5 veelgemaakte fouten bij het nemen van een douche of bad

9 april 2016
Wist je dat we soms, zonder het door te hebben, tijdens het nemen van een bad fouten maken die helemaal niet goed voor ons zijn?

Wellicht vind je dit interessant om te weten… er zijn namelijk maar weinig dingen die net zo aangenaam, ontspannend en hygiënisch zijn als het nemen van een douche in de ochtend of een heerlijk bad in de avond met essentiële oliën die ons helpen te ontspannen voor het slapengaan.

Wat kunnen we dan fout doen? Kom hier in dit artikel achter!

1. Wees voorzichtig met te heet water

Warm Bad

Ja, we weten het. Een hete douche of bad wanneer we van een lange dag thuiskomen is heerlijk en super ontspannend. Wat gebeurt er echter wanneer het water te heet is en we er vijftien à twintig minuten onder blijven staan?

  • Het is mogelijk dat je onder de douche vandaan komt en het temperatuurverschil ineens zo groot is dat je flauw valt.
  • Wanneer water te heet is, kan het ervoor zorgen dat onze huid een deel van zijn essentiële oliën verliest. Onze huid heeft deze oliën nodig om glad en gehydrateerd te blijven. Van heet water gaan de poriën van onze huid open en zo kun je te maken krijgen met een kleine decompensatie (hierbij is het lichaam, en met name de bloedsomloop, niet in staat naar behoren te functioneren).
  • Je kunt je lichaam het beste niet te lang onder of in heet water houden. Vijf of zes minuten is ruim voldoende. Daarna kun je verder douchen of badderen met water dat wat lauwer is. Je moet jezelf nooit en te nimmer verbranden!

2. Droog jezelf voorzichtig af

Sommige mensen drogen zichzelf na een douche of bad op een heel levendige en harde manier af. Dit kan, vooral wanneer de handdoek zelf vrij droog is, de huid beschadigen; de huid kan geïrriteerd raken en beetje bij beetje veel te droog worden.

Je kunt het beste een zachte handdoek gebruiken waarmee je je huid met kleine cirkelvormige bewegingen kunt afdrogen. Voorzichtig maak je de huid droog zonder er te hard overheen te wrijven.

Ochtendjassen zijn heel comfortabel en handig, daar je deze lekker warm om jezelf heen kan doen terwijl de huid vanzelf opdroogt, bijna zonder dat we het door hebben.

3. Ga goed om met je handdoeken!

Handdoeken

Dat je handdoek te ruw kan zijn en zo je huid kan irriteren is niet het enige probleem dat handdoeken kunnen veroorzaken. Vaak worden handdoeken namelijk ook een goede broedplek voor bacteriën en ziektekiemen. Waarom? Door het vocht dat in de vezels van de handdoek kan blijven zitten wanneer deze niet goed gedroogd wordt.

Soms is het niet voldoende als je handdoek gewoon fris ruikt. Soms worden handdoeken zo oud dat de vezels vol zitten met restjes chemicaliën van wasmiddel, waardoor we uiteindelijk last kunnen krijgen van kleine allergische reacties. Het beste is dus om je handdoeken om de zoveel tijd te vervangen, zodat je dergelijke gezondheidsproblemen kunt vermijden.

4. Het gevaar van te veel zeep

Zeep

Er is een verschil tussen sportfanaten die veel zweten tijdens een stevige work-out en mensen die slechts een klein beetje hebben gezweet gedurende de dag en gewoon even snel willen douchen voordat ze naar hun werk gaan. Dat wil zeggen, het hangt allemaal af van de persoon.

Sommige mensen gebruiken echter onnodig veel zeep, die vol met parfum zit en hartstikke lekker ruikt, zonder te weten dat ze de huid daardoor in contact brengen met heel veel alcohol en chemicaliën die de pH-waarde kunnen beïnvloeden. Het lichaam is daardoor minder goed in staat zich te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals mijten, bacteriën en andere micro-organismen.

Wat raden wij aan? Wij raden aan de juiste hoeveelheid water en zeep te gebruiken. Daarbij is het zelfs nog beter om een natuurlijke zeep, zoals je kunt zien op de foto hierboven, te gebruiken.

5. Wees voorzichtig met sponsjes

Spons en Handdoeken

Dit is een vrij apart gegeven en het meer dan waard om niet te vergeten. Volgens dermatologen is het voor de huid het meest geschikt en gezond om slechts twee keer per week een spons te gebruiken tijdens het douchen en je spons vervolgens op te laten drogen in de zon. Zo voorkom je namelijk dat schimmels zich in de spons verzamelen en zo infecties of folliculitis kunnen veroorzaken.

  • Je kunt de zeep het beste over je huid wrijven met je handen en hierbij de juiste hoeveelheid gebruiken, zoals we hierboven aangeven. Je kunt een natuurlijke zeep gebruiken gemaakt van glycerine en haver, die elke dag zal helpen voor je huid te zorgen, door de zeep elke dag over je huid te wrijven zonder de hulp van een spons.
  • Je zou je huid slechts twee keer per week moeten exfoliëren met een gepaste spons, zoals een luffa-spons . Zo kun je dode huidcellen verwijderen en je epidermis weer in balans brengen.

Probeer deze eenvoudige punten altijd te onthouden wanneer je een douche of bad neemt. Je zult je er geweldig door voelen!

Bekijk Ook