Acht verrassende voordelen van groene appels

Groene appels zijn niet alleen de perfecte combinatie tussen zoet en zuur, maar bieden daarnaast ook een hoop gezondheidsvoordelen. In dit artikel delen we acht redenen waarom een groene appel per dag je echt bij de dokter weg houdt.
Acht verrassende voordelen van groene appels
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 30 oktober, 2018

Groene appels zijn dankzij hun knapperige vruchtvlees en heerlijke zoetzure smaak een ware traktatie voor onze smaakpapillen. Het eten van deze heerlijke vrucht is echter ook heel behulpzaam voor ons lichaam en onze gezondheid.

We weten allemaal wel dat appels hartstikke goed zijn voor onze gezondheid. Toch bieden groene appels net iets meer voordelen dan de andere soorten. Vooral de antioxidanten die deze appels bevatten zijn geweldig om ons lichaam te zuiveren en gewichtsverlies te bevorderen.

Groene appels gaan heel goed samen met havermout voor een heerlijk ontbijtje. Je kunt ook schijfjes appel toevoegen aan salades of gewoon lekker een heel appeltje eten. Appels zijn geweldig om de dorst te lessen en een hongergevoel tegen te gaan.

Als we je nog steeds niet hebben weten te overtuigen of als je niet van groene appels houdt omdat ze zuurder zijn dan andere appels, dan delen we hieronder acht redenen waarom je er toch echt goed aan zou doen om regelmatig een groen appeltje te eten:

1. Groene appels zitten boordevol vezels

We hebben het in dit geval natuurlijk niet over appelsap of appelmoes. Het beste wat je kunt doen, is een groen appeltje eten met schil. Alleen door ook de schil te eten, zul je alle vezels die deze vrucht bevat binnenkrijgen. Deze vezels zorgen ervoor dat je lichaam gezond blijft en je regelmatig naar de wc gaat.

  • Vezels zijn niet zomaar een voedingsstof. Vezels zijn onmisbaar voor een innerlijke balans en een gezonde stofwisseling.
  • Bovendien voorzien groene appelbomen hun vruchten van polysachariden en lignine, stoffen die beide van essentieel belang zijn voor gezonde darmen.

2. Groene appels zijn ook rijk aan mineralen

Groene Appels

Appels zijn rijk aan ijzer, een zeer belangrijk mineraal. Zo verhoogt ijzer bijvoorbeeld het zuurstofgehalte in ons bloed, gaat het bloedarmoede tegen en is het goed voor de gezondheid. Dit zijn nog een paar geweldige mineralen die je lichaam binnenkrijgt wanneer je een groen appeltje eet:

  • Zink
  • Koper
  • Mangaan
  • Kalium

Als je moe bent of merkt dat je tegen het eind van de dag minder energie hebt, aarzel dan niet om een groene appel te eten.

3. Wil je graag afvallen? Neem dan groene appels op in je dieet

Als je op gezonde manier wilt afvallen, begin dan vanaf nu twee groene appeltjes per dag te eten. Als je al een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet aanhoudt, dan kunnen groene appels ook helpen om:

  • De bloedsuikerspiegel te verlagen
  • Je vol te voelen
  • Het cholesterolgehalte te verlagen
  • Sneller vet te verbranden rond de middel

4. Groene appels gaan vroegtijdige huidveroudering tegen

Mooie Huid

Als je een mooiere, gezondere en jonger uitziende huid wilt krijgen, eet dan vooral wat vaker een groene appel. De antioxidanten die groene appels bevatten, bevorderen namelijk het herstel van huidcellen en huidverjonging.

Tegelijkertijd bevorderen deze appels de gezondheid van de lever. Vergeet niet dat een gezonde lever bevorderend is voor ons algehele welzijn. Dit innerlijke welzijn is duidelijk zichtbaar aan de buitenkant.

5. Groene appels verlagen het risico op diabetes

Groene appels zijn niet alleen goed om het risico op diabetes te verlagen, maar het is ook aanbevolen om groene appeltjes te eten als je al last hebt van deze ziekte.

De meeste mensen die diabetes hebben, hebben appels juist uit hun dieet verwijderd, vanwege de fructose die ze bevatten. Groene appels voorzien het lichaam echter van een vezelsoort die ook wel pectine genoemd wordt, en pectine kan helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Zo is het eten van een appel met kaneel bijvoorbeeld de perfecte manier om je dag te beginnen. Bovendien verzadig je op die manier je drang naar zoetigheid.

6. Geef je stofwisseling een snelle start met groene appels

De mineralen die groene appels bevatten, zorgen ervoor dat dit een geweldige vrucht is om je stofwisseling op gang te brengen. Koper, ijzer, kalium en mangaan zijn allemaal mineralen die dit proces bevorderen.

Vergeet nooit dat het ontbijt overslaan er alleen maar voor zorgt dat je stofwisseling trager wordt. Door je dag elke ochtend te beginnen met een kom havermout met groene appels en een kopje witte thee zul je juist van de tegenovergestelde voordelen profiteren.

7. Groene appels om ontstekingen te remmen

Groene Appels in Partjes

De schil van deze appels bevat een enzym dat bevorderend is voor onze T-cellen. T-cellen zijn een soort lymfocyten die ontstekingen tegengaan. Bovendien voorziet de pectine die de schil bevat ons lichaam juist van vitamines en mineralen die wederom kunnen helpen om ontstekingen tegen te gaan.

Als je dus last hebt van artritis of artrose, eet dan dagelijkse een appel, met schil en al!

8. Ze bevorderen bloedstolling

Groene appels verhogen het vitamine K-gehalte in ons lichaam. Als gevolg hiervan zal ons lichaam beter in staat zijn wonden te helen. Vitamine K kan helpen om bloedingen tegen te gaan. Als je last hebt gehad van een infectie of als je laatst ziek bent geweest, dan is het normaal om een laag gehalte vitamine K in je lichaam te hebben.

Als je daarnaast regelmatig last hebt van bloedend tandvlees, is het ook verstandig om regelmatig groene appels te eten.

Raadpleeg bij drastische dieetwijzigingen en ernstige aandoening echter altijd een arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.