8 redenen om met mate rode wijn te drinken

De verbindingen die worden aangetroffen in rode wijn, waaronder resveratrol, kunnen van grote waarde zijn voor je lichaam. Zolang je maar zorgt om rode wijn te drinken met mate.
8 redenen om met mate rode wijn te drinken
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 07 november, 2022

Rode wijn is een van de meest geconsumeerde alcoholische dranken ter wereld. Het maakt deel uit van honderden culturen. Het staat te boek als een belangrijke bron van voedingsstoffen die onze gezondheid ten goede komen. Het is dus goed om rode wijn te drinken.

Hoewel het teveel consumeren kan leiden tot negatieve gevolgen, geeft een paar glaasjes per dag  krachtige antioxidanten en vitamines en mineralen aan je lichaam die de fysieke en mentale gezondheid bevorderen.

De belangrijkste actieve stof, resveratrol, beschermt onze cellen tegen de negatieve effecten van vrije radicalen. Dit zijn deeltjes die beschadigen veroorzaken die veroudering versnellen.

Er zijn vele andere redenen waarom het goed is om rode wijn te drinken zonder je schuldig te voelen. In dit artikel willen we 8 van de beste redenen met je delen zodat je deze kunt opnemen in je dieet.

1. Het beschermt de gezondheid van de hersenen

Mentale gezondheid beschermen door rode wijn te drinken

Vanwege de hoge concentratie aan antioxidanten, waaronder resveratrol, kan het helpen om rode wijn te drinken om de hersencellen te beschermen tegen de gevolgen van oxidatieve stress.

Deze stoffen ondersteunen de regeneratie van weefsels. Bovendien reguleren ze de bloedstroom om een ​​adequaat proces van zuurstofvoorziening van de hersenen te garanderen.

  • Eén glas per dag drinken is voldoende om het risico op Alzheimer, dementie en andere neurologische aandoeningen te verminderen.

2. Depressie voorkomen door rode wijn te drinken

Mensen die periodes van depressie doormaken kunnen een verbetering ervaren wanneer ze ervoor kiezen om regelmatig rode wijn te drinken.

Deze gezonde drank stimuleert de productie van neurotransmitters zoals endorfines en serotonine, bekend als de hormonen van welzijn.

  • Het is voldoende om per week 3 of 4 glazen rode wijn te drinken om stemmingsproblemen te verminderen.

Wil je meer weten? Advies voor een gezond brein

3. Het verbetert de gezondheid van de mond

Gezondheid van de mond verbeteren door rode wijn te drinken

Hoewel overmatige consumptie van wijn het tandglazuur kan beïnvloeden, is een kleine hoeveelheid per week gezond. Het beschermt de tanden en het tandvlees tegen infecties.

De antimicrobiële bestanddelen stoppen de groei van bepaalde bacteriën die in de mond leven en die kunnen leiden tot cariës en gingivitis.

  • Kies ervoor om per week 2 of 3 glazen rode wijn te drinken en zorg ervoor dat je je hele mond bevochtigt.

4. Het verbetert de gezondheid van de luchtwegen

De belangrijkste antioxidantverbinding in rode wijn, resveratrol, heeft het vermogen om een ​​beschermende barrière in de luchtwegen te creëren.

Het vermindert dus het risico van irritatie en ziekten als gevolg van gifstoffen en externe stoffen.

De ontstekingsremmende en ontgiftende werking reinigt de luchtwegen en reguleert de overmatige productie van slijm. Dat zal helpen om verstopping te voorkomen.

  • Het drinken van een klein glas wijn per dag versterkt de gezondheid van het immuunsysteem en vermindert het risico op griep en verkoudheid.

5. Het verbetert de cardiovasculaire gezondheid

Cardiovascularie gezondheid verbeteren door rode wijn te drinken

Hoewel het consumeren van alcoholische dranken kan leiden tot negatieve gevolgen voor de cardiovasculaire gezondheid, kan het drinken van rode wijn zeer voordelig zijn.

De krachtige antioxidanten in wijn voorkomen de oxidatie van cholesterol in de slagaders. Daarnaast voorkomen ze aandoeningen zoals hypercholesterolemie en atherosclerose.

  • Vrouwen zouden ervoor moeten kiezen om per dag maximaal één glas rode wijn drinken, terwijl mannen er twee kunnen drinken.

6. Het bestrijdt urineweginfecties

Deze gezonde drank kan een goede bondgenoot zijn voor het beheersen van urineweginfecties.

De diuretische eigenschappen verhogen de eliminatie van vloeistoffen en bevorderen de eliminatie van de bacteriën die in de urinewegen groeien.

Aan de andere kant heeft het een samentrekkend effect dat de gezondheid van de blaas verbetert. Het voorkomt dat de blaas ontstoken raakt door de effecten van irriterende stoffen en afvalstoffen.

  • Drink elke dag een klein glas wijn als je de symptomen van een infectie voelt.

Bekijk ook dit artikel: Zo genees je een urineweginfectie natuurlijk

7. Het verhoogt je energieniveau

Energielevels verhogen door rode wijn te drinken

Degenen die last hebben van ochtendmoeheid kunnen een goede energiebron vinden in een glas rode wijn. De voedingsstoffen geven je lichaam een ​​energieboost en verbeteren de fysieke en mentale prestaties.

Dit komt omdat het de bloedcirculatie verbetert en dus het transport van zuurstof door het hele lichaam verhoogt. Dat is essentieel is om vermoeidheid te voorkomen.

  • Drink rode wijn als je je slap of moe voelt.

8. Het voorkomt voortijdige veroudering

Ben je op zoek naar manieren om de effecten van vroegtijdige veroudering te voorkomen? Hoewel het in het algemeen belangrijk is om een gezonde levensstijl te hebben, kan het regelmatig drinken van rode wijn een grote steun zijn.

Resveratrol beschermt de cellen tegen de achteruitgang veroorzaakt door toxines. Het minimaliseert dus de schade aan de organen en weefsels.

Drink minstens 4 glazen wijn per week om van dit effect te profiteren.

Zoals je ziet, biedt het drinken van rode wijn veel voordelen. Drink het in kleine hoeveelheden, sporadisch, en haal het beste uit de voedingsstoffen om voor je lichaam te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gharaee-Kermani, M., Moore, B. B., & Macoska, J. A. (2016). Resveratrol-mediated repression and reversion of prostatic myofibroblast phenoconversion. PloS one11(7), e0158357.
  • Mirkarimi, M., Eskandarion, S., Bargrizan, M., Delazar, A., & Kharazifard, M. J. (2013). Remineralization of artificial caries in primary teeth by grape seed extract: an in vitro study. Journal of dental research, dental clinics, dental prospects7(4), 206-10.
  • Stockinger, J., Maxwell, N., Shapiro, D., deCabo, R., & Valdez, G. (2017). Caloric restriction mimetics slow aging of neuromuscular synapses and muscle fibers. The Journals of Gerontology: Series A73(1), 21-28.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.