Het drinken van twee koppen koffie beschermt tegen leverkanker

Het drinken van koffie nadat je bent opgestaan helpt niet alleen bij het versterken van het kortetermijngeheugen, maar het verbetert ook de regeneratie van de lever en is rijk aan flavanoïden en antioxidanten.
Het drinken van twee koppen koffie beschermt tegen leverkanker
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 21 februari, 2019

Het lijkt erop dat aandoeningen aan de lever steeds vaker voorkomen. Slechte eetgewoonten en slechte leefgewoonten hebben gewoonlijk gevolgen. Daarom is het goed om wat positief nieuws te horen: het drinken van één of twee koppen koffie per dag kan je extra beschermen tegen leverkanker.

Ik weet zeker dat je deze informatie nuttig zal vinden.

Koffieconsumptie: een bondgenoot voor de gezondheid van de lever

Ook al is dit nieuws gebaseerd op 26 verschillende studies, ben je misschien wat sceptisch over het idee. Misschien heb je mensen gekend die veel koffie dronken en toch leverkanker hebben gekregen. Maar net als al het andere in het leven moet je dingen objectief en holistisch bekijken.

 • Koffie alleen kan niet 100% van de leveraandoeningen voorkomen; het is alleen een beschermend middel, en dus geen wondermiddel.
 • Het leven van een gezond leven, met gezonde eetgewoonten, beweging en weinig alcohol en tabak, is automatisch goed voor bescherming tegen leveraandoeningen.
 • Koffie moet worden gedronken met mate en balans. Twee koppen per dag is het gezondst voor het optimaliseren van de basisfuncties van het lichaam. Het drinken van meer koffie zal er niet toe leiden dat de beschermende krachten toenemen.

Maar we moeten je er ook op wijzen dat koffieconsumptie tot voor kort niet werd aangeraden, omdat er werd gedacht dat het alleen maar schadelijk was en niet gezond. In recente jaren hebben meerdere onderzoeken bewezen dat het goed is in verband met de volgende aandoeningen:

 • Koffieconsumptie beschermt tegen Alzheimer.
 • Het beschermt ook tegen de ziekte van Parkinson.
 • Volgens een onderzoek door Harvard helpt het drinken van twee koppen koffie per dag diabetes type 2 voorkomen.

Wil je meer weten over koffie? Lees dan ook:
Wat zijn de voor- en nadelen van het drinken van koffie?

Laten we eens kijken hoe koffie leverkanker helpt voorkomen.

Kopje koffie

Koffieconsumptie is een ontstekingsremmend middel voor de lever

Het onderzoek dat deze informatie ondersteunt, is gepubliceerd in Medical News Today en uitgevoerd door het World Cancer Research Fund International in Londen. Volgens wetenschappers zijn de meest interessante kenmerken van koffie die van een ontstekingsremmend middel.

 • Koffie beïnvloedt genen die ontstekingen veroorzaken in de levercellen.
 • Mensen die 1 tot 2 koppen koffie per dag drinken, kunnen de regeneratie van hun lever te verbeteren. Dit betekent dat ze ontstoken cellen kunnen genezen en het aantal vetten in dit belangrijke orgaan verminderen.

De krachten van de antioxidanten in koffie

Een interessant feitje over koffie is dat de antioxidanten nog actief blijven, in plaats van af te worden gebroken.

 • Zuren in koffie, zoals chlorogeenzuur, cafeïne of ferulinezuur, fungeren als krachtige leverbeschermers.
 • Deze antioxidanten blijven meer dan acht uur in leven.
 • Volgens een onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Clinical Gastroenterology and Hepatology kan regelmatige consumptie van koffie 40% van de personen die lijden aan hepatocellulair carcinoom (HCC) helpen. Dat is de meest voorkomende vorm van leverkanker.
 • Deskundigen geven aan dat er een belangrijke reden is waarom koffie een goede bescherming tegen leverkanker biedt en dat is vanwege het vermogen om het risico op diabetes te verminderen.

Koffieconsumptie beschermt ook tegen leverfibrose

Een ander interessant feit gepubliceerd in het tijdschrift Hepatology is dat koffie de mogelijkheid heeft om geaccumuleerd bindweefsel te bestrijden dat leidt tot Cystic Fibrosis.

Er is nog steeds veel informatie nodig om voldoende strategieën te ontwikkelen voor het vaststellen van de dagelijkse dosis die nodig is voor bevredigende resultaten voor ieder type patiënt, maar het is duidelijk dat koffie ook gunstig is voor personen die lijden aan chronische leverziekte.

Meer voordelen van het drinken van twee koppen koffie per dag

Koffie en koffiebonen

Diabetes

We vertelden het je al aan het begin: regelmatige consumptie van koffie helpt diabetes type 2 voorkomen, en ook een aantal vormen van kanker die in verband worden gebracht met obesitas en problemen met insuline en oestrogeen.

Zorg ervoor dat je een gezond en evenwichtig voedingspatroon hebt waarin een dagelijks kopje koffie niet is uitgesloten.

Twee kopjes koffie per dag is goed voor het hart

Er is altijd al controverse geweest over de vraag of koffie hartproblemen kan veroorzaken. Wel weten we dat het de bloeddruk verhoogt, maar de sleutel is om het altijd met mate te drinken.

 • Koffie is een natuurlijke bron van antioxidanten en flavonoïden, die goed zijn voor de gezondheid van de slagaderen.
 • Reguliere en voorzichtige koffieconsumptie vermindert ook de kans op een hartaanval. Deze resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift British Medical Journal.
 • Het drinken van twee koppen koffie per dag is dus goed voor de bloedvaten.

Koffie versterkt het geheugen

Vrouw met kopje koffie

Zoals we al hebben gezegd, kan koffie een beetje hulp bieden om aandoeningen als de ziekte van Alzheimer en Parkinson te bestrijden. Er is ook nog meer informatie die jij vast wel kunt waarderen.

Volgens een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nature Neuroscience, helpt het eerste kopje koffie dat je ‘s ochtends drinkt je kortetermijngeheugen te versterken. Dit betekent dat het je zal helpen om de simpele dagelijkse dingen te herinneren, zoals waar je je sleutels hebt gelaten of de afspraak na werktijd.

Dus, ben jij klaar voor je twee kopjes per dag? Ga je gang! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Setiawan, V. W., Wilkens, L. R., Lu, S. C., Hernandez, B. Y., Le Marchand, L., & Henderson, B. E. (2015). Association of coffee intake with reduced incidence of liver cancer and death from chronic liver disease in the US multiethnic cohort. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2014.10.005
 • Wadhawan, M., & Anand, A. C. (2016). Coffee and Liver Disease. Journal of Clinical and Experimental Hepatology. https://doi.org/10.1016/j.jceh.2016.02.003
 • Heath, R. D., Brahmbhatt, M., Tahan, A. C., Ibdah, J. A., & Tahan, V. (2017). Coffee: The magical bean for liver diseases. World Journal of Hepatology. https://doi.org/10.4254/wjh.v9.i15.689

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.