Voedsel dat beschermt tegen Alzheimer

We kennen nog steeds de oorzaak van de ziekte van Alzheimer niet. Dus hoe ga je deze hersenafbreuk tegen? Je kunt het bestrijden met aanpassing van je gewoontes, mentale oefening en een goed dieet.
Voedsel dat beschermt tegen Alzheimer
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 26 januari, 2019

Volgens studies heeft Alzheimer te maken met de verschijning van seniele plaques en het verlies van de chemische stof waarmee zenuwcellen kunnen communiceren.

Er zijn bepaalde soorten voedsel die hart- en vaatproblemen verminderen. Met andere woorden: hun natuurlijke componenten kunnen de verschijning van de gevreesde seniele plaques tegengaan. Dit zijn de soorten voedsel die van nature beschermen tegen Alzheimer. 

Het is echter wel zo dat dit de ziekte van Alzheimer niet definitief kan voorkomen. Het gaat gewoon om het behouden van goede voedingsgewoontes en een gezond dieet. Dit kan je aanvullen met leefgewoontes en oefeningen, waarmee je je hersens, je alertheid en je ontwikkeling zoveel mogelijk traint.

Voedsel dat tegen Alzheimer kan beschermen

1. Citrusvruchten

Citrusvruchten tegen Alzheimer

Waarom?

We kunnen het niet hebben over voedsel dat Alzheimer tegengaat zonder citrusvruchten, zoals citroenen, grapefruits, sinaasappelen en mandarijnen. Deze vruchten bevatten namelijk nobelitin en tangeretin. Onderzoek wijst uit dat deze helpen voorkomen dat schadelijke stoffen zich ophopen in je hersenen. Het zijn dus geweldige reinigers en beschermers.

2. Kerrie

Kerriepoeder bevat kurkuma

Waarom?

Je kunt dit specerij gebruiken voor verschillende gerechten. Het bevat kurkuma, wat een aantal geneeskrachtige kwaliteiten heeft, die Alzheimer kunnen helpen voorkomen, omdat het ontstekingsremmend werkt en invloed heeft op plaque dat in bloed kan worden opgenomen en dus een risico vormt voor de hersenen.

3. Wijn

Rode wijn beschermt tegen Alzheimer

Wijn heeft ook ontstekkingsremmende eigenschappen, die de ontsteking van hersenweefsel kunnen helpen voorkomen. Volgens een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Biological Chemistry, kan het drinken van wijn het risico op dementie of neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer verminderen. Wij raden sterk aan om niet meer dan één glas wijn per dag te drinken.

4. Vitamine D

Vitamine D

 

Waarom?

Dit is een bijzondere vitamine, die je kunt via zonlicht en slechts een paar soorten voedsel kunt krijgen. Het helpt je immuunsysteem in de strijd tegen beta-amyloïde eiwitten; de oorzaak van hersenschade die leidt tot Alzheimer. Je kunt vitamine D vinden bij de apotheek of in natuurwinkels en het zit ook in vette vis, soja, eieren en zelfs in met vitamine D verrijkte granen.

5. Koffie

Kopje koffie

Waarom?

Recente studies uit het Journal of Alzheimer’s Disease zeggen dat cafeïne een zekere bescherming biedt tegen de opkomst van Alzheimer, iets dat in andere dranken niet is waargenomen. Koffie voorkomt de opbouw van eiwitten, die neuronen in de hersenen beschadigen en vertraagt de ziekte zelfs bij mensen die al aan de eerste symptomen lijden.

6. Vitamine B

Vitamine B

Waarom?

Het is voor je gezondheid belangrijk om een goede hoeveelheid vitamine B binnen te krijgen. Dit is nodig om te zorgen voor je botten, haar en tanden. Het is ook goed tegen PMS.

Vitamine B zorgt voor een lagere hoeveelheid homocysteïne in het bloed. Dit kan schadelijk zijn voor je hersenen, omdat het kan zorgen dat je hersencellen afbouwen en hun functionaliteit verliezen. 

Je kunt deze vitamine vinden in alle voedselsoorten die je hierboven ziet: walnoten, volkoren granen, bananen, broccoli, ananas, pepers, appels, eieren en soja. Twijfel niet om ze aan je dieet toe te voegen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Miranda A., Gómez Gaete C., Mennickent S., Role of meditteranean diet on the prevention of alzheimer disease. Rev Med Chile, 2017.
  • Ringman JM., Frautschy SA., Cole GM., Masterman DL., et al., A potential role of the curry spice curcumin in alzheimter’s disease. Curr Alzheimer Res, 2005. 2 (2): 131-6.
  • Landel V., Annweiler C., Millet P., Morello M., Vitamin D, cognition and alzheimer’s disease: the therapeutic benefit is in the D-tails. J Alzheimes Dis, 2016. 53 (2): 419-44.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.