Huismiddelen voor als je koorts hebt

Als je koorts hebt, is het belangrijk dat je de temperatuur reguleert zodat die niet te hoog wordt. Hier zijn enkele natuurlijke middelen voor.
Huismiddelen voor als je koorts hebt

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Koorts is iets dat veel mensen alarmerend vinden. Helemaal als het voorkomt bij jonge kinderen die ook andere gezondheidsproblemen ervaren. Koorts komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen. Het immuunsysteem van kinderen moet zich nog ontwikkelen en ze reageren niet zo snel op infecties als volwassenen dat doen.

De definitie van koorts is een lichaamstemperatuur van meer dan 38 graden Celsius. Het komt voor als het lichaam niet over genoeg antilichamen beschikt om de aanval van een virus, bacterie of ander soort micro-organisme af te weren.

Door de lichaamstemperatuur te verhogen, kun je de schadelijke invasie doden. Deze verlaat dan het lichaam door middel van zweet. 

Hierdoor moet koorts alleen als een symptoom van een gezondheidsprobleem worden gezien dat medische aandacht nodig heeft. Helemaal als het samen gaat met andere symptomen zoals diarree, stuiptrekkingen of moeilijkheden met ademhalen.

Veel mensen gebruiken verschillende soorten medicijnen om hun temperatuur te verlagen als ze koorts hebben. Als je hier echter te veel van binnenkrijgt, dan kan dit ernstige bijwerking voor de gezondheid veroorzaken. Sommige van deze bijwerkingen treden meteen op.

Lees ook: Een natuurlijke zalf om verstopping van de luchtwegen te verlichten

Wat moet je doen als je koorts hebt

Het eerste dat je moet doen als je denkt dat je koorts hebt, is het gedurende een bepaalde tijd opmeten. Als je temperatuur onder de 40 graden Celsius blijft, moet je vooral veel drinken en rusten. 

Op een gegeven moment zal je gaan zweten en zal je lichaam de overgebleven gifstoffen uitscheiden. Als dit gebeurt, moet je schone kleding aantrekken en je beddengoed wassen, zodat je niet blootgesteld blijft aan schadelijke bacteriën.

Als je temperatuur hoger is dan 40 graden Celsius, is het belangrijk dat je een manier vindt om deze te verlagen. Wanneer het een noodgeval betreft, moet je contact opnemen met je huisarts. Voor baby’s onder de drie maanden geldt dat ook als de temperatuur langer dan een dag 38 graden Celsius of hoger is.

Behandelingen om de koorts te verlagen

Temperatuur

Er zijn een aantal natuurlijke manieren waarop je de koorts kan verminderen. Ze zijn makkelijk te gebruiken en veilig, zodat je lichaam weer op de juiste temperatuur kan komen.

Duizendblad (Achillea millefolium)

Duizendblad wordt al eeuwenlang gebruikt om koorts te verlagen. Het verlaagt de lichaamstemperatuur. Het bevat ook eigenschappen die de spijsvertering bevorderen door parasieten en andere bacteriën te bestrijden. Als het om koorts gaat, kun je het beste een mengsel maken van duizendblad, munt en vlierbessen.

Uien

Uien

Uien kunnen worden gebruikt om koorts te verlagen. Snij de uien in plakjes en leg de plakjes op de grond. Ga er dan een half uur lang op staan met blote voeten. Bij kinderen kun je ook stukjes ui in hun sokken doen en die bij hen aantrekken.

Misschien ook interessant om te lezen: Uien: een duizend jaar oud middeltje

Salie

Een andere goede manier om de lichaamstemperatuur te reguleren, is door salie te gebruiken. Om dit te doen, kook je een kop (200 ml) water. Voeg daar een eetlepel verse salie, een theelepel honing en drie eetlepels citroensap aan toe.

Aardappelen

Aardappelen bevatten natuurlijke ontstekingsremmende middelen en enzymen die helpen om koorts te verlagen. Om aardappelen hiervoor te gebruiken, moet je ze pureren of raspen en ze met koud water mengen, voordat je ze 10 tot 15 minuten op het voorhoofd aanbrengt.

Drink veel vloeistof

Water Drinken

Ongeacht welke methode je gebruikt om de koorts te verlagen, is het belangrijk dat je veel vloeistof blijft drinken, zodat je lichaam niet uitdroogt. Waar mogelijk kun je het beste water drinken en natuurlijke sappen, thee en bouillon

Citroenschil en gerst

Deze laatste behandeling is nuttig om je vochtgehalte aan te vullen nadat je veel gezweet hebt door de koorts. Om het te maken, voeg je de schil van een citroen en twee eetlepels gerst toe aan een kwart liter kokend water. Laat het afkoelen en twaalf uur lang trekken. Drink het dan gedurende de dag, als je koorts gezakt is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.