Afvallen door te wandelen

Afvallen door te wandelen, is het echt mogelijk? Jazeker! In dit artikel geven we je een paar tips om je hierbij een stuk op weg te helpen.
Afvallen door te wandelen

Laatste update: 10 december, 2018

We hebben het al meerdere keren gehad over de voordelen die wandelen kan bieden voor je gezondheid. Zo kan wandelen je humeur verbeteren, stress verlichten, je bloeddruk verlagen en nog veel meer.

Er zijn maar weinig vormen van lichaamsbeweging net zo goed voor je lichaam als dagelijks een eindje wandelen.

Is het echter ook mogelijk om een paar kilootjes af te vallen door alleen maar even de deur uit te gaan om een wandeling te maken? Misschien doe je dit al, maar merk je tot nu toe nog niet echt verschil in je gewicht.

Wanhoop dan niet! Let goed op de volgende tips om af te vallen door te wandelen. Deze tips zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Toch ga je bij ernstige gevallen van obesitas best eerst eens bij je dokter of personal trainer langs.

Afvallen door te wandelen… is het echt mogelijk?

Afvallen

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zorgt elke lichamelijke bezigheid die inspanning vereist ervoor dat je stofwisseling geactiveerd wordt, je hart sneller gaat kloppen en je lichaam meer vet verbrandt.

  • Wandelen is een geweldige manier om wat extra calorieën te verbanden en koolhydraten te verbruiken voordat deze door het lichaam worden opgeslagen in de vorm van vet.
  • Door elke dag een eindje te wandelen en je hartslag hoog te houden, zal je lichaam gemakkelijker spiermassa opbouwen en overtollig vet verbranden. Naarmate je meer spiermassa ontwikkelt en meer vet verbrandt, zal ook je algehele gezondheid erop vooruitgaan.
  • Onthoud echter wel dat je om werkelijk van deze voordelen te kunnen profiteren, ook moeten letten op wat je eet. Beperk je consumptie van vet voedsel, geraffineerde bloem, commerciële en verwerkte voedingsmiddelen, snoep, en suikerhoudende frisdranken.

Met welke factoren moet je nog meer rekening houden om af te kunnen vallen door te wandelen?

1. Hoe lang zou ik moeten wandelen?

Wandelen

Om binnen twee maanden verschil te zien, is het echt wel van belang om dagelijks twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds) een half uur te wandelen.

Door twee keer per dag te wandelen, blijft je stofwisseling de hele dag door sneller werken en zal je dus misschien ook meer vet verbranden en natuurlijk ook meer spiermassa opbouwen.

Als het je doel alleen is om je algehele gemoedstoestand en levensstijl te verbeteren, dan is het ook voldoende om slechts één keer per dag een half uurtje te wandelen.

Maak hiervoor dus tijd vrij in je dagschema!

2. Hoe snel zou ik moeten wandelen?

Wandelen in het Park

Een vlot tempo van ongeveer 6 tot 6,5 kilometer per uur is het beste. Als het je lukt om dit tempo aan te houden, dan zul je efficiënter vet verbranden, zonder jezelf al te veel in te spannen.

De reden waarom je zo snel moet lopen, is dat je lichaam wanneer je hart maar tot 60 of 70% van zijn gehele capaciteit gebruikt, energie sneller opslaat als vet.

En dit probeer je nu juist te voorkomen. Aan een langzaam tempo heb je dus vrij weinig (en het zal er ook niet voor zorgen dat je spijkerbroek beter past).

Probeer jezelf dus te pushen om anderhalf à twee kilometer per kwartier te lopen. Maak hiervan je doel!

3. Let op de manier waarop je loopt

Wandelschoenen

Het is belangrijk om rekening te houden met de manier waarop je loopt. Houd de volgende aspecten in je achterhoofd:

  • Grotere stappen zullen er niet voor zorgen dat je die kilometers sneller aflegt. Sneller lopen wel.
  • Houd je schouders ontspannen en probeer ze niet verkrampt te houden.
  • Zorg ervoor dat je je heupen niet te veel beweegt en probeer zo soepel en natuurlijk mogelijk te bewegen. Het is niet de bedoeling dat je spanning of ongemak voelt.
  • Onthoud dat het niet de bedoeling is om een vuist te maken met je handen, dit kan er namelijk voor zorgen dat je je armen niet vrij kunt bewegen. Houd je handen dus gewoon ontspannen.

4. Kies een mooie omgeving om in te wandelen

Wandelende Vrouwen

Ga niet wandelen in een omgeving waar je pad vol stenen en grint ligt. In dit geval zou je namelijk verkeerd kunnen stappen en een verstuiking of zelfs heupletsel op kunnen lopen. Het is verstandiger om op een recht oppervlak te lopen.

Ook is het belangrijk om comfortabele en dichte schoenen te dragen om je voeten zo goed mogelijk te beschermen. Onthoud daarnaast om ook wijde kleding te dragen die goed ademt.

Nog één laatste tip voordat je de deur uitgaat: als je ervan houdt om muziek te luisteren tijdens het wandelen, wees dan in ieder geval voorzichtig. 

Een koptelefoon kan je namelijk afleiden van wat er om je heen gebeurt en het zou niet de eerste keer zijn dat er hierdoor een ongeluk ontstaat. Wees je hier dus van bewust! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brill, J. B., Perry, A. C., Parker, L., Robinson, A., & Burnett, K. (2002). Dose-response effect of walking exercise on weight loss. How much is enough? International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802133
  • Richardson, C. R., Newton, T. L., Abraham, J. J., Sen, A., Jimbo, M., & Swartz, A. M. (2008). A meta-analysis of pedometer-based walking interventions and weight loss. Annals of Family Medicine. https://doi.org/10.1370/afm.761

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.