Je lichaam natuurlijk ontgiften met deze 9 tips

Je kunt af en toe je iets ondernemen om je lichaam natuurlijk te ontgiften, maar het is het beste om te wennen aan deze gewoonten. Als je ze onderdeel van je levensstijl maakt kun je genieten van een betere gezondheid.
Je lichaam natuurlijk ontgiften met deze 9 tips
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Je lichaam natuurlijk ontgiften is het proces waarbij opgehoopte gifstoffen en residuen worden verwijderd. Het helpt je om af te vallen en om giftige stoffen die in je lichaam zijn achtergebleven kwijt te raken. Dit is vooral nuttig als het gaat om de giftige stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Het is belangrijk om dit minstens één keer per jaar te doen. Op deze manier reinig je je lichaam en organen die het meeste werk verrichten, waaronder je lever en nieren.

Waarom is je lichaam natuurlijk ontgiften belangrijk?

 • Ten eerste eten we meestal voedingsmiddelen die vol chemicaliën en geraffineerde suiker zitten en andere producten die vol zitten met gifstoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dierlijke producten.
 • Geloof het of niet, je raakt elke dag meer vervuild door je omgeving.
 • Je hebt mogelijk een ongezonde sedentaire levensstijl en je brengt vele uren per dag zittend door.
 • Tot slot komen stress en angst vaker voor in de hedendaagse maatschappij. Stress zorgt ervoor dat je lichaam achteruitgaat.

Deze gewoonten brengen dus schade toe aan je lichaam en verzwakken het. Ze beschadigen uiteindelijk je organen en veroorzaken ziekten.

Tegelijkertijd kunnen ze ook verschillende problemen veroorzaken, zoals:

Het veranderen van je voedingsgewoonten en dagelijkse gewoonten ontgift niet alleen je lichaam. Het zorgt er ook voor dat je lichaam kan regenereren en het herstelt je gezondheid en het evenwicht dat je verloor.

Hoe kun je je lichaam natuurlijk ontgiften?

1. Stop met het gebruiken van stimulerende middelen, geraffineerde suikers en meel

Je lichaam natuurlijk ontgiften door ongezond eten te bannen

Er is een eindeloze lijst met producten die deel uitmaken van je dagelijkse leven en die je lichaam vullen met gifstoffen. Die gifstoffen bouwen zich je lichaam op zonder dat je het weet. Het is belangrijk om ze te vermijden om te voorkomen dat ze de reiniging van je lichaam verhinderen.

Vermijd zo veel mogelijk:

 • Tabak
 • Alcohol
 • Koolzuurhoudende dranken
 • Verpakt voedsel dat conserveringsmiddelen bevat
 • Genetisch gemodificeerd voedsel
 • Zout en geraffineerde suikers

2. Eet fruit en groenten

Baseer je voedingspatroon op rauwe groenten en fruit. Ze moeten veel koolhydraten en maar weinig vetten en eiwitten bevatten.

Rauwe groenten leveren je vitaminen, mineralen en vezels, maar ook enzymen en antioxidanten. Ze zijn erg goed voor het stimuleren van cellulaire regeneratie. Daarnaast helpen ze om je bloed schoon te houden.

Tegelijkertijd raden we aan dat je de hoeveelheid volkoren granen die je eet verhoogt. Dit zijn onder andere gierst, quinoa, boekweitmeel en haver.

3. Je lichaam natuurlijk ontgiften door voldoende hydratatie

Lichaam natuurlijk ontgiften met water

Drink veel water om je bloedvaten te ontgiften. Bovendien helpt dit je om een ​​gezonde darmcyclus te houden. Het wordt aanbevolen dat je 8 tot 12 glazen per dag drinkt.

4. Elimineer gifstoffen met theeën

Sommige kruiden zijn zeer effectief om je lichaam natuurlijk te ontgiften en je bloedsomloop te verbeteren.

De meest aanbevolen producten die je lichaam natuurlijk ontgiften zijn onder andere:

 • Paardenbloem
 • Kamille
 • Kurkuma
 • Andijvie
 • Romeinse sla

Wat moet je doen?

 • Doe een eetlepel van een van deze middelen in een kop kokend water en drink dit vervolgens de hele dag door.

