Hoe weet ik of ik galstenen heb?

Galstenen kunnen verschijnen als een gevolg van slechte eetgewoontes, hoge cholesterol of andere aandoeningen en ze zijn vaak asymptomatisch.

Galstenen verschijnen soms zonder duidelijke symptomen en we gaan gewoon door met ons normale leven zonder te weten dat er iets niet goed is. Slechte voeding kan de oorzaak van deze aandoening zijn, dus laten we eens leren hoe we dit probleem kunnen herkennen en het vroegtijdig voorkomen.

Symptomen van galstenen

Buikpijn door Galstenen

Heb je jezelf ooit afgevraagd wat galstenen zijn? Het zijn harde, kleine kristallen, die voorkomen dat je galblaas zijn basisfuncties uit kan voeren. Ze verschijnen in je lichaam door veranderingen in de gal, infecties, kleine problemen in de capaciteit van de galblaas om te draineren, hoge cholesterol of slechte eetgewoontes.

Veel personen moeten deze stenen uiteindelijk operatief laten verwijderen en aangezien dit probleem redelijk vaak voorkomt, zouden we wanneer mogelijk moeten proberen om het te vermijden. Daarom gaan we je een aantal van de primaire symptomen van galstenen laten zien, alhoewel we duidelijk moeten zijn dat dokters zeggen dat ongeveer 40% van de gevallen ontstaan zonder symptomen. Laten we toch eens een kijkje nemen naar de symptomen voor het geval je onder de andere 60% valt.

1. Soort pijn

De pijn verschijnt plotseling en houdt maar een paar seconden aan. Je voelt de pijn rechtsboven in de maag of tussen de schouderbladen. Dit zijn de eerste symptomen en tekenen dat de steen beweegt en begint met het blokkeren van je galbuizen of galwegen.

2. Opgezwollen maag

Maak je geen zorgen, want het is uiteraard heel normaal dat een maag opzwelt zonder dat dit ook maar iets te maken hoeft te hebben met galstenen. Als je hier echter last van hebt, denk dan over de volgende vragen na: Heb je elke dag een opgeblazen gevoel? Is het bijna altijd direct na het eten? Het beste wat je kan doen, is je symptomen noteren. Als je continu last hebt van een opgeblazen gevoel en ook een aantal andere symptomen die beschreven zijn in dit artikel ervaart, dan zou je moeten overwegen dat dit door galstenen kan komen.

3. Spijsverteringsproblemen

Wanneer iemand last heeft van galstenen, dan hebben ze vaak kleine of zelfs duidelijk merkbare spijsverteringsproblemen, zoals indigestie, darmgas, boeren, ontstoken darmen, maagkramp, ze voelen zich ziek na het eten en ze hebben bovenal een lage tolerantie voor vettig voedsel. Ze geven je een vol gevoel en verstoren je maag. Dat is erg karakteristiek van galstenen.

4. Fysieke symptomen

Deze symptomen komen niet bij alle patiënten voor, maar als dat wel het geval is, dan zou je goed op moeten letten. Je huid wordt mogelijk een beetje geel door de gal en mogelijk wordt het witte gedeelte van je ogen ook een beetje geel.

5. Veranderingen in de ontlasting en urine

Je zou moeten onthouden dat de galblaas verantwoordelijk is voor het produceren van gal, verwerken van vetten en helpen bij de spijsvertering. Als je problemen in je galblaas hebt, zoals bijvoorbeeld stenen die ervoor zorgen dat je galblaas verstopt raakt, dan zal dit je gehele spijsverterings- en uitscheidingsstelsel beïnvloeden. Op het gebied van ontlasting is het heel normaal dat personen die last hebben van deze aandoening een wittere, meer gelatineachtige ontlasting hebben. Je urine is juist mogelijk iets donkerder dan normaal. Je zou moeten proberen om al deze factoren te onthouden.

Tips om je galblaas te beschermen

Olijfolie tegen Galstenen

Als je al galstenen hebt, dan zal plotseling een gezond dieet volgen er niet plotseling voor zorgen dat ze verdwijnen. Je zou altijd de dokter moeten laten beslissen of ze wel of niet operatief verwijderd moeten worden. Als je echter nog geen symptomen hebt, dan zou je moeten proberen te voorkomen dat deze aandoening je beïnvloedt door de onderstaande tips op te volgen. Ze werken in ongeveer 60% van de gevallen.

  • Consumeer voordat je naar bed gaat en direct wanneer je wakker wordt een eetlepel olijfolie en drie druppels citroensap. Deze remedie is geweldig voor het beschermen en zuiveren van je galblaas.
  • Natuurlijk sap van bieten en appel: Dit supergezonde sap is uitstekend om tijdens het avondeten te drinken. Je zou een groene appel en een middelgrote biet moeten gebruiken, ze in stukjes moeten snijden en ze in een blender moeten mengen met een kopje water. Drink dit drie keer per week en het zal jou en je galblaas zeker weten helpen.
  • Biergist: Je kan deze substantie bijvoorbeeld aan je smoothies en sappen toevoegen. Het heeft geweldige voordelen, omdat het een goede bron van inositol is, dat perfect is voor het beschermen van je galblaas en lever.

Als je toch symptomen op begint te merken, onthoud dan dat je naar je dokter zou moeten gaan. Hij of zij zal een aantal tests doen en bepalen of je wel of geen last hebt van galstenen.

Bekijk Ook