Huismiddelen met citroen

Al tijdens de zeventiende eeuw laadden Engelse matrozen hun schepen vol met citroenen tegen scheurbuik, een ziekte veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine C.
Huismiddelen met citroen

Laatste update: 26 januari, 2019

De citroen…  Een spannende smaak met ongelooflijke therapeutische krachten, een vrucht die al wordt bewonderd sinds de oudheid om zijn vele gezonde eigenschappen en om zijn pittige en verfrissende smaak, die een eindeloze verscheidenheid van voedsel kan verrijken. Daarom bestaan er zo veel huismiddelen met citroen erin.

Citroenen zijn een uitstekend reinigingsmiddel voor ons lichaam. Ze elimineren namelijk gifstoffen, zuiveren ons en zijn ongetwijfeld een van de beste bondgenoten voor een goede gezondheid.

Citroenen zijn vrienden die we altijd aan onze tafel moeten hebben en bomen die in ieders tuin of balkon moeten worden geplant.

Wat denk je ervan als we je een overzicht geven van alle mogelijke huismiddelen met citroen, om op een eenvoudige en economische manier van de voordelen te genieten? Laten we dus snel een kijkje nemen.

Vrouw drinkt citroensap

Voordelen van consumptie van citroen

Cardiovasculair systeem

Citroen is een grote bondgenoot in situaties of toestanden van arterosclerose en arteriële hypertensie, omdat het helpt vetten te verwijderen, de bloedsomloop vrij helpt te maken van obstakels en het helpt bij het oplossen van de giftige stoffen in ons lichaam en bloedplasma. Het is zonder twijfel ideaal om iedere dag te beginnen met een glas citroensap bij het ontbijt.

Lever, darmen en galblaas

Het stimuleert de afscheiding van gal en helpt ons vetten beter te verwerken. Het is onmisbaar voor mensen die lijden aan aandoeningen van de lever en galblaas, versterkt de ontgifting en de beschermende functie van de lever.

Koorts, verkoudheid en keelpijn

Dankzij het vitamine C-gehalte en de ontgiftende eigenschappen is citroen perfect om schorheid, amandelontsteking en allerlei andere kwalen in de luchtwegen op te lossen. Het is ook perfect om bijvoorbeeld te drinken in een glas warm water met honing en gember.

Het versterkt ons immuunsysteem

Citroen bevat vitamine C, B, E en vele mineralen, zoals kalium, magnesium, calcium en zwavel. Dit maakt dat het een ongelooflijke versterker is voor ons immuunsysteem en voor het verhogen van onze witte bloedcellen.

In balans brengen van artritis

Dankzij de vele eigenschappen als het gaat om de omgang met giftige stoffen is citroen ideaal voor het onder controle brengen van artritis en jicht. Het lost de kristallen en andere onzuiverheden op en het verlicht de pijn van de ziekte.

Een hoestremedie met gember, honing en citroen

Huismiddelen met citroen

Citroenen bieden grote bescherming tegen infecties. Drink een glas natuurlijke citroensap voor de maaltijd om je meer wakker te voelen.

Middel tegen diarree

Het is perfect voor als we last hebben van diarree die niet overdraagbaar is. Het is voldoende om het sap van 3 citroenen te verdunnen in 1,5 liter water en te mengen met een snufje zout en dit te drinken.

Dit mengsel is een eenvoudig middel dat je oraal kunt gebruiken om je te ondersteunen, terwijl de citroen je geneest met zijn zuiverende eigenschappen.

Middel tegen hoge bloeddruk

Dagelijkse consumptie van citroensap regelt onze bloeddruk op een zeer goede manier. Het is namelijk bewezen dat het starten van de dag met het sap van deze vrucht (een citroen geperst in een glas water) ideaal is voor het reinigen van het lichaam en het positief beïnvloeden van onze bloedsomloop en de bloeddruk.

Huismiddelen met citroen tegen mond- en keelinfecties

Citroen bevat antibacteriële eigenschappen, voorkomt ophoping van bacteriën en verhoogt daardoor onze natuurlijke afweer. En vergeet niet dat citroen vitamine C bevat, als je last hebt van deze ziekten.

Middel voor het kalmeren van de zenuwen en om beter te slapen

Voor het slapen gaan is het ideaal om een infusie van citroenbloesem te drinken. Het is genoeg om drie van deze bladeren in kokend water te laten trekken gedurende een paar minuten.

Citroen om af te vallen

Het is goed om de ochtend te beginnen met een eenvoudige smoothie, die ons voorziet van de juiste voedingsstoffen om de dag te beginnen met energie die tot de maaltijd duurt. Neem magere yoghurt, een plak ananas en het sap van een citroen en meng deze vervolgens in een blender. De resulterende smoothie is gewoon heerlijk en meer dan bevredigend.

Middel om problemen met de spijsvertering te verlichten

Neem een kopje thee gemaakt met citroenbloesem na de lunch en het avondeten. Je zult dan merken dat er opluchting ontstaat.

Huismiddelen met citroen tegen hoest

Verhit een beetje honing en voeg het sap van een citroen toe aan een half kopje heet water. Drink het mengsel langzaam op. Ook is het gebruikelijk om knoflookteentjes te gebruiken – in dit geval snijd je er twee doormidden en laat ze een paar uur weken in het citroensap.

Het kan zijn dat de smaak een beetje sterk is, maar het eten van deze knoflook met citroensmaak is uitstekend voor het verminderen van hoest. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Oikeh, Ehigbai I., Ehimwenma Sheena Omoregie, Faith Efosa Oviasogie and Kelly Oriakhi. Phytochemical, antimicrobial, and antioxidant activities of different citrus juice concentratesFood science & nutrition (2016). http://www.doi.org/10.1002/fsn3.268
  • Yoji Kato, Tokio Domoto, Masanori Hiramitsu, et al., Effect on Blood Pressure of Daily Lemon Ingestion and WalkingJournal of Nutrition and Metabolism, vol. 2014, Article ID 912684, 6 pages, 2014. https://doi.org/10.1155/2014/912684.
  • Okeke, Malachy & Okoli, Arinze & Nneka Eze, Edith & Chinwe Ekwume, Grace & Uchena Okosa, Evangelin & Ukwuoma Iroegbu, Christian. (2015). Antibacterial activity of Citrus limonum fruit juice extract. Pakistan journal of pharmaceutical sciences. 28. 1567-1571.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.