Hoe de bladeren van kamerplanten schoon te maken

Heb je de bladeren van je planten weleens schoongemaakt? Je zou dit moeten doen. Het kan een factor zijn die verhindert dat je plant groeit.
Hoe de bladeren van kamerplanten schoon te maken

Laatste update: 15 januari, 2019

Bij het schoonmaken van het huis horen zelfs de kleinste hoeken en gaten, en zelfs ook je planten. Wist je dat je bladeren van kamerplanten glanzend kan maken door slechts een paar eenvoudige stappen te volgen? We zullen je alles vertellen over hoe de bladeren van kamerplanten te reinigen, voor een prachtige binnentuin met kleuren die je altijd al had gewild. 

Is het belangrijk om de bladeren van kamerplanten schoon te maken?

Ja, dit is belangrijk. Door de bladeren van kamerplanten schoon en gezond te houden helpt dit de plant ademen. Stof of verontreinigende stoffen die in de lucht zitten kunnen zich op de bladeren verzamelen. De hoeveelheid licht die een plant  ontvangt kan hierdoor aanzienlijk verminderen.

Zoals jullie allemaal wellicht weten, betekent minder zonlicht minder chlorofyl. Dit resulteert vervolgens in een zieke plant. Als het tot dit punt komt zal de plant niet alleen geel worden en stoppen met groeien, maar kan hier zelfs aan doodgaan.

Het belang van de bladeren van kamerplanten schoon te maken

Daarom is het schoonmaken van kamerplanten die niet af en toe worden gereinigd door regen uiterst belangrijk. Je zou ze elke maand minstens twee keer schoonmaken.

We raden aan dat je ook leest:

7 voordelen van een plant in huis hebben

Reinigingsmethoden voor bladeren van kamerplanten

1. Water als primair hulpmiddel

Natuurlijk hoef je geen expert te zijn om water als een goed hulpmiddel te beschouwen voor het reinigen van de bladeren.

Je kunt proberen de plant onder de douche te zetten en deze voorzichtig met warm water te wassen. Door dit te doen kan je plant zachte druppels water ontvangen in plaats van een harde straal, die bladeren zou kunnen beschadigen. Het gebruik van een tuinslang of een sprayfles zijn ook goede methoden.

Als je vindt dat de plant te vuil is kun je een liter water mengen met wat douchegel. Was hiermee voorzichtig de bladeren en spoel het vervolgens af met schoon water. Mensen die zeepwater aanraden, adviseren om de bodem van de plant te bedekken of de plant voorzichtig op zijn zij te leggen. Op die manier komt het zeepmengsel alleen op de bladeren terecht.

2. Natuurlijk glansmiddel

Het gebruik van een natuurlijk glansmiddel is effectief, behalve voor planten met gekrulde bladeren of bladeren met kleine haartjes. Vermijd het gebruik hiervan op dit soort planten. Gebruik een spons en een sopje om de bladeren zachtjes af te nemen voor een gezondere glans. Je kunt dit ook proberen met olijfolie. Beide opties geven je planten een mooie glans.

3. Maak bladeren schoon met melk of bier

Zo ongelofelijk als het misschien lijkt is melk het perfecte product om een gezond uitziende plant te krijgen. Het is heel eenvoudig: dompel een doek in de melk en veeg de bladeren die je schoon wilt maken af. Je zult onmiddellijk het resultaat zien. Je kunt ook wat bier gebruiken in plaats van melk.

De bladeren van kamerplanten schoon maken met melk

4. Bananenschil voor schone planten

Het afvegen van bladeren van je kamerplanten met het binnenste deel van een bananenschil maakt ze schoon en glanzend. Net als met de melk zie je gelijk een verbetering van het uiterlijk van de plant. Het zal er groener en stralender uitzien.

5. Schone planten met een tandenborstel

Bij de tweede methode die we in onze lijst noemden, hadden we het over voorzichtig zijn met fluweelzachte planten of planten met kleine haartjes. Om dit soort planten te reinigen kun je een oude tandenborstel gebruiken.

Het is heel simpel: neem het blad in de palm van je hand en poets het voorzichtig met de tandenborstel. Begin aan de basis van het blad en werk voorzichtig naar de punt toe. Vergeet niet om de tandenborstel zo nu en dan af te spoelen en zorg ervoor dat deze helemaal droog is voor je de bladeren gaat schoonmaken.

Verschillende andere objecten die je kunt gebruiken om bladeren mee schoon te maken zijn bijvoorbeeld borstels met zachte haren of pijpreinigers. Je kunt zelfs het blad van een plant gebruiken om het stof van de andere bladeren te verwijderen.

Andere aanbevelingen

Naast alleen het reinigen van de bladeren van een plant moet je ook op andere manieren voor ze zorgen. Een voorbeeld, dat misschien wel de belangrijkste is, is het elimineren van de ongezonde delen van de plant.

Als een plant bladeren heeft die verdord, uitgedroogd, geel of zwak zijn, moet je ze verwijderen. Door ze te verwijderen kan de plant al zijn krachten gebruiken om zijn gezondere delen te behouden en te laten groeien.

Houd rekening met de kenmerken van de plant om er goed voor te kunnen zorgen. Je moet bijvoorbeeld de bladeren van bepaalde planten niet nat maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn cactussen en vetplanten. Deze planten moet je zonder water reinigen.

Het reinigen van de bladeren van je kamerplanten zal slechts een paar minuten van je tijd vergen. Het zal echter geweldige effecten voor hun gezondheid hebben. Als je planten gebruikt om je huis mee te decoreren, dan zullen heldere en gezonde planten de sfeer van je ruimte volledig veranderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.