Stoppen met sporten verandert je hersenen

Stoppen met sporten en toegeven aan een sedentaire levensstijl schaadt alle gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor je herinnering. Daarnaast heeft het ook negatieve fysieke consequenties.
Stoppen met sporten verandert je hersenen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De meeste mensen hebben een baan waarbij ze gedwongen urenlang moeten zitten zonder te bewegen. Als je ook nog stopt met sporten in je vrije tijd, dan schiet je door in een sedentaire levensstijl.

Je lichaam heeft beweging en training nodig. Het is onnatuurlijk om stil te zitten. Daarom raden veel specialisten aan om dagelijks 30 minuten tot een uur aan lichaamsbeweging te doen.

Toch is dat moeilijk.

Als je stopt met sporten is dat meestal omdat je moe bent als je thuiskomt van je werk. Misschien ben je te lui bent om vroeg op te staan. Of ben je gewend bent geraakt aan het nietsdoen.

Een compleet sedentair leven leiden brengt echter niet alleen schade toe aan je gezondheid. Het zorgt ook voor veranderingen in het brein waarvan je misschien nog niets van wist.

Laten we eens kijken wat deze veranderingen zijn.

Stoppen met sporten vermindert de bloeddoorstroming

Bloedstroming van de hersenen

Als je sport, dan neemt de bloeddoorstroming in je lichaam toe. Dat geldt niet alleen tijdens het sporten, maar voor de hele dag.

Je hebt er echter niets aan om één dag te sporten en vervolgens de hele week niet van de bank af te komen. Het is essentieel om je bewegingsmomenten te verspreiden over verschillende dagen van de week.

Een toegenomen bloeddoorstroming is heel goed voor de hersenen. Als je stopt met bewegen voor langere periodes dan kun je misschien de volgende consequenties ervaren:

  • Het geheugen begint je in de steek te laten. Je zult vergeten wat je ook al weer moest doen of onthouden omdat een afgenomen bloeddoorstroming naar de hersenen zorgt voor minder neurale verbindingen.
  • Je bent meer ontvankelijk voor een beroerte, omdat stoppen met sporten ischemie kan veroorzaken.

Als de bloeddoorstroming naar je hersenen geleidelijk afneemt dan kan dit voor onherstelbare schade zorgen.

Dit zijn enkele consequenties die kunnen ontstaan wanneer de bloeddoorstroming afneemt door te stoppen met sporten.

 
Wandelen is goed voor de hersenen

Nu je dit weet, moeten we aanstippen dat je niet per se naar de sportschool hoeft te gaan om alle complicaties te vermijden die voortkomen uit een gebrek aan beweging. Tenminste een uur per dag wandelen (het werkt het beste als je het buiten doet) telt als sporten. Zo lang het maar een regelmatige gewoonte wordt die je niet overslaat.

Onthoud daarbij dat je stress, angst en andere gezondheidsproblemen uitnodigt in je leven door te stoppen met sporten.

Als je dit allemaal kunt vermijden, waarom zou je dan niet gewoon gaan sporten?

Bewegen is goed voor de hersenen

Bewegen is goed voor de hersenen

Naast de consequenties van niet sporten voor je hersenen, is het belangrijk om nog een aantal andere veranderingen te noemen die zullen ontstaan als je ervoor kiest om een sedentaire levensstijl aan te nemen. Een daarvan is dat de hippocampus, het gedeelte van je hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen, negatief beïnvloed zal worden.

Veranderingen kunnen ook optreden in de onderste pariëtale kwab, een gedeelte van de hersenen dat emoties op de gezichten van andere mensen waarneemt en interpreteert wat je zintuigen je vertellen. Dit betekent dat je empathie en instincten drastisch kunnen worden verminderd als je stopt met bewegen.

Bovendien kan je inferieure temporale kwab, die fundamenteel is voor het herkennen van gezichten, cijfers en objecten, worden beïnvloed door het leiden van een sedentaire levensstijl.

Het zou inmiddels duidelijk moeten zijn dat beweging een hele goede zaak is wanneer het gaat om je hersenen. Het gezond houden van je brein kost helemaal niet zoveel moeite.

Zoals we al hebben aangegeven, kan gematigde fysieke inspanning voorkomen dat je hersenen negatieve veranderingen zullen doormaken. Veel van deze veranderingen zijn namelijk onomkeerbaar en kunnen je leven dramatisch beïnvloeden.

Alles wat je moet doen is er zeker van zijn dat je op regelmatige basis beweegt. Een paar minuten per dag is genoeg. Je blijft dan in vorm en het helpt je om van een betere fysieke en mentale gezondheid te genieten.

Train jij normaal gesproken of geef je je over aan luiheid?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Churchill, J. D., Galvez, R., Colcombe, S., Swain, R. A., Kramer, A. F., & Greenough, W. T. (2002). Exercise, experience and the aging brain. Neurobiology of Aging. https://doi.org/10.1016/S0197-4580(02)00028-3

  • Hillman, C. H., Erickson, K. I., & Kramer, A. F. (2008). Be smart, exercise your heart: Exercise effects on brain and cognition. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2298


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.