Je eigen ananasplant!

14 augustus 2015

Heb je altijd je eigen ananasplant in huis willen hebben? Het kan! Lees verder in dit artikel en ontdek hoe je zelf een ananas kan kweken bij jou thuis. Om je huis of tuin op te fleuren, hoef je echt niet naar het tuincentrum om dure planten te kopen. Het enige dat je nodig hebt om zelf je plant te kweken, is de kroon van een ananas, een kruik water en een bloempot.

Waarom je eigen ananasplant kweken ?

ananas2

Ga meteen aan de slag en sta ervan versteld hoe eenvoudig het is je eigen plant in huis te halen. Eerst en vooral heb je de kroon van de ananas nodig. Die kan je gemakkelijk van de vrucht afdraaien of als dit niet lukt, kan je hem ook met een mes wegsnijden. Natuurlijk kan je heerlijk smullen van de rest van de vrucht! Nu kan je meteen aan het werk en laat de kinderen meegenieten van dit lekkere experiment. Verzamel een kruik water, een bloempot en een flinke dosis geduld om de ananas te zien groeien!

Deze zoete tropische vrucht is zowel bij kinderen als volwassenen erg geliefd en is na de banaan het meest populaire stukje tropisch fruit. Het wekelijks eten van ananas geeft het lichaam aanzienlijke gezondheidsvoordelen. Ananas is van nature vochtafdrijvend en ondersteunt het uitscheiden van giftige stoffen, die opgestapeld worden in het lichaam. Bovendien geeft het regelmatig eten van ananas een boost aan het metabolisme en helpt het vet verbranden. Het meest overduidelijke voordeel van de ananas is dat ze vol zitten met vitaminen en mineralen. Ananas beschikt over calcium, kalium, vezels en vitamine C, B1,B6. Daarnaast is het ook erg laag in vet. Door het opnemen van ananas in je wekelijkse menu zal je ongetwijfeld bijdragen aan een betere voedingsgewoonte én gezondheid.

Verwerk het vruchtvlees in overheerlijke recepten voor desserts of waarom de dag niet starten met een frisse ananassmoothie? Volg de hieronder beschreven stappen om te starten met het kweken van je eigen ananasplant.

Hoe kweek ik mijn eigen anansplant thuis?

Kies een mooie, onbeschadigde ananas voor de start van dit avontuur. Ga voor een rijpe ananas die niet te zacht aanvoelt met groene bladeren bovenaan de kroon. Neem geen bruingekleurde of donkere vrucht, want enkel de groengekleurde zijn de gezonde exemplaren. En indien mogelijk kies je voor organisch gekweekte vruchten, die vrij zijn van behandeling met pesticiden en andere chemische middelen.

Kijk na of de scherpe randen van de vrucht geen grijze of donkere vlekken vertonen en of er geen insecten aanwezig zijn tussen de randen van de ananas.

Stap één

ananas3

Het eerste dat we doen is de kroon van de vrucht verwijderen. De beste manier is deze met de hand eraf te draaien om zo een meer natuurlijke wortelgroei te stimuleren. Lukt dit niet, dan kan je natuurlijk de top van de ananas met een mes afsnijden.

ananas4

Goed zo! Nu gaan we verder en verwijderen we het overgebleven vruchtvlees uit de kroon. Dit kan namelijk gaan rotten en dan gaat de plant dood. Dit is namelijk het deel waar de nieuwe wortels zullen verschijnen, dus we zorgen ervoor dat dit gedeelte van de plant vrij is van rottende deeltjes vruchtvlees. Je kan zien op de foto hierboven waar de nieuwe wortels precies tevoorschijn zullen komen.

Stap twee

ananas5

De tweede etappe is van cruciaal belang voor de groei van de wortels en vraagt een klein beetje dagelijkse aandacht. Ga eerst op zoek naar een vaas of glas van aangepaste afmetingen, waar de ananaskroon in kan balanceren terwijl de bladeren droog blijven. Zet de vaas op een plaats die voldoende warm is. Na een paar dagen worden de eerste worteltjes zichtbaar en na 2-3 weken zijn ze lang genoeg om in een pot met aarde te plaatsen. Zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft en bevochtig zo nu en dan de bladeren. In het begin zullen de bladeren waarschijnlijk bruin worden. Op dit moment kun je het beste meerdere keren per dag een kleinere hoeveelheid water geven. Ananasplanten zijn echte overlevers, maar om goed te presteren hebben ze wel voldoende aandacht nodig.

Stap drie

ananas6

Als de eerste worteltjes verschijnen, dan is de eerste hindernis overwonnen! Nu kunnen we de plant overbrengen naar de bloempot gevuld met aarde. Zorg ervoor dat je een aardewerk bloempot gebruikt met gaatjes onderaan, die zorgen voor voldoende drainage. Je kan ook kiezels onderaan de bloempot gieten om drainage te bevorderen.  

Kies voor gewone potaarde om de ananskroon in over te brengen en verder zal je eigen ananasplant niet veel extra verzorging vragen. Hij behoeft geen extra vochtig klimaat. Denk eraan dat de aarde niet overdreven droog komt te staan of te veel bevochtigd wordt. Plaats de plant op een zonnige plek en in de zomer kun je ze buiten zetten, zodat ze veel zon krijgen, maar vermijd temperaturen lager dan 10 graden Celsius, want ze kunnen slecht tegen kou.

Hoe lang het duurt om de eerste ananas te zien groeien, hangt compleet af van hoe je de plant verzorgt. Het duurt ongeveer 6 tot 8 weken tot je ananasplant stevige wortels heeft en na twee maanden zijn deze volledig volgroeid. Geef je plant ongeveer twee maal per week water. Met goede verzorging kan er binnen een jaar een ananas groeien en met iets minder goede verzorging kan het tot 2-3 jaar duren. Op het moment dat je ananasje aan het groeien is, komen er vanzelf mooie bloemen op. Vanaf dit moment duurt het ongeveer nog 6 maanden totdat je een volledige ananas hebt. In het begin kan de grootte hiervan wat tegenvallen, maar je zult zien dat hoe vaker je een ananas krijgt, hoe sneller het proces gaat. 

Bekijk Ook