7 signalen dat je meer water moet drinken

Drink meer water, zodra je een van deze tekenen ziet. Door meer water te drinken, keer je de symptomen om. Drink altijd met mate, zodat je het evenwicht in het lichaam niet verstoort.
7 signalen dat je meer water moet drinken

Laatste update: 17 december, 2018

Naar schatting zeventig procent van het lichaam bestaat uit water. Daarom kun je niet langer dan een week zonder water, zonder je leven te riskeren. Meer water drinken is dus van levensbelang.

Water is een belangrijke vloeistof voor het metabolisme en voor de katabolische reacties in het lichaam. Bovendien is ze gezond voor de huid, het haar en de nagels.

Soms slaag je erin niet in om elke dag de vereiste hoeveelheid water te drinken. Voor het lichaam is dat een probleem, want als gevolg van dit vochtgebrek kan je ernstige fysieke en zelfs mentale aandoeningen ontwikkelen.

Hoewel dorst het duidelijkste signaal is van uitdroging, zijn er andere en sterkere signalen. Die zijn eigenlijk een waarschuwing dat je vloeistofniveau gevaarlijk laag is.

Let op deze signalen dat je meer water moet drinken

1. Verandering in je plasgewoontes

Plasdrang

Een gezonde persoon plast gemiddeld zes tot zeven keer per dag. Dit verschilt echter van persoon tot persoon, afhankelijk van de hoeveelheid vloeistof die iemand drinkt gedurende de dag.

Als je slechts twee tot drie keer per dag moet plassen, moet je echt je waterconsumptie verhogen. Indien nodig, raadpleeg je een arts.

Onvoldoende water drinken beïnvloedt rechtstreeks de gezondheid van de nieren en kan leiden tot andere ernstige complicaties.

2. Regelmatig hoofdpijn? Drink meer water!

Regelmatige hoofdpijn is het resultaat van een gebrekkige balans in het lichaamsvocht. Water is essentieel om een goede bloedsomloop te handhaven en om de reacties op ontstekingen in evenwicht te houden.

Als je met hoofdpijn te kampen krijgt ten gevolge van uitdroging, dan is de pijn gewoonlijk intenser als je beweegt. Iemand die niet genoeg water drinkt, zal die spanningshoofdpijn ervaren telkens als hij probeert om vlug te bewegen.

Ook bij kleine inspanningen kan dit gebeuren, zoals de trap op gaan.

3. Een droge mond

Droge Mond

Als je te weinig water drinkt, krijg je gewoonlijk een droge mond. Het lichaam slaagt er dan niet in om de normale hoeveelheid speeksel te produceren, omdat het onvoldoende vocht bevat.

Het risico bij dit probleem is dat de zuurtegraad in de mond uit evenwicht raakt. Dit kan leiden tot ontstekingen in de mondholte en in de keel.

Als je last hebt van een droge mond, hou dan een fles water bij de hand en gebruik een lippenbalsem.

4. Verandering in de kleur van de urine

Een verandering in de kleur van de urine is altijd een waarschuwing, vooral als de urine ook een sterke geur heeft.

Wanneer je onvoldoende drinkt, hebben de nieren problemen om gifstoffen af te voeren. Daardoor kan de kleur van de urine drastisch veranderen. Als de urine donker of troebel is, moet je een arts raadplegen.

Een arts kan uitsluiting geven of er sprake is van chronische uitdroging of van een nieraandoening.

Om dit probleem op te lossen, moet je je waterconsumptie geleidelijk aan verhogen. Wanneer je meerdere glazen tegelijkertijd opdrinkt, kan dit juist andere ernstige problemen veroorzaken.

5. Vermoeidheid

Vermoeidheid

Een tekort aan lichaamsvocht remt de opname van zuurstof in de cellen af. Dit leidt tot ernstige episodes van chronische vermoeidheid.

Sommige mensen denken dat ze dit kunnen oplossen met koffie of energiedrankjes, maar die overbelasten de lever en kunnen de situatie op lange termijn nog verergeren.

Om dit te vermijden, hou je het lichaam gehydrateerd door elke morgen een glas warm water te drinken.

6. Constipatie

Constipatie

De dagelijkse consumptie van water is essentieel om de darmen gehydrateerd te houden en constipatie te voorkomen. 

Als de vochtopname te laag is, heeft het verteringssysteem het moeilijk om afval af te voeren. Als gevolg blijven de afvalstoffen steken in de dikke darm.

7. Droge huid

Om een gehydrateerde en zachte huid te behouden, moet je meer doen dan zalfjes en serums gebruiken.

De dagelijkse hoeveelheid water die je inneemt, voorkomt veranderingen in de natuurlijke productie van oliën. Het verhindert dat de huid uitdroogt. Tegelijk elimineert het de gifstof die het verouderingsproces versnelt.

Als je merkt dat je huid geen olie meer produceert, dan is dat een teken dat je uitgedroogd bent en meer water moet drinken.

Tot besluit 

Veel lichaamsfuncties zijn afhankelijk van vochtopname. Te weinig water drinken kan ongewenste reacties en ziektes veroorzaken.

Het is essentieel om de symptomen van uitdroging onmiddellijk aan te pakken. Door meer water te drinken, verhinder je de ontwikkeling van ernstige aandoeningen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.