6 symptomen van een infectie van de galblaas

6 symptomen van een infectie van de galblaas

Laatste update: 10 december, 2020

Weet je welke symptomen kunnen wijzen op een infectie van de galblaas? In dit artikel zullen we je een overzicht geven.

De galblaas is een erg klein orgaan en vele mensen weten zelfs niet dat het bestaat. Het is echter een onmisbaar onderdeel van je lichaam. Het bevat namelijk gal en helpt bij de vertering. Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van problemen met de galblaas dan mannen. Hieronder bespreken we 6 mogelijke symptomen die kunnen wijzen op een galblaasinfectie. Blijf dus lezen.

Wat is de functie van de galblaas?

  • Dit kleine, peervormige orgaan bevindt zich rechts van de maag, net onder de lever. Het is een kleine zak waarin gal wordt opgeslagen nadat het de lever gepasseerd is. Het komt via de dunne darm het spijsverteringsstelsel binnen.
  • De gal die in de galblaas wordt opgeslagen, is nodig voor de vertering. Het breekt namelijk vetten af. Het helpt ons dus vetten te verteren en te verbranden.
  • Infecties van de galblaas komen vaker voor bij vrouwen, waardoor ze gevoeliger zijn voor gewichtsproblemen, een te hoge cholesterol of andere gastro-intestinale problemen.
  • Galstenen zijn de primaire oorzaak van infecties van de galblaas.

Symptomen van een infectie van de galblaas

1. Zwelling en gasvorming

ontstoken galblaas en gasvorming

Zoals reeds vermeld, maakt de galblaas deel uit van het spijsverteringsstelsel. Wanneer zich een probleem voordoet en de gal niet kan uitgescheiden worden zoals het hoort, raakt de galblaas belemmerd en/of ontstoken. Het kan bovendien je spijsvertering vertragen, waardoor we ons zwaar en opgeblazen voelen.

Gasvorming en boeren laten is normaal. Opdat deze symptomen relevant zouden zijn, moeten deze symptomen zich meermaals per dag manifesteren. Het is namelijk normaal je 1 of 2 dagen ongemakkelijk te voelen, maar als dit ongemak meer dan tien opeenvolgende dagen aanhoudt en je je opgeblazen en zwaar voelt, dan is het tijd om je arts te raadplegen.

2. Misselijkheid en duizeligheid

Last van duizeligheid

Ongeveer twee uur na de maaltijd is je vertering voltooid. Voel je je op dit moment misselijk of duizelig, plaats dan je handen eens op je buik. Voelt dit hard aan? Laat je makkelijk boeren wanneer je erop duwt?

Als je je, naast een slechte vertering, ook dagelijks duizelig of misselijk voelt, is de kans groot dat je lijdt aan een infectie van de galblaas.

3. Scherpe pijnen in de rug, de buik en de rechterarm

Vrouw heeft pijn in de rug

Dergelijke pijnen zijn erg typisch voor galblaasinfecties. Een zwaar gevoel in de buik, pijn aan de rechterzijde van je rug en je rechterarm… Herinner je je dat de galblaas aan de rechterzijde van de buik ligt, net naast de lever? Als de galblaas ontsteekt, zal dit de hele regio beïnvloeden en zal lokale pijn zich manifesteren.

Onthoud dat de scherpe pijn zich ook aan het begin van een aanval kan voordoen, bijvoorbeeld in geval van galstenen. Deze intense pijn kan vijftien minuten duren. Daarna gaat de pijn over en komt steeds terug. Dit kan vijftien uur duren. Bij het inademen kan de pijn ook erger worden.

Als de infectie reeds vergevorderd is of indien je meerdere galstenen hebt, kan de pijn ondraaglijk worden en uitstralen naar je schouders.

4. Let op je urine en stoelgang

Een vrouw zit op de wc

We weten het… het is niet erg aangenaam om je aandacht te moeten vestigen op dingen die zich op het toilet voordoen, maar we verzekeren je dat het belangrijk is om het kleur van je urine na te gaan om mogelijke aandoeningen op te sporen. Wanneer je erg witte urine hebt en je stoelgang los is en grijs van kleur, dan zou dat kunnen wijzen op een probleem met de galblaas en meer specifiek op een lage concentratie gal.

Mensen met galblaasproblemen zullen vaak ook last hebben van verschillende diarree-aanvallen.

5. Geelzucht

Heb je een geelachtige verkleuring van je huid opgemerkt? Of misschien wordt het wit van je ogen geler… Als dat het geval is, wacht dan niet om je arts te raadplegen.

Dit zou namelijk kunnen wijzen op geelzucht als gevolg van galstenen. Deze blokkeren namelijk de galblaas, waardoor ook de uitstroom van gal geblokkeerd wordt. In sommige gevallen kan de gal terug naar de lever gaan, wat interne bloedingen kan veroorzaken. Dit is een ernstig geval! Draag dus zorg voor je lichaam en raadpleeg je arts zo snel mogelijk.

6. Koorts en slechte adem

Koorts bij problemen met de galblaas

Als je een slechte smaak in je mond hebt of een vreemde smaak die je niet kan thuis brengen, onthoud dan wanneer en hoe lang dit zich voordoet. Is het slechts 1 of 2 dagen? Geen probleem dan.

Maar wanneer het opnieuw meer dan tien opeenvolgende dagen aanhoudt, praat dan met je arts, zeker wanneer je ‘s ochtends koorts voelt opkomen. Houd alle symptomen goed bij, zodat je ze aan je arts kan voorleggen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.