Hoe de wervelkolom verbonden is met de organen

28 april 2019
Omdat het een van de belangrijkste zenuwstelsels is in het lichaam, is het niet verrassend dat alle organen worden vertegenwoordigd in de verschillende delen van de wervelkolom. Zelfs nog verrassender is hoe dit je gezondheid kan beïnvloeden.

Het menselijk lichaam is een van de meest mysterieuze fenomenen ter wereld. Het blijft ons verbazen met zijn minutieus afgestemde systemen en structuren. De natuur heeft niets aan het toeval overgelaten en hoe meer we weten, hoe beter. Iedere dag worden er nieuwe verbindingen tussen de verschillende lichaamsdelen ontdekt. Het beste voorbeeld hiervan is de manier waarop de wervelkolom verbonden is met de organen van het lichaam. 

Dat verband is niet willekeurig. Dit is verrassend, omdat de ruggengraat gemaakt is van beenderen. Toch beïnvloedt die de organen en de spieren, zoals de longen en het hart.

Zoals je ziet is het geen mythe dat het menselijk lichaam een bijna perfecte machine is. We weten zeker dat er nog steeds veel geheimen zijn die ons sprakeloos laten.

Lees ook:
5 mythes over het menselijk lichaam

Waarom is de wervelkolom verbonden met de organen?

Wervelkolom

De reden van dit fenomeen is veel simpeler dan dat het op het eerste gezicht lijkt. De wervelkolom is wat ons rechtop houdt, dat wil zeggen dat het ons structuur en steun geeft. Hij bestaat uit kleine botten die elkaar ondersteunen, en de spieren zorgen nog eens voor extra structuur. Als één van deze botten niet goed zit, heeft het dus effect op het orgaan dat aan dat punt verbonden is.

Het effect is nog erger als er een orgaan zoals bijvoorbeeld de lever uitvalt, omdat dat invloed heeft op je hele lichaam.

Het is daarnaast ook belangrijk dat je voor je emotionele welzijn zorgt. De ruggengraat lijdt eronder als we ons vasthouden aan negatieve gevoelens, of het nu stress is of verdriet. Dit betekent dat emotionele intelligentie fundamenteel is om onze lichamelijke status te controleren. Als we spanning op dit gebied vermijden, kunnen we misschien voorkomen dat de negatieve effecten onze vitale organen aantasten.

Wanneer moet je wervelkolom worden nagekeken?

Ruggengraat

Als je pijn of ongemak in de wervelkolom ervaart, zullen artsen een behandelplan ontwerpen dat zich richt op de gebieden waar het ongemak plaatsvindt. Soms laten de resultaten van deze behandelingen wel even op zich wachten of zijn ze niet zo goed als we hadden gehoopt. Dit kan betekenen dat het tijd is om je ruggengraat goed na te laten kijken.

Aandoeningen die vaak in verband worden gebracht met problemen met de wervelkolom:

Migraine

De rug wordt in verband gebracht met de meeste soorten hoofdpijn. Door spierspasmen kunnen botten van plaats veranderen, wat leidt tot afwijkingen in het hoofd en het gezicht. Dat kan zelfs leiden tot wazig zicht.

Slapende ledematen

Zere Pols

Cervicale ontstekingen leiden tot een vernauwing van de zenuwen. Als gevolg wordt het moeilijker voor het bloed om het gebied te bereiken. Wanneer dit voor langere tijd aanhoudt, beginnen de ledematen hieronder te lijden en verliezen ze hun gevoeligheid.

Problemen met slikken

Dit gebeurt als gevolg van een vernauwing van de cervicale kanalen in de hals, die de werking van de spieren en organen die verantwoordelijk zijn voor het kauwen en slikken belemmert.

Gebrek aan bloed naar de hersenen

Dit is vergelijkbaar met het verschijnsel dat cervicale gevoelloosheid veroorzaakt. Spierspanning in de bloedvaten beperkt de hoeveelheid bloed die de hersenen bereikt. De effecten variëren van mild tot ernstig: van voorbijgaande duizeligheid tot meer ernstige aandoeningen zoals een beroerte.

Lees meer:
Stoppen met sporten verandert je hersenen

Problemen met de spijsvertering

Ontsteking van de lumbale wervelkolom verstoort het spijsverteringsstelsel, waardoor de prestaties op verschillende manieren worden beïnvloed. Een waarschijnlijk gevolg hiervan is constipatie, dat gepaard kan gaan met aanvallen van plotselinge diarree.

Foute uitlijning van de wervelkolom houdt een nauw verband met de werking van de organen. Wij adviseren dus dat je je periodiek laat controleren door je huisarts. Vergeet ook niet om aan lichaamsbeweging te doen. Zwemmen is ideaal, omdat het kan helpen bij het herschikken van je botten en het versterken van al je spieren. Dit kan je helpen je bij het herwinnen van controle over dit gevoelige gebied.

Aan de andere kant… als je de neiging hebt om aan angst of depressie lijden, moet je yoga eens proberen. Je zal de voordelen voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid al snel merken. Deze oude discipline maakt gebruik van zogenaamde asanas, of houdingen, om je te helpen zuurstof aan je lichaam te geven, samen met meditatie om je geest te kalmeren.