Tips om gewicht te verliezen door te wandelen

· 1 september 2015

Ja! Je kan gewicht verliezen door te wandelen. Er zijn echter specifieke stappen die je moet ondernemen om je metabolisme te versnellen en meer vet te verbranden.

We weten allemaal dat dagelijks wandelen goed is voor de gezondheid van je hart. Het verbetert de ademhaling en de spiertonus, maar mits de juiste bewegingen kan het je ook helpen gewicht te verliezen. Dankzij de gezonde oefeningen die we hieronder beschrijven, kan je meer calorieën verbranden en zal je je beter in je vel voelen. Lees dit artikel dus verder om te weten te komen hoe je gewicht kan verliezen door te wandelen.

Wandel en val af

Veel mensen willen niet inzien dat wandelen kan zorgen voor gewichtsverlies. Het is echter bewezen dat elke vorm van fysieke activiteit kan helpen om glucose, vet en proteïnen om te zetten in energie. Fysieke activiteit zal uiteindelijk dus ook zorgen voor het verbranden van vetten in je lichaam. In combinatie met het juiste dieet kan wandelen je dus gewicht doen verliezen.

1. Wees bewust

wandelen

Trek elke dag een uur uit om te wandelen. Zorg voor gepaste kleding en sokken die bij het wandelen en de oefeningen passen. Ook goed passende schoenen zijn een must. Probeer ook iemand te overtuigen om je te vergezellen; dit maakt het makkelijker om de inspanning op lange termijn vol te houden.

2. Houd een ritmisch patroon aan

hardlopen

Het is aangeraden om te beginnen met twee keer een half uur per dag te wandelen. Zo raak je niet te snel moe. Na een week ben je er al aan gewend en kan je makkelijk een volledig uur in een keer lopen.

Wanneer