Maak broze nagels sterker

Onthoud dat je nagels beter niet gebruikt kunnen worden om blikjes open te maken en labels van producten af te krabben. Hier worden je nagels juist alleen maar zwak van, waardoor ze op de langere termijn makkelijker breken.

Breken jouw nagels vaak en makkelijk? Lukt het je niet om je handen er zo mooi uit te laten zien als je graag zou willen? Heb je zwakke en broze nagels? Scheuren ze vaak in laagjes?

Als je een of meer van de bovenstaande vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, dan kan het helpen om onderstaand artikel te lezen. In dit artikel bespreken we namelijk enkele geweldige huismiddeltjes tegen broze nagels.

Zwakke, broze nagels: hoe komt dit?

Klusjes opknappen in en rondom het huis, het huis schoonmaken zonder handschoenen te dragen, gebrek aan vocht en schimmel en kou zijn slechts enkele van de redenen waarom je nagels kunnen breken… en altijd op het randje, waar het natuurlijk de meeste pijn doet.

Vrouwen doen vaak allerlei dingen in huis en op hun werk en de meeste van hen willen er graag goed uitzien terwijl ze deze taken uitvoeren. En bij een goede uitstraling horen ook de handen en natuurlijk de nagels. Hoe zorg je ervoor dat je nagels niet afbreken? Bekijk om te beginnen eens de tips in dit artikel en verander enkele van je dagelijkse gewoontes.

Hoe zorg je ervoor dat je nagels niet afbreken?

Draag altijd handschoenen tijdens het afwassen

Dit geldt ook voor het boenen van de vloer, het wassen van de ramen etc. Schoonmaakproducten bevatten chemicaliën die schadelijk zijn voor je huid en nagels. Daarnaast is het niet goed voor je handen om voortdurend in aanraking te komen met heet of koud water.

Eet meer proteïnen en vetzuren

In veel gevallen worden zwakke nagels veroorzaakt door een gebrek aan essentiële voedingsstoffen. Misschien moet je eens goed kijken naar je dieet. Neem meer producten als wit vlees, eieren, bladgroenten en soja in je dieet op, zodat je meer proteïnen binnenkrijgt. Vetzuren vind je voornamelijk in producten als noten, zuivel, oliën en zaden.

Herstel je nagels gelijk

Wanneer je een nagel breekt, kun je hem afknippen of vijlen, maar zal hij er alsnog anders uitzien dan de rest van je nagels. Probeer daarom eens om de nagel te bedekken met een druppel lijm en hier vervolgens een stukje van een theezakje op te plakken. Wanneer de lijm is opgedroogd, kun je het zakje in de gewenste vorm vijlen en lakken met een beetje verstevigende nagellak.

Zorg ervoor dat je nagels altijd kort zijn

Korte nagels zijn niet alleen in de mode op dit moment, maar zullen ook veel minder vaak breken. Probeer ook om je nagellak er niet af te krabben wanneer het begint af te brokkelen, want hierdoor kan het oppervlak van je nagels namelijk zwak worden.

Wees voorzichtig met nagelproducten

Aceton of andere producten om nagellak te verwijderen zijn vaak erg agressief voor de nagels. Probeer deze producten daarom slechts één keer per week te gebruiken of stap over op natuurlijke alternatieven zoals een watje en etherische oliën.

Probeer ook het gebruik van nepnagels te vermijden. Nepnagels zorgen er namelijk voor dat je natuurlijke nagels zwakker worden. En wanneer je de nepnagels verwijdert, dan scheur je meestal de bovenste laag van je eigen nagels eraf. Ook raden we aan om je nagels niet altijd te lakken. Gun je nagels minstens één dag per week een beetje rust (elke zondag bijvoorbeeld).

Gebruik je nagels niet als gereedschap

Je nagels zijn geen schaar, blikopener, etikettenverwijderaar of middel om mee schoon te maken. Gebruik het gepaste gereedschap om deze taken uit te voeren. Je nagels worden er zwak van als je ze gebruikt voor dit soort dagelijkse taakjes.

Kauw niet op je nagels en stop ze ook niet in je mond

Afgekauwde nagels zijn niet echt mooi om te zien en bovendien wil je de bacteriën die op je vingers zitten toch niet overbrengen in je mond? Deze slechte gewoontes maken je nagels zwak en zacht.

Geef jezelf één keer per week een manicure

Dit kun je zelf thuis doen of laten doen in de schoonheidssalon. Vergeet niet om je handen goed te exfoliëren, je nagels te vijlen en de huid en nagels te masseren met etherische oliën (of olijfolie).

Lees ook dit artikel: Smoothies voor sterkere haren, huid en nagels

Natuurlijke middelen voor broze nagels

Naast het veranderen van enkele gewoontes om de gezondheid van je nagels te verbeteren, kun je ook gebruik maken van de natuur door de onderstaande middelen te gebruiken.

Ui

Uien

Ui kan helpen om de nagels sterker te maken en infecties en schimmel te vermijden. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is een ui doormidden snijden en vijf minuten op je nagels te laten liggen.

Probeer je handen gedurende minstens twee uur na deze behandeling niet te wassen. Het zou zelfs nog beter zijn om deze behandeling ’s avonds voor het slapengaan toe te passen, minstens drie keer per week.

Knoflook

Knoflook heeft soortgelijke eigenschappen als uien. Het bolgewas zal helpen ervoor te zorgen dat je nagels sneller en sterker groeien.

Ingrediënten

  • 1 knoflookteen
  • 1 kop water
  • Het sap van 1 citroen

Instructies

Pers de knoflook en doe die samen met het water in een pan. Breng het water aan de kook en laat het grotendeels verdampen. Haal de pan van het vuur en voeg het citroensap toe. Giet het mengsel over in een schone bak met deksel en berg die een paar uur op in de koelkast.

Week een watje in het mengsel en maak zo elke nagel nat (zonder nagellak). Herhaal deze behandeling om de dag, altijd voor het slapengaan, zodat het middel gedurende de nacht zijn werk kan doen.

Olijfolie

Olijfolie

Olijfolie zal er niet alleen voor zorgen dat je nagels sterker worden, maar zal ook de huid op je handen zachter maken.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 druppels citroensap

Instructies

Doe de olie in een pan en verwarm die op laag vuur. Wanneer de olie warm is, voeg je het citroensap toe. Week een watje in dit mengsel en breng het zo aan op je nagels. Laat het mengsel vijf minuten zijn werk doen en doe dan een paar katoenen handschoenen aan. Ga met deze handschoenen aan slapen. Je hoeft je handen of de handschoenen de volgende ochtend niet om te spoelen. Ze zullen namelijk beide al droog zijn.

Paardenstaart

Dit kruid is perfect voor broze nagels. Je kunt de plant los gebruiken of in combinatie met andere planten. Een manier om van de voordelen van paardenstaart te profiteren, is door het te gebruiken om thee van te maken.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel paardenstaart
  • 1 kop kokend water

Instructies

Maak thee zoals je gewoonlijk doet. Wanneer de thee warm is, kun je hem filteren en hier vervolgens je vingers ongeveer tien minuten in laten weken. Wrijf ook over de nagelriemen heen. Laat je vingers opdrogen zonder ze schoon te spoelen. Herhaal deze behandeling vier keer per week.

Categorieën: Schoonheid Tags:
Bekijk Ook