5. Beweeg dagelijks

Je lichaam ontgiften door voldoende beweging

Beweging, samen met een gezond dieet, is dus de perfecte combinatie voor het wegwerken van gifstoffen. Afvallen versterkt bovendien je spieren. Het stimuleert ook je bloedsomloop, ademhalingswegen en spijsvertering.

Tegelijkertijd is het ook erg goed voor het in balans brengen van je stress- en angstlevels.

Misschien ook interessant om te lezen:
Goed eten en bewegen voor een perfect lichaam

6. Zorg voor voldoende slaap

Het is heel belangrijk om te rusten en het juiste aantal uren te slapen op basis van je activiteitenniveau en je leeftijd. Op die manier kan je lichaam zichzelf namelijk herstellen. Je zult je energie en kracht terugkrijgen en je ook weer in balans voelen.

7. Doe een activiteit om van spanning af te komen

Spanning loslaten

Dans, luister naar muziek, mediteer, bespeel een instrument … Doe een activiteit die je gelukkig maakt.

Het moet dus geen verantwoordelijkheid zijn.  Het zou gericht moeten zijn op het verbreden van je horizon. Of bijvoorbeeld om losser te worden en plezier te maken.

8. Doe aan droogborstelen van je lichaam

Het droogborstelen van je huid is een manier om te helpen met je cellulaire regeneratie. Dit komt omdat het je bloedcirculatie en je lymfestelsel stimuleert. Het helpt ook om dode huidcellen kwijt te raken.

9. Kies voor natuurlijke cosmetica en persoonlijke hygiëneproducten

Persoonlijke verzorging om je lichaam natuurlijk te ontgiften

Dit geldt zeker in het geval van producten die je dagelijks gebruikt. Deze omvatten onder andere tandpasta, deodorants en badzepen.

Je kunt ze ook zelf maken of een natuurlijke cosmetica kopen. Gebruik dus geen chemische producten, kleurstoffen, parabenen of kunstmatige geuren om ze te maken.

Andere aanbevelingen om je lichaam natuurlijk te ontgiften

Om je lichaam natuurlijk te ontgiften, moet je meer doen dan alleen je dieet veranderen. Je moet ook andere dingen in gedachten houden. Als je deze tips echter volgt, krijgt je langer durende resultaten.

Dit is dus een totale mentale verandering en levensstijlverandering. Het zal je onder andere helpen om je lichaam natuurlijk te ontgiften en geeft je je gezondheid terug.

De resultaten zullen zichtbaar zijn in je lichaamsbouw en ook in  je energieniveaus, maar het is ook bevorderlijk voor je geestelijke gezondheid en zelfs voor de groei van je haar en nagels.

Het beste is om elke dag een nieuwe gezonde voedingsgewoonte te ontwikkelen om je lichaam natuurlijk te ontgiften. Terwijl je dit doet, kun je nadenken over het voordeel dat het je algemene gezondheid zal opleveren.

Als je in de loop van de tijd deze veranderingen kunt volhouden en gezonde gewoontes kunt ontwikkelen, zullen ze uiteindelijk een vast onderdeel van je leven worden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Actividad física para la salud y reducción del sedentarismo. Recomendaciones para la población. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. 2015. González Corbella Mº J. El agua. Offarm. Septiembre 2006. 25 (8): 80-87.
 • Grande Covián F. Fundación Española de la Nutrición. Necesidades de agua y nutrición.
 • Liska, D. J. (1998). The detoxification enzyme systems. Alternative Medicine Review.
 • Letarov, A., & Kulikov, E. (2009). The bacteriophages in human- and animal body-associated microbial communities. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2009.04143.x.
 • Harrison, C., Ramamurthy, S., & Hudson, S. E. (2012). On-body interaction: armed and dangerous. In Proceedings of the Sixth International Conference on Tangible, Embedded and Embodied Interaction (TEI ’12), Stephen N. Spencer (Ed.). ACM, New York, NY, USA. https://doi.org/10.1145/2148131.2148148.
 • National Heart, Lung and Blood Institute. Sueño saludable. U. S. Department of Health and Human Services. Julio 2013.
 • Silverman M, Deuster P. A. Biological mechanisms underlying the role of physical fitness in health and resilience. Interface Focus. Octubre 2014. 4 (5): 20140040.
 • Zota A. R, Singla V, et al. Reducing chemical exposures at home: opportunities for action. Journal of Epidemiology and Community Health. Septiembre 2017. 71 (9): 937-940.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.