Dat betekent geen spek of worst in de ochtend. Deze vette vleessoorten veroorzaken een flinke verhoging in cholesterol en geven je geen energie, maar juist het tegenovergestelde. Verzadigde vetten maken ons langzaam en minder goed in staat om goede beslissingen te maken.

Je kent vast dat zware, vermoeide gevoel wel dat je hebt na een rijke maaltijd die veel vet bevatte. Dat is hoe je de hele dag zult voelen als je je dag begint met een ontbijt met spek.

Als slimmere optie kies je peulvruchten als ontbijt (linzen, bonen, kikkererwten) en je zult je veel wakkerder voelen.

4. Noten

Noten

Als het niet echt ‘normaal’ voor je voelt om bonen in de ochtend te eten, zou je ook noten kunnen proberen (amandelen, walnoten, pinda’s etc.).

 • Deze voedingsmiddelen combineren gezonde vetten, koolhydraten en plantaardige eiwitten en geven je tegelijkertijd veel energie.
 • Aangezien ze vezels bevatten, leveren ze een goede hoeveelheid glucose en andere voedingsstoffen die je spieren repareren en je stofwisseling regelen.

Houd in je achterhoofd dat noten veel calorieën bevatten, maar een handjevol om de twee of drie dagen is geen probleem.

5. Fruitsapjes

Het is makkelijker om fruitsapjes te maken gedurende de zomer, echter zou je de gewoonte ook moeten proberen aan te houden wanneer het koud is buiten.

 • In plaats van koffie, probeer je een fruitsapje met appels, peren, sinaasappelen… welke combinatie je ook lekker vindt!
 • Je zult merken dat je energie niet zo snel afneemt als dat het deed toen je alleen maar koffie dronk (wat ook verscheidene negatieve bijwerkingen heeft…). Het is de tijd dus waard om fruit te schillen, snijden en in de blender te stoppen.

6. Halfvolle zuivelproducten

We zeggen ‘halfvol’, omdat volle melk of yoghurt in de ochtend te zwaar zal zijn voor velen. Daar komt bij, dat magere varianten voorkomen dat je aankomt en vaak beter zijn voor mensen die lactose-intolerant zijn.

 • Zuivelproducten bevatten aminozuren en voedingsstoffen die je energie geven.
 • Als je geen zuivelproducten wilt consumeren, kan je ook gaan voor plantaardige melksoorten (amandel, soja, rijst, etc.). Deze zijn vrij van cholesterol, bevatten antioxidanten en weinig vet en zijn rijk aan eiwitten.

3 voorbeelden van ontbijtjes die je energie geven

Als je voelt dat je te weinig energie hebt aan het begin van de dag, moet je misschien eens wat van deze voorbeelden proberen.

1. Ouderwets ontbijt

Je zou zeggen dat dit het meest voorkomende ontbijt van de drie is. Het bevat:

 • Een kop koffie (cafeïnevrij is beter) met melk (mager)
 • Geroosterd brood met vetvrije roomkaas
 • Versgeperste sinaasappelsap (optioneel kan je muesli of granen toevoegen)

2. Snel ontbijt

Smoothies

Voor diegenen die opstaan met maar net genoeg tijd over of die zich niet te vol willen voelen als ze vertrekken:

 • Doe eerst een appel, banaan, een sinaasappel, een handvol amandelen, wat granen en water in de blender.
 • Mix het daarna goed en giet het in een draagbare mok om mee te nemen onderweg naar je werk.

Misschien ook interessant om te lezen:
Gezond leven en afvallen met sinaasappels

3. Ontbijt met weinig calorieën

Als je wat gewicht wilt verliezen en tegelijkertijd ook energie wilt krijgen, is dit ontbijt perfect voor jou:

 • Magere yoghurt
 • Geroosterd brood met vetvrije kaas
 • Een stukje fruit (een plakje ananas, een appel, een peer etc.)

Geniet ervan! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Raynor, H. A., & Vadiveloo, M. (2018, March 1). Understanding the Relationship Between Food Variety, Food Intake, and Energy Balance. Current Obesity Reports. https://doi.org/10.1007/s13679-018-0298-7
 • Borneo, R., & León, A. E. (2012, February). Whole grain cereals: Functional components and health benefits. Food and Function. https://doi.org/10.1039/c1fo10165j
 • Layman, D. K., & Rodriguez, N. R. (2009). Egg protein as a source of power, strength, and energy. Nutrition Today44(1), 43–48. https://doi.org/10.1097/NT.0b013e3181959cb2
 • Rozenberg S, Body JJ, Bruyère O, et al. Effects of Dairy Products Consumption on Health: Benefits and Beliefs–A Commentary from the Belgian Bone Club and the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases. Calcif Tissue Int. 2016;98(1):1–17. doi:10.1007/s00223-015-0062-x
 • Nieman, D. C., Gillitt, N. D., Henson, D. A., Sha, W., Shanely, R. A., Knab, A. M., … Jin, F. (2012). Bananas as an energy source during exercise: A metabolomics approach. PLoS ONE7(5). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0037479

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.