7 positieve gevolgen van elke dag lopen

Wist je dat elke dag lopen niet alleen je fysieke gezondheid ondersteunt, maar ook helpt met je psychisch welbevinden en stress tegengaat? Het enige wat je nodig hebt, is 30 minuten per dag.
7 positieve gevolgen van elke dag lopen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wandelen is iets dat velen dagelijks doen om van de ene plaats naar de andere te gaan. Eigenlijk realiseren velen zich ook niet hoe gezond deze gewoonte is. Laat staan wat de gevolgen zijn van elke dag lopen.

De waarheid is dat het een van de gemakkelijkste en beste oefeningen is die er zijn. Het activeert meerdere fysieke en chemische processen in je lichaam die helpen om je gezondheid te verbeteren. Als je loopt, versterk je je gewrichten en botten. Bovendien, alsof dat nog niet genoeg is, wordt je metabolisme gestimuleerd en verbrand je meer calorieën.

Daarom raden we aan: ga elke dag lopen, minstens 30 minuten. Dat is vooral belangrijk als je geen andere fysieke activiteiten onderneemt.

Omdat veel mensen nog steeds inactief zijn, willen we graag 7 positieve gevolgen van elke dag lopen met je bespreken. Ontdek welke dat zijn!

1. Elke dag lopen verhoogt je energieniveau

Elke dag lopen

Ben je vermoeid? Heb je problemen met concentreren? Je hebt dan waarschijnlijk weinig energie.

Als dat zo is, kan elke dag lopen helpen om je fysieke en mentale productiviteit te verbeteren. Het hoeft maar een korte wandeling te zijn.

  • Als je gaat wandelen, wordt je bloedcirculatie geoptimaliseerd. Het gevolg daarvan is dat je cellen voldoende zuurstof krijgen voor het werk dat ze doen.
  • Deze oefening bevrijdt je ook van de stijfheid en spanning die je in je gewrichten en spieren hebt. Daarnaast voorkomt het dat je pijn hebt tijdens je dagelijkse activiteiten.

Wil je hier meer over weten?
Afvallen door te wandelen

2. Elke dag lopen verbetert je cardiovasculaire gezondheid

Lopen biedt meerdere opmerkelijke voordelen voor je cardiovasculaire gezondheid. Dat komt omdat wandelen een activiteit is die helpt je ​​bloedcirculatie te verbeteren. Daarnaast verbrand je calorieën als je loopt.

  • Elke dag lopen verbetert je hartslag, zodat deze zonder problemen bloed door je lichaam kan pompen. Dit zal bijvoorbeeld hypertensie helpen voorkomen.
  • Daarnaast is het ook een geweldige manier om je spiegel van goede cholesterol (HDL) te verhogen. Tegelijkertijd helpt het om je slechte cholesterol (LDL) en triglyceriden te verminderen.
  • Het verlaagt je risico op onder andere een hartaanval, beroerte en vaataandoeningen.

3. Elke dag lopen helpt je om af te vallen

Afvallen door elke dag lopen

Zoals alle cardiovasculaire oefeningen, is wandelen een goede manier om meer calorieën te verbranden. Het helpt je dus om overgewicht en obesitas te bestrijden.

Het is geen wondermiddel. Elke dag lopen zal die kilo’s niet van de ene op de andere dag laten verdwijnen. Het zal wel de snelheid verhogen waarmee je calorieën verbrandt en je body mass index (BMI) verlagen.

Het is ideaal om je sedentaire levensstijl achter te laten. Het vereist niet te veel moeite of een specifieke plaats, zoals een sportschool, om het te doen. Hoe sneller je loopt, hoe meer vet je zal verbranden.

4. Elke dag lopen vormt je benen en bilspieren

Elke dag lopen kan erg handig zijn als je probeert je benen en billen in vorm te houden. De spiergroepen in het onderste deel van je lichaam worden aan het werk gezet. Na verloop van tijd zullen je kuiten en quadriceps (je bovenbeenspieren) sterker worden.

Als je op een helling loopt, zoals heuvels, activeer je je bilspieren. Dat heeft een liftend effect op je bilspieren en het verstevigt ze tegelijkertijd.

5. Elke dag lopen ondersteunt een goede gezondheid van de botten

Botten versterken door elke dag lopen

Je botten hebben veel voordeel bij een dagelijkse wandeling.

  • Deze activiteit versterkt je botten en voorkomt botdichtheidsverlies. Dat is de belangrijkste oorzaak van osteoporose.
  • Bovendien verlaagt het de ontstekingen in je weefsels, waardoor chronische aandoeningen zoals artrose wegblijven.
  • Als je overdag buiten loopt, stijgen je vitamine D-waarden dankzij de blootstelling aan de zon. Het gevolg daarvan is dat je lichaam calcium beter op kan nemen.

6. Elke dag lopen voorkomt spataderen en spinachtige haarvaatjes

Spataderen en spinachtige haarvaatjes zijn een van de belangrijkste tekenen dat je een probleem hebt met de bloedsomloop in het onderste deel van je lichaam. Omdat lopen helpt om je bloedsomloop te verbeteren, is elke dag lopen heel nuttig om dit soort esthetische problemen te voorkomen.

De oefening zet je benen aan het werk. Het voorkomt onder andere ontstekingen in je weefsels en maakt het bovendien gemakkelijker voor het bloed om terug te keren naar je hart. Het verzorgt ook je haarvaten en vermindert het risico op vochtretentie.

7. Elke dag lopen houdt angst en stress weg

Stress verminderen door elke dag lopen

Matige lichaamsbeweging is een gezonde gewoonte die helpt om je emotionele gezondheid te verbeteren. Dat resulteert onder andere in minder periodes van angst en stress.

  • Wanneer je loopt, komen een bepaalde hoeveelheid serotonine en endorfines vrij in je bloedstroom, waardoor je je beter voelt.
  • Elke dag lopen is ook goed voor het tegengaan van de negatieve effecten van oxidatieve stress. Deze effecten worden geassocieerd met depressie en prikkelbaarheid. Wandelen gaat deze effecten tegen, omdat het ook de zuurstofvoorziening van de hersenen optimaliseert.

Leid je nog steeds een zittende levensstijl? Als je nog niet begonnen bent met je lichaam meer te laten bewegen, start dan nu! Probeer elke dag lopen uit, 30 minuten per dag. Je zult zelf merken hoe goed het is om allerlei positieve veranderingen in je lichaam te bereiken.

Het is geweldig om dingen zoals boodschappen te voet te doen. Maar onthoud dat het ‘t beste is als je ook elke dag loopt als training, in een mooi en stevig tempo. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.