Gezond leven en afvallen met sinaasappels

Iedereen weet dat vitamine C in sinaasappels helpt om verkoudheid en griep te vermijden. Maar wist je ook dat ze kunnen worden ingezet in de strijd tegen de overtollige kilo's en dat vitamine C helpt om vet te verbranden en om te zetten in energie?
Gezond leven en afvallen met sinaasappels
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

We zijn allemaal heel goed op de hoogte van de gezondheidsvoordelen van sinaasappels. Het zijn pakketjes boordevol vitamine C die je helpen de winter door te komen zonder voortdurend verkouden of ziek te zijn. Wist je ook dat je kan afvallen met sinaasappels?

Deze heerlijke, zoete vruchten kunnen ook ingezet worden als je graag enkele kilo’s wil afvallen en je graag je conditie wil verbeteren. Je dagelijkse sinaasappel in de winter is dus ook een ideale voorbereiding voor de leuke zomerplannen die eraan komen.

Kom in het artikel hieronder meer te weten over afvallen met sinaasappels met het sinaasappeldieet.

Waarom afvallen met sinaasappels?

Er zijn zo veel voordelen verbonden aan het eten van deze vrucht en het is onmogelijk deze allemaal op te sommen op deze enkele pagina van onze blog.

De karakteristieke zuur-zoete smaak in combinatie met de specifieke, stimulerende geur maakt deze vrucht bovendien bijzonder populair en zeer gewaardeerd. Mocht er een koninkrijk voor vruchten bestaan, dan stonden de sinaasappels ongetwijfeld aan het hoofd van dit gezonde paradijs.

Lees snel verder en ontdek waarom de lekkere sinaasappel zo veel voor onze gezondheid te bieden heeft.

Lees ook: De 5 gezondste vruchten die je kunt eten

Sinaasappels reinigen de tong en het tandvlees

Sinaasappels zijn een fantastische remedie als je vaak last hebt van een droge mond en gezwollen tandvlees. Je kan sinaasappels op het menu plaatsen om tandvleesontsteking te behandelen, wondjes in de mond te genezen en je gezondheidstoestand in het algemeen naar een hoger niveau te tillen.

Gebruik een sinaasappelschil om over het tandvlees te wrijven nadat je de tanden gepoetst hebt. Je kan ook de witte vliesjes op wondjes in de mond aanbrengen om de genezing ervan te bevorderen.

Sinaasappelsap

Keelontstekingen genezen met sinaasappels

Gifstoffen en bacteriën die zich opstapelen in de keelholte kunnen verwijderd worden door het regelmatig eten van een lekker stukje sinaasappel. Vooral de omgeving rond de amandelen is een broeihaard van bacteriën en heeft er baat bij dat je regelmatig citrusvruchten eet.

Het is niet nodig sinaasappelsap door een zeefje te halen. De pulp bevat immers heel wat gezonde voedingsstoffen en helpt om alle ongewenste stoffen door de keel heen te spoelen.

Geef je immuniteitssysteem een opkikker met sinaasappel

Dit is vast en zeker de bekendste eigenschap van de sinaasappel. Je hoorde het waarschijnlijk reeds als kind: drink je glaasje sinaasappelsap leeg, zodat je niet ziek wordt. En je papa of mama had absoluut gelijk.

Dankzij het hoge gehalte vitamine C ben je in staat griep, verkoudheden, verstopte neus en infecties af te weren als je elke dag een glaasje vers geperst sinaasappelsap drinkt.

Misschien ook interessant om te lezen: Vreemde symptomen van een vitaminetekort

Het reinigt de darmen

Hiermee komen we al iets dichter in de buurt bij het onderwerp dat we hier graag willen aansnijden: afvallen met sinaasappels.

Sinaasappels kunnen ingezet worden bij gewichtsverlies, omdat ze helpen opgestapelde gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Hierdoor kan je voorkomen dat darmverstopping ontstaat en dat je last hebt van die vervelende opgeblazen buik.

Wees consistent, maar matig. Te veel sinaasappels kunnen namelijk ook een tegengesteld effect veroorzaken en zorgen voor diarree en pijn in darmen en onderbuik. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt regelmatig de aangekleefde afvalstoffen van de darmwand te verwijderen door dagelijks een glaasje sap te nemen.

Sinaasappelschil

Afvallen met sinaasappels: het sinaasappeldieet

Laten we nu gauw kijken naar de belangrijkste reden waarom je dit artikel begon te lezen. Hoe kan je afvallen met sinaasappels? Wees gerust, het is echt niet nodig om een maand lang enkel sinaasappels te eten.

