5 veelgemaakte fouten bij het nemen van een douche of bad

Wist je dat we soms, zonder het door te hebben, tijdens het nemen van een bad fouten maken die helemaal niet goed voor ons zijn?
5 veelgemaakte fouten bij het nemen van een douche of bad

Laatste update: 14 oktober, 2018

Weet jij welke fouten je maakt? Wellicht vind je dit interessant om te weten. Er zijn namelijk maar weinig dingen die net zo aangenaam, ontspannend en hygiënisch zijn als het nemen van een douche in de ochtend of een heerlijk bad in de avond met etherische oliën die ons helpen te ontspannen voor het slapengaan.

Wat kunnen we hiermee fout doen? Kom hier in dit artikel achter!

1. Wees voorzichtig met te heet water van douche of bad

Wees voorzichtig met te heet water van douche of bad

Ja, we weten het. Een hete douche of bad wanneer we van een lange dag thuiskomen is heerlijk en super ontspannend. Wat gebeurt er echter wanneer het water te heet is en we er vijftien à twintig minuten onder blijven staan?

  • Het is mogelijk dat je onder de douche vandaan komt en het temperatuurverschil ineens zo groot is dat je flauw valt.
  • Wanneer water te heet is, kan het ervoor zorgen dat onze huid een deel van zijn essentiële oliën verliest. Onze huid heeft deze oliën nodig om glad en gehydrateerd te blijven. Van heet water gaan de poriën van onze huid open en zo kun je te maken krijgen met een kleine decompensatie. Dit houdt in dat het lichaam, en met name de bloedsomloop, niet in staat is naar behoren te functioneren.
  • Je kunt je lichaam het beste niet te lang onder of in heet water houden. Vijf of zes minuten is ruim voldoende. Daarna kun je verder douchen of badderen met water dat wat lauwer is. Je moet jezelf nooit en te nimmer verbranden!

2. Droog jezelf voorzichtig af

Sommige mensen drogen zichzelf na een douche of bad op een heel levendige en harde manier af. Dit kan, vooral wanneer de handdoek zelf vrij droog is, de huid beschadigen. De huid kan daardoor geïrriteerd raken en beetje bij beetje veel te droog worden.

Je kunt het beste een zachte handdoek gebruiken waarmee je je huid met kleine cirkelvormige bewegingen kunt afdrogen. Maak je huid voorzichtig droog zonder er te hard overheen te wrijven.

Ochtendjassen zijn ook heel comfortabel en handig. Je kunt ze namelijk lekker warm om jezelf heen doen. Je huid droogt dan vanzelf op, bijna zonder dat we het door hebben.

3. Ga goed om met je handdoeken!

Ga goed om met je handdoeken na je douche

Dat je handdoek te ruw kan zijn en zo je huid kan irriteren is niet het enige probleem dat handdoeken kunnen veroorzaken. Vaak worden handdoeken namelijk ook een goede broedplek voor bacteriën en ziektekiemen.

Waarom? Door het vocht dat in de vezels van de handdoek kan blijven zitten wanneer deze niet goed gedroogd wordt.

Soms is het niet voldoende als je handdoek gewoon fris ruikt. Soms worden handdoeken zo oud dat de vezels vol zitten met restjes chemicaliën van wasmiddel, waardoor we uiteindelijk last kunnen krijgen van kleine allergische reacties.

Het beste is dus om je handdoeken om de zoveel tijd te vervangen, zodat je dergelijke gezondheidsproblemen kunt vermijden.

4. Het gevaar van te veel zeep

Het gevaar van te veel zeep onder de douche

Er is een verschil tussen sportfanaten die veel zweten tijdens een stevige work-out en mensen die slechts een klein beetje hebben gezweet gedurende de dag en gewoon even snel willen douchen voordat ze naar hun werk gaan. Dat wil zeggen, het hangt allemaal af van de persoon.

Sommige mensen gebruiken echter onnodig veel zeep, die vol met parfum zit en hartstikke lekker ruikt. Ze weten echter niet dat ze de huid daardoor in contact brengen met heel veel alcohol en chemicaliën die de pH-waarde kunnen beïnvloeden.

Het lichaam is daardoor minder goed in staat zich te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals mijten, bacteriën en andere micro-organismen.

Wat raden wij aan? Wij raden aan de juiste hoeveelheid water en zeep te gebruiken. Daarbij is het zelfs nog beter om een natuurlijke zeep te gebruiken.

5. Wees voorzichtig met sponsjes

Wees voorzichtig met sponsjes onder de douche

Dit is een vrij apart gegeven maar meer dan waard om te onthouden. Volgens dermatologen is het voor de huid het meest geschikt en gezond om slechts twee keer per week een spons te gebruiken tijdens het douchen. Ook moet je je spons vervolgens op laten drogen in de zon.

Zo voorkom je namelijk dat schimmels zich in de spons verzamelen en zo infecties of folliculitis kunnen veroorzaken.

  • Je kunt de zeep het beste over je huid wrijven met je handen. Gebruik hierbij de juiste hoeveelheid, zoals we hierboven al aangaven. Gebruik bijvoorbeeld een natuurlijke zeep gemaakt van glycerine en haver. Deze zal je elke dag helpen voor je huid te zorgen. Wrijf de zeep elke dag over je huid zonder de hulp van een spons.
  • Je zou je huid slechts twee keer per week moeten exfoliëren met een gepaste spons, zoals een luffa-spons . Zo kun je dode huidcellen verwijderen en je opperhuid weer in balans brengen.

Probeer deze eenvoudige punten altijd te onthouden wanneer je een douche of bad neemt. Je zult je er geweldig door voelen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.