Een hartaanval herkennen kan op deze vijf manieren

Gezien de grote hoeveelheid hartaanvallen is het belangrijk om waakzaam en goed geïnformeerd te zijn.
Een hartaanval herkennen kan op deze vijf manieren
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Iedereen zou moeten weten hoe hij een hartaanval herkennen kan. Door de symptomen te kennen kan je voorkomen dat iemand in een ernstige en gecompliceerde situatie beland. Je zal snel moeten handelen.

De oorzaak van een hartaanval is eenvoudig te verklaren. Het treedt op wanneer een bloedklonter de bloeddoorstroming in de slagaders blokkeert. Dit verhindert dat het bloed het hart binnenstroomt en naar de rest van het lichaam gepompt wordt.

Helaas raken hartaanvallen een aanzienlijke hoeveelheid mensen. In het Verenigd Koninkrijk is het de voornaamste oorzaak van overlijden. Een hartaanval herkennen en op tijd ingrijpen is dus van levensbelang.

Een hartaanval herkennen

Het hart zendt net vóór het infarct snel signalen naar het lichaam. Daardoor kun je een hartaanval herkennen en in staat zijn om op tijd medische hulp te vragen. Het is zeer belangrijk dat je in dit korte moment kordaat en nuchter handelt.

De symptomen van een hartaanval

Dit zijn de voornaamste symptomen:

  • Wanneer je een hartaanval hebt, zal je net achter het borstbeen pijn in de borst voelen. Daarna zal de pijn zich over een periode van 40 minuten naar één van de armen verspreiden – meestal naar de linkerarm – en dan naar de nek.
  • Wat zelfs nog meer zorgwekkend is, zijn de verhoogde hartslagen en de moeilijkheid om te ademen.
  • Ook misselijkheid is een symptoom dat veel voorkomt. Wanneer iemand zich misselijk voelt, betekent dit niet dat er zich een hartaanval voordoet. Meestal treedt het op na de fases die we eerder vermeld hebben. De patiënt kan uiteindelijk ook beginnen braken.
  • Het lichaam maakt extreme temperatuurveranderingen door. Afhankelijk van de persoon zal dit variëren. Sommige mensen breken in koud zweet uit. Anderen ervaren plotse en extreme hitte-opflakkeringen.
  • Angst komt ook vaak voor. Dit gebeurt meestal in risicovolle situaties. Je kan het best zo snel mogelijk hulp zoeken. Je ernstig zorgen maken kan de situatie verergeren.

Een leven zonder slechte gewoonten

Uiteindelijk zal je lichaam de prijs betalen voor het gebrek aan discipline in bepaalde gebieden van je leven. We bevelen jou ten zeerste aan om de hieronder beschreven gewoonten te vermijden.

1. Roken

Roken verhoogt het risico op een hartaanval

Roken verhoogt het risico op een hartaanval. Dit is één van de voornaamste oorzaken van het overlijden aan een cardiovasculaire aandoening.

Wanneer iemand een zware roker is dan is de werking van zijn ademhalingssysteem aanzienlijk gedaald. Wat betreft het hebben van een hartaanval kan roken dus ernstige of zelfs fatale gevolgen hebben.

2. Buitensporige stress

Stress is een veel voorkomend probleem. In het huidige snelle tempo van het dagelijks leven is er heel weinig tijd om te ontspannen. Wees rustig. Focus op de oplossing van het probleem en put jezelf niet uit.

De eerste stap om met stress om te gaan is door het werk te scheiden van je persoonlijke leven. Ademhalingstechnieken, mindfulness en andere hulpmiddelen kunnen een persoon helpen focussen op het heden en zich geen zorgen te maken over morgen.

3. Vetten

Een hartaanval herkennen

Volg een gezond dieet. Wanneer je veel junkfood en gefrituurd voedsel eet, verhoogt het risico op negatieve effecten in je lichaam. Vergeet niet dat een groot deel van de cardiovasculaire problemen veroorzaakt worden door een slecht voedingspatroon.

Vermijd ook grote hoeveelheden slecht cholesterol. We zeggen niet dat je bepaalde voedingsmiddelen moet schrappen. Maar het is belangrijk dat je wat en hoeveel je eet onder controle houdt. Je mag dus af en toe best eens junkfood eten.

4. Alcohol

Alcoholische dranken zijn schadelijk wanneer je ze regelmatig drinkt. Eigenlijk spelen ze een belangrijke rol bij obesitas. Bovendien verhogen ze de kans op hartproblemen. Als je alcohol gaat drinken, doe het dan met mate. Geef je lichaam geen reden om ziek te worden.

5. Een gebrek aan lichamelijke activiteit

Een zittend leven verhoogt het risico op een hartaanval

Voortdurende stress, een gebrek aan rust en andere soorten slechte gewoonten zullen dus niet helpen. Mensen die een zittend leven leiden laten bovendien hun bloed niet vaak goed circuleren. Het gevolg is dat ze wegens hun gebrek aan activiteit gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Wil je een hartaanval vermijden, dan is het niet nodig dat je drastische maatregelen neemt. De sleutel is een zo gezond mogelijke levensstijl te leiden. Vermijd elke slechte gewoonte. En wat nog het belangrijkst is, leer om je emoties te beheersen. Alles wat we in dit artikel vermeld hebben, zal je aanzienlijk helpen om een hartaanval te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.