Het enige wat je hoeft te doen is twee liter sinaasappelsap per dag drinken. Eén liter ‘s ochtends op je nuchtere maag en de tweede liter in de namiddag. Wacht daarna een half uurtje voor je start met het ontbijt en wacht minstens twee uur na de lunch voor je aan het tweede deel van de kuur begint.

Vergeet eveneens niet dat het sinaasappelsap vers geperst wordt gedronken. Je kan de dagelijkse portie dus niet ‘s ochtends klaarzetten voor de hele dag. Alle voedingsstoffen blijven slechts korte tijd actief en verliezen hun kracht als het sap een aantal uurtjes in de ijskast wordt gezet.

Met een goede sapcentrifuge duurt het maar enkele minuutjes om een liter van deze heerlijke vers geperste drank te bereiden.

Afhankelijk van de grootte van de vruchten heb je ongeveer 16 tot 18 stukken fruit nodig. Kijk uit naar koopjes bij de groentewinkel, koop grote hoeveelheden in zodat je niet telkens heen en weer hoeft om je dagelijkse portie te halen.

Koop echter geen fruitsap in pakken of glas, zelfs indien op het etiket vermeld staat dat het sap in de fles het meest natuurlijke product ter wereld is.

Wat kan je verder nog eten met dit dieet?

glaasje sinaasappelsap

Natuurlijk hou je het niet enkel bij sinaasappelsap. Kies voor een gezond en evenwichtig dieet, neem voldoende beweging en las zo veel mogelijke gezonde leefregels in je dagelijks leven. Neem alvast de volgende voedingsregels in acht:

 • Kies voor veel rauwe groenten en fruit.
 • Vergeet zeker niet regelmatig bonen en noten op het menu te zetten.
 • Gebruik volkorenmeel en natuurlijke zoetstoffen.
 • Vermijd voorverpakte toetjes, taartjes en snoep.
 • Drink geen limonades, koffie en alcohol, maar lekker fris water.
 • Ga op zoek naar enkele lekkere kruideninfusies.

Begin twee tot drie maal per week een work-out van een half uurtje in te lassen. Denk aan wandelen, fietsen, joggen, spelen met de kids of waarom niet dansen? Het is echt niet nodig om veel geld te besteden aan een duur fitnessabonnement!

Bouw langzaamaan de volgende gezonde leefregels op:

 • Slaap acht uur onafgebroken tijdens de nacht.
 • Stop met roken.
 • Vermijd stress.
 • Kijk of er in bij jou in de buurt yoga, tai chi of mindfulness beoefend wordt.
 • Kijk welke sociale verplichtingen of bijeenkomsten je kan verminderen en kies voor een rustige avond thuis met familie.

Je zal merken dat je met dit dieet in combinatie met deze leefregels enkele pondjes zal kwijtraken en je ook beter in je vel zal voelen. Bovendien zal het ook:

 • De bloedsomloop zuiveren
 • De leverfunctie stimuleren
 • De huid stralend maken
 • Maagzweren genezen
 • Infectie genezen of voorkomen
 • Wonden helen
 • Pancreatitis helpen genezen
 • De productie van gal en maagsecretie stimuleren, waardoor de spijsvertering optimaal kan verlopen.
 • De darmen reinigen, verstopping tegengaan en het ontstaan van aambeien vermijden.
 • Slijm verwijderen
 • Het afweerstelsel versterken
 • De nierfunctie optimaliseren
 • Cystes, zweren en tumoren behandelen
 • Ontstaan van blaasontstekingen verminderen 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Astiazarán, I., and A. Martínez. “Alimentos, composición y propiedades de la naranja.” (2002): 300.
 • Calderón, P. “Determinación de las propiedades antioxidantes de jugos de naranja comerciales sometidos a distintas condiciones de almacenamiento [Tesis para optar el título de Químico Biólogo].” Guatemala julio del (2007).
 • Dominguez, M., J. M. Arias, and J. M. Pinillos. “Propiedades de zumo de naranja concentrado: conductividad, calor especifico, entalpia y viscosidad.” Refrigeraciön Frial 45 (1997): 35-39.
 • Federación Española de Nutrición (FEN). La naranja.
 • García, D. ¡Que se le van las vitaminas! Mitos y secretos que solo la ciencia puede resolver. Editorial Paidós.
 • Morilla Cabezas, M. Beneficios psicológicos de la actividad física y el deporte. Diciembre 2001.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.