Zeven simpele oefeningen om je geheugen te verbeteren

Weet je hoe je je geheugen kunt verbeteren? Het is makkelijker dan je denkt. Leer hier meer over zeven geweldige oefeningen in dit artikel.
Zeven simpele oefeningen om je geheugen te verbeteren

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het geheugen is een mentaal vermogen dat ons in staat stelt om dagelijkse activiteiten in het leven te leren, te relateren en af te maken. Maar wat kan je doen om je geheugen te verbeteren?

Het is een gecompliceerd cerebraal fenomeen dat ons in staat stelt om informatie op te slaan en te onthouden – op korte, middellange en lange termijn. Dit maakt het voor ons mogelijk om honderden taken uit te voeren.

Echter, na jaren van gebruik, gaan de capaciteiten achteruit en, als gevolg van de veranderingen die de hersenen doormaken, kan het aanzienlijk verslechteren.

Hierdoor begint de persoon moeite te hebben om zich dingen te herinneren. Vervolgens kan hij na verloop van tijd belangrijke informatie en relevante aspecten van zijn leven vergeten.

Het meest zorgwekkende is dat het probleem geleidelijk kan verergeren en in ernstige gevallen kan overgaan in een ziekte zoals Alzheimer.

Daarom moet je er goed op letten, gezonde levensgewoonten in stand houden en oefeningen doen die je hersenactiviteit versterken.

Ontdek zeven eenvoudige activiteiten die je zullen helpen om dat te doen.

1. Leer iets nieuws om je geheugen te verbeteren

Leer iets nieuws om je geheugen te verbeteren

Het leren is een proces dat je op elk moment in je leven kunt doen en, hoewel we het negeren, is het een van de beste manieren om je geheugen te trainen en sterk te houden.

Het stelt de hersenen in staat om de comfortzone te verlaten en tegelijkertijd mentale functies te activeren die zichzelf gewoonlijk uitschakelen wanneer er geen uitdagingen te overwinnen zijn.

Probeer jezelf uit te dagen om verslechtering van deze vaardigheid te voorkomen, door middel van de volgende dingen:

 • Het leren van een nieuwe taal
 • Het bestuderen van een nieuw onderwerp
 • Het leren bespelen van een instrument
 • Op zoek gaan naar feiten die je interesseren

2. Het onthouden van simpele informatie om je geheugen te verbeteren

Het is niet nodig om ingewikkelde dingen te leren om je geest te activeren.

De oefening van het onthouden van simpele dingen is genoeg om je hersenen en het vermogen te versterken om informatie in je op te nemen en op te slaan.

Probeer elke dag iets nieuws te onthouden, zoals:

 • Een telefoonnummer
 • Een verjaardag
 • Een boodschappenlijstje
 • Een adres

Kies ook een van de dagen van de week om te proberen te onthouden wat je at of hoe je werkdag de dagen ervoor was.

3. Creëer mentale plattegronden om je geheugen te verbeteren

Het maken van mentale plattegronden is een eenvoudige activiteit die de hersenen uitdaagt en tegelijkertijd je vermogen om te onthouden versterkt.

Ook wordt deze oefening aanbevolen voor het ontwikkelen van ruimtelijke intelligentie.

 • Het bestaat uit het tekenen van een plattegrond in je hoofd, bijvoorbeeld door een nieuwe plek te bezoeken.
 • Teken de hele route uit en probeer alle details toe te voegen die je onderweg tegen komt.

4. Onthoud dingen met behulp van acroniemen of een acrostichon om je geheugen te verbeteren

Een oefening die zo eenvoudig is als een acroniem of een acrostichon kan de functies van verschillende delen van de hersenen activeren. Dit helpt om de mogelijkheden van het geheugen te versterken.

 • Probeer het brein te versterken door een acrostichon te ontwerpen dat zich aanpast aan een sleutelwoord dat je moet onthouden.

5. Raak dingen aan om je geheugen te verbeteren

Raak dingen aan om je geheugen te verbeteren

Visuele informatie speelt een zeer belangrijke rol in het vermogen van de hersenen om het ene object van het andere te onderscheiden.

Door middel van dingen aanraken kun je subtiele verschillen tussen elementen identificeren. Dit activeert en versterkt de hersengebieden die belangrijke informatie verwerken.

Dit is de reden waarom volwassenen die hun gezichtsvermogen verliezen de letters in braille kunnen onderscheiden, omdat de hersenen meer manieren ontwikkelen om aanrakingen te verwerken.

 • Een snelle oefening bestaat uit het plaatsen van een munt in een kom of een portemonnee en alleen je gevoel van aanraking gebruiken om te bepalen welke munt het is.

6. Werken met je niet-dominante hand om je geheugen te verbeteren

Heb je ooit geprobeerd om een van je dagelijkse taken uit te voeren met je niet-dominante hand? Was het moeilijk?

Hoewel het niet zo gemakkelijk is als met je dominante hand, is het een zeer goede oefening om een sterk en actief geheugen te behouden.

Het gebruiken van de tegenovergestelde kant van je hersenen, zoals je doet door middel van deze activiteit, helpt om de delen van de cerebrale cortex te vergroten die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van informatie vanuit de aanrakingen met je hand.

Probeer de volgende taken maar eens met je andere hand uit te voeren:

 • Schrijven
 • Tanden poetsen
 • Praten aan de telefoon
 • Een lepel gebruiken

7. Naar muziek luisteren om je geheugen te verbeteren

Iets zo eenvoudigs en plezierigs als het luisteren naar muziek kan dienen als een oefening voor je geheugen. Daarnaast kan het je helpen om een goede geestelijke gezondheid te behouden.

Deze activiteit, vooral wanneer het klassieke melodieën bevat, verbetert je cerebrale vaardigheden ongeacht je leeftijd.

De muziek stimuleert de hersencellen en helpt je bovendien om een optimale mentale concentratie, geheugen en auditieve ontwikkeling te behouden.

Maak je je ook zorgen over je geheugen? Heb je het gevoel dat je moeite hebt om dingen te onthouden? Maak gebruik van de hierboven genoemde oefeningen en je zult voortdurend genieten van de voordelen die ze bieden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.