10 oorzaken van pijn in je rechterzijde

Pijn in de rechterzijde van je lichaam kan om verschillende redenen optreden. Het is dus belangrijk dat je naar de dokter gaat zodat je iets ernstigs kan uitsluiten. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van deze specifieke pijn.
10 oorzaken van pijn in je rechterzijde
Nelton Abdon Ramos Rojas

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Laatste update: 24 september, 2022

Pijn in je rechterzijde kan om verschillende redenen optreden. Die kunnen te maken hebben met problemen van de nieren, de blinde darm of de pancreas. Maar het kan ook het resultaat zijn van problemen van de botten in de ribben of de heupen.

Het eerste wat je moet doen is een arts raadplegen. Die zal een onderzoek uitvoeren en op die manier elk ernstig probleem kunnen uitsluiten.

Pijn in je rechterzijde is één van de aandoeningen die het dringendst onderzocht moeten worden. Het kan ook gepaard gaan met andere symptomen zoals:

 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Constipatie
 • Diarree
 • Verlies van eetlust
 • Gasvorming
 • Koorts

Mogelijke oorzaken van pijn in je rechterzijde

1. Botletsels

Pijn in je rechterzijde

Dit is één van de voornaamste oorzaken van pijn in de zijde rond de ribbenkast. Blessures in dit gebied zijn erg pijnlijk. Het kan vooral pijnlijk zijn om te ademen omdat de ribbenkast zich dan uitzet. Bovendien kan het flink wat tijd nodig hebben om te genezen.

2. Longontsteking

Longontsteking is ook een mogelijke oorzaak hoewel dit veel minder vaak voorkomt. Dit is een scherpe stekende pijn. Het wordt zelfs erger wanneer je diep in- en uitademt of hoest. Deze aandoening gaat ook gepaard met bepaalde symptomen: hoest, gele slijm, koorts, rillen en problemen om te ademen.

3. Galstenen

Pijn in je rechterzijde

Pijn in je rechterzijde kan ook te wijten zijn aan problemen met je galblaas, zoals bijvoorbeeld galstenen. Een patiënt met galstenen heeft ook een lichte gele verkleuring van de huid, koorts en pijn in het bovenste deel van de rechterzijde of in het midden van de buik.

4. Gasvorming

De oorzaak die bij dit symptoom het meest voorkomt is indigestie. Maar het kan ook te wijten zijn aan constipatie.

5. Appendicitis

Pijn in je rechterzijde

Dit is een ontsteking van de blinde darm. Appendicitis is de meest voorkomende oorzaak van pijn in het lager deel van de rechterzijde van de buik. Mensen van alle leeftijden kunnen dit krijgen. Maar het treedt vooral op bij mensen die tussen de tien en de dertig jaar oud zijn.

De symptomen kunnen beginnen met pijn in de maag of in de bovenbuik. Daarna verschuift de pijn naar het lagere deel van de rechterzijde. Wanneer je deze zone aanraakt, zal dit een scherpe pijn veroorzaken.

Het is ook mogelijk dat je last hebt van misselijkheid, braken, verlies van eetlust of diarree. In dit geval moet je onmiddellijk naar het ziekenhuis.

6. Ontsteking van de pancreas

De alvleesklier of pancreas bevindt zich onder de lever en achter de maag. Kanker of een ontsteking van de pancreas zijn voorbeelden van medische aandoeningen die pijn in het bovenste deel van je rechterzijde kunnen veroorzaken.

7. Liesbreuk

Pijn in je rechterzijde

Operaties van liesbreuken komen erg veel voor. Men voert die ingrepen uit om problemen te voorkomen. De breuk of hernia bevindt zich op een plaats waar kan leiden tot pijn in de onderbuik aan de rechterzijde. Die zone zal ook pijnlijk zijn bij aanraking. Deze aandoening kan ook misselijkheid of regelmatig braken veroorzaken.

8. Nierproblemen

Blaasinfecties of infecties in een ander deel van de urinewegen kunnen zich verspreiden naar de nieren. Dit veroorzaakt ontsteking en pijn. Deze pijn is een buikpijn die zich voordoet onder de rechterzijde van de buikholte. Bovendien kan het zich later uitbreiden naar de rug.

9. Dikkedarmstoornissen

Pijn in je rechterzijde

Het bovenste deel van de dikke darm bevindt zich aan de rechterzijde van de buik. Het is het uiteinde van het spijsverteringskanaal. Een darmontsteking kan waarschijnlijk de oorzaak zijn van pijn. Voorbeelden van darmontstekingen zijn colitis, het prikkelbare darmsyndroom of de ziekte van Crohn.

10. Cysten van de eierstokken

Cysten zijn kleine structuren die zich op het oppervlak of in een eierstok vormen. Als ze groot zijn of barsten, kunnen ze pijn veroorzaken.

Onthoud dat je dit ongemak niet mag negeren. Wanneer je ook maar met enig symptoom geconfronteerd wordt, raadpleeg dan je arts zodat je de geschikte behandeling krijgt.

Zorg dragen voor jezelf en in een goede gezondheid blijven is volledig jouw verantwoordelijkheid!

Diagnose

Om de juiste diagnose te stellen zal de arts drie dingen controleren. Die zullen helpen om de bron van de pijn vast te stellen:

 • Hoe lang heb je deze pijn?
 • Van welke andere symptomen heb je last?
 • Wat is volgens jou de oorzaak van de pijn?
 • Als de pijn zich in de zone van de ribben bevindt, dan zal het nodig zijn na te gaan of je hoest of koorts hebt. De arts zal controleren of je op die plaats een blessure gehad hebt, of je kortademig bent en of je huidletsels hebt.
 • De patiënt kan de zone zachtjes verwarmen, bijvoorbeeld met een kruik. Als de pijn niet te intens is, dan zal dit in de meeste gevallen voldoende zijn om de pijn te verzachten.
 • Pijn in je rechterzijde onder de maag kan ook te maken hebben met allergieën of darmontsteking.
 • De geschiktste behandeling voor deze problemen hangt volledig af van de oorspronkelijke oorzaak.
 • Als het probleem een gevolg is van spierspasmes, dan is de beste aanpak rust en fysiotherapie.
 • Is een nierinfectie de oorzaak van het probleem, dan kan je best antibiotica nemen. In geval van appendicitis is een chirurgische ingreep nodig.

Heb je vragen of stel je symptomen vast? Dan is het belangrijkste dat je je arts raadpleegt voor een diagnose en voor je gemoedsrust.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.