Een citroenboom planten en laten groeien

Een citroenboom planten vanaf het zaadje geeft veel voldoening. Maar het kan wel drie tot zes jaar duren voordat er vruchten aan je boom komen.
Een citroenboom planten en laten groeien

Laatste update: 01 november, 2018

We weten dat citroenbomen buiten het hele jaar door bloeien, vooral in gebieden waar het klimaat zonnig en warm is. Vele mensen weten echter niet dat het mogelijk is om een citroenboom binnen te laten groeien, net zoals andere planten. Op die manier kan je genieten van dit kostbare fruit dat zo goed is voor je gezondheid.

Als je de kans hebt om een stek van een citroenboom te nemen, maakt dat het cultiveren veel makkelijker en zou je zelfs sneller fruit kunnen hebben. Stekken zijn echter zeer moeilijk om te starten en vragen veel aandacht om goede resultaten te krijgen.

Aan de andere kant kan een citroenboom vanaf het zaadje starten erg veel voldoening geven. Het duurt dan wel drie tot zes jaar voor je vruchten produceert.

Citrusfruit, zoals citroenen, bieden enorm veel voordelen voor de gezondheid en nu kan je ze ook in je eigen huis laten groeien. Het fruit zal verser zijn, de kwaliteit beter en er zullen zich geen chemicaliën op bevinden.

Wil je graag leren hoe je vanaf een zaadje een citroenboom kan laten groeien? Blijf dan lezen en ontdek hoe je dit fruit thuis kan kweken!

Wat je nodig hebt om je eigen citroenboom te planten en te laten groeien

Een citroen

Citroenen om je eigen citroenboom te planten

Het is belangrijk dat je begint met een organische citroen, aangezien de zaadjes van niet organische citroenen niet steriel kunnen zijn. Ieder type van organisch zaad is prima, maar als je weinig plaats hebt, of als je niet het juiste klimaat hebt, raden we je aan te starten met de variëteit genaamd Meyer.

Dit type citroen is kleiner en wordt vaak als versiering gebruikt. Dit maakt het een goede keuze om binnen te zaaien.

Ook interessant om te lezen:
Je eigen ananasplant

Potgrond

Ook al is eigenlijk elke soort potgrond prima, toch raden we je aan een mengeling van mos, perliet, vermiculiet en organische meststof te gebruiken.

Bloempot of bakje

Citroenboom planten in een pot

Om de zaadjes te laten kiemen, heb je gewoon een bloempot met gaatjes nodig. De pot moet ongeveer 12 tot 15 cm diep zijn en minimaal een vijftal centimeter in diameter. Na het kiemen zal je je citroenboom wel moeten verplanten, aangezien de plant graag een grote, diepe pot heeft.

Zonlicht

Citroenbomen vragen veel zonlicht, zeker wanneer ze kiemen. Plaats ze dus bij voorkeur naast een raam met veel zon of in de tuin. Wanneer je in een klimaat woont waar de citroenboom niet genoeg daglicht krijgt, kan je een groeilamp voor planten gebruiken.

Hoe het citroenzaadje laten kiemen?

  • Maak eerst de potgrond nat. Doe wat potgrond in een emmer en voeg water toe totdat alle aarde goed nat is.
  • Snijd de citroen open en kies het zaadje dat het er meest levendig uitziet. Plaats het zaadje vervolgens in je mond en zuig er aan totdat je de smaak van citroen waarneemt. Onthoud dat het zaadje vochtig moet blijven opdat het zou kunnen kiemen. Houd het dus in je mond totdat je klaar bent om het te planten.