Top tien voor een gehydrateerde huid

Om te stralen en gezond te blijven, zowel binnen in ons lichaam als qua uiterlijk, houden we ons het beste aan een gezond en evenwichtig dieet. 
Top tien voor een gehydrateerde huid

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

We weten dat groenten en fruit gezond zijn. Wat kun je nou het beste eten voor een mooie, gezonde en gehydrateerde huid?

Je bent wat je eet! Het bestaat echt: eten voor gezondheid. Voedingsgewoontes en dieet hebben een grote invloed op onze algemene gezondheid, zowel inwendig als van buiten.

Ons dieet kan zowel een helend of een vernietigend effect hebben op onze organen, beïnvloedt de lichaamstemperatuur en oefent een positieve of negatieve invloed uit op onze spijsvertering.

Het drinken van water en gehydrateerd blijven is bepalend voor een gezond lichaam. Hydrateren voorkomt het ontstaan van ziekte, geeft het lichaam energie en zorgt voor een snellere vetverbranding.

Doet dit bij voorkeur in combinatie met een gecontroleerde zoutinname, omdat natrium vocht vasthoudt en een vlotte uitscheiding van giftige stoffen verhindert.

Voldoende vocht opnemen kan via verschillende soorten voeding. Dat hoeft niet enkel in vloeibare vorm. Ook in water gekookte voedingsmiddelen of met water bereidde dranken zorgen voor een gehydrateerde huid en lichaam. Denk aan soepen, thee, vruchtensappen en stoofpotjes.

Bovendien bestaat er voedsel dat bijna voor 100% uit water bestaat. Zetten we deze regelmatig op het menu, dan zorgen we op een natuurlijke manier voor een perfect gehydrateerde huid!

Voedingsmiddelen voor een gehydrateerde huid

Komkommers

glazen komkommersap

 

Komkommers bestaan voor 65% uit water en bevatten slechts 17 calorieën per 100g. Bovendien zijn ze rijk aan kalium, vitamine C en vezels. De vezels bevorderen eveneens de spijsvertering. Eet ze bij voorkeur rauw, om de gezondheidseffecten van de komkommer helemaal tot hun recht te laten komen.

Papaja

stukjes papaja

 

De lekkere papaja heeft een positief effect op het spijsverteringsstelsel, geeft het lichaam extra energie en herstelt de huid, waardoor die opnieuw een stralende teint krijgt. Het hoge vitamine A-gehalte zorgt voor het herstellende effect op de organen en onze gezondheid in het algemeen.

Watermeloen

stuk watermeloen

 

Door het hoge gehalte aan vitamine C zorgt de watermeloen voor een optimaal afweersysteem en een uitstekend gehydrateerde huid. Hij bestaat voor 92% uit water en bevat voedingsstoffen, die het risico op hart- en vaatziekten verminderen en preventief werken tegen het ontstaan van allerlei soorten kanker, zoals:

 • Prostaatkanker
 • Eierstokkanker
 • Baarmoederhalskanker
 • Mondkanker
 • Slokdarmkanker
 • Longkanker
 • Kanker van de pancreas

Eet watermeloen voor het ontbijt of als tussendoortje, zonder te combineren met andere vruchten, om optimaal van de helende en preventieve werking te genieten.

Tomaten

glas tomatensap

 

Tomaten bevatten een hoog gehalte lycopeen, een kleurstof die in groente en fruit voorkomt en in natuurlijke vorm geneeskrachtige eigenschappen bezit en tevens een krachtige antioxidant is, die beschermt tegen acne en huidveroudering.

Ze bestaan voor 94% uit water en bevatten 20 calorieën per 100g en leveren de gezonheidsbevorderende stoffen kalium, fosfor, vitamine A en C.

Misschien ook interessant om te lezen:
Het beste voedsel tegen veroudering

Appels

schaal met appels

 

Ook appels bevatten 86% water. Eén appel per dag levert het lichaam alle vezels, die het dagelijks nodig heeft. Het is één van de vruchten die het hoogste gehalte aan antioxidanten bevat. Dit zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het risico op de ziekte van Alzheimer, het ontstaan en de groei van kankercellen en hart- en vaatziekten.

Groene bladgroenten

kroppen sla

 

Spinazie en sla zitten boordevol water en groene groenten helpen je lever te ontgiften en dus ook je huid.  Ze zitten boordevol antioxidanten, die zoals we reeds hierboven schreven huidveroudering tegengaan.

Daarbij hebben ze een hydraterende werking en bevatten mineralen en voedingsstoffen, die de eliminatie van gifstoffen bevorderen en daardoor onregelmatigheden in de huid herstellen. Eet ze preventief tegen het ontstaan van kanker, om je geheugen een boost te geven en je gezichtsvermogen optimaal te houden.

Kiwi

gesneden kiwi

 

Ook dit heerlijk stukje fruit bevat 83% water en bezorgt je het dubbele van de dosis vitamine C, die we dagelijks nodig hebben. De talrijk aanwezige vezels helpen cholesterol te verlagen en zorgen voor een evenwichtige bloeddruk en verlagen het risico op het ontstaan van bloedklonters in de bloedbaan.

Pompelmoes

gesneden pompelmoes

 

Net zoals tomaten bevat de pompelmoes vooral lycopeen en een hoge dosis antioxidanten, die zorgen voor een stralende en acnevrije huid.

Kokoswater

kokosnoot en kokosnootwater

 

Kokoswater is hét water bij uitstek om de huid te hydrateren! Het bevordert de spijsvertering en herstelt de huidmembranen, waardoor kokoswater de reputatie heeft veroudering op alle niveaus tegen te gaan.

Sinaasappelsap

glazen sinaasappelsap

 

Ook sinaasappels hebben een hoog watergehalte en zijn rijk aan:

Waardoor ze alle ingrediënten bezitten, die garant staan voor een mooie en stralende huid.

Om te stralen en gezond te blijven, zowel binnen in ons lichaam als qua uiterlijk, houden we ons het beste aan een gezond en evenwichtig dieet. Je hoeft echt niets lekkers op te offeren, als je ervoor kiest je menu samen te stellen op basis van de hierboven opgesomde, heerlijke stukken groenten en fruit!

En vergeet natuurlijk ook niet ze op je lijstje te zetten als je gezonde, dagelijks tussendoortje. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mendez-Cabeza Velazquez, J., Alache Zúñiga, H., & Cerrada Cerrada, E. (2003). Management of atopic dermatitis in Primary Health Care. MEDIFAM – Revista de Medicina Familiar y Comunitaria.
 • Scientific Advisory Committee on Nutrition. (2016). Vitamin D and Health 2016. Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN). https://doi.org/10.1007/s00198-015-3440-3
 • Sundram, K., Sambanthamurthi, R., & Tan, Y. A. (2003). Palm fruit chemistry and nutrition. In Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.
 • Draelos, Z. D. (2010). Nutrition and enhancing youthful-appearing skin. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.019

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.