15 gebruiken voor lippenbalsem die je nog niet kende

Dankzij de olieachtige textuur is lippenbalsem handig voor een aantal verschillende oplossingen. Als je een rits of een schroef moet smeren, kun je daar gewoon dit product voor gebruiken.
15 gebruiken voor lippenbalsem die je nog niet kende

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Lippenbalsem is gemaakt om de gevoelige huid van de lippen te beschermen tegen schadelijke factoren uit de omgeving.

Het helpt de lippen het natuurlijke vocht te behouden, vermindert de dode huidcellen en creëert een beschermende laag tegen vrije radicalen en schadelijke zonnestralen.

Maar het is ook goed voor meer dan alleen het beschermen van je lippen. Er zijn veel andere dingen waar je het voor kunt gebruiken dankzij de unieke samenstelling, textuur en eigenschappen.

Omdat veel van deze alternatieve gebruiken niet erg bekend zijn, zullen we vijftien van de beste hier in dit artikel laten zien, zodat je het ook daarvoor kunt gaan gebruiken.

Mis het niet!

1. Het verzorgen van wonden en insectenbeten met lippenbalsem

Dankzij de verzachtende, vochtinbrengende eigenschappen is lippenbalsem geweldig voor het behandelen van kleine krassen of oppervlakkige huidverwondingen. Het doet onder andere het volgende:

 • verzacht irritatie
 • vermindert jeuk
 • versnelt het genezingsproces

Het is geweldig voor het verzachten van ongemak veroorzaakt door muggen en andere insecten.

2. Bescherm je gezicht tegen de zon

Zonnebescherming

De beschermende effecten van lippenbalsem (met SPF) zijn niet alleen nuttig voor de lippen, maar kunnen ook gebruikt worden om de rest van het gezicht te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen.

Hoewel het niet zo goed is als het beschermen van je huid als zonnebrandcrème, kan het worden gebruikt als  zonnebrandcrème in een noodgeval.

Let erop dat je het niet vlakbij je ogen smeert, omdat het dan irritatie kan veroorzaken.

3. Verberg krassen in leer

Als je wat lippenbalsem op leren producten gebruikt, zal dit krassen en andere beschadigingen verminderen. Gebruik het op:

 • schoenen
 • tassen
 • riemen
 • meubels
 • andere voorwerpen die er dof en beschadigd uit zijn gaan zien

4. Vuur maken

Verschillende soorten lippenbalsem

Als je het moeilijk hebt met het maken van vuur, doe dan een aardige hoeveelheid lippenbalsem op een watje en steek het in brand. Het zal meteen gaan branden en langer in brand blijven dan een lucifer.

5. Maak een kaars

Zet een tandenstoker, lucifer of een stukje draad in de lippenbalsem om een kaars te maken die je in geval van nood kunt gebruiken.

6. Smeermiddel

Omdat het olieachtige bestanddelen bevat, is lippenbalsem goed voor het smeren van ritsen, schroeven en andere metalen voorwerpen die makkelijk vast kunnen komen te zitten.

7. Opbergruimte

Opbergen in lippenbalsem

Een lege lippenbalsemomhulsel kan worden gebruikt om andere stoffen in te bewaren, zoals:

 • tandenpasta
 • zeep
 • wax
 • vaseline

8. Voor pluizig haar

Een beetje lippenbalsem op een borstel of een kam kan helpen bij het bestrijden van pluizig haar. Gebruik het in een vochtige omgeving om je krullen langer te laten stralen.

9. Geheime opbergruimte

Een leeg lippenbalsemomhulsel is perfect voor het verstoppen van geld en andere waardevolle voorwerpen.

10. Voorkom blaren

Sommige schoenen zijn gemaakt van materialen die ruw zijn voor de huid en pijnlijke blaren veroorzaken. Als dit gebeurt, kun je wat balsem op het getroffen gebied aanbrengen.

11. Professioneel uitziende make-up

Door de crème-achtige textuur kun je met dit product een professioneel uitziende make-up creëren. Neem er een beetje van en meng het met wat oogschaduw voordat je het aanbrengt. Je zal er geweldig uitzien!

12. Perfecte wenkbrauwen

Wenkbrauwen

Soms kunnen wenkbrauwen er warrig uitzien en hoewel je ze kamt, ogen ze toch slordig. Om ze er netjes uit te laten zien, kun je wat lippenbalsem erop smeren om ze er perfect uit te laten zien.

13. Corrigeer make-upmissers

Als je je make-up aanbrengt, is het niet ongewoon om wat foutjes te maken of dat het bijgewerkt moet worden.

Om te vermijden dat je je make-up helemaal opnieuw aan moet brengen, kun je het gebied waar je je make-up moet met een beetje lippenbalsem inwrijven, voordat je het met een doekje schoonmaakt.

14. Parfum die langer werkt

Zorg ervoor dat de geur van je parfum langer blijft zitten door een beetje lippenbalsem op het gebied aan te brengen voordat je je favoriete geur erop spuit.

15. Verzacht je nagelriemen

Nagels verzorgen

Als je bij jezelf een manicure aanbrengt en je hebt niets om je nagelriemen zachter te maken, wrijf er dan een beetje lippenbalsem op en laat het een paar minuten intrekken. Het zal ze niet alleen zachter maken, het zal je ook een beetje extra vocht geven.

Ben je er klaar voor om gebruik te maken van alle dingen die dit simpele product te bieden heeft? Nu je er aan paar weet, wacht dan niet om ze te gebruiken, zodat je leven makkelijker wordt.  Wellicht ook interessant voor jou

Maak zelf een hydraterende lippenbalsem om je lippen te beschermen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Maak zelf een hydraterende lippenbalsem om je lippen te beschermen

Naast de commerciële opties bestaan er ook enkele zelfgemaakte recepten met 100% natuurlijke ingrediënten om een hydraterende lippenbalsem te maken...


De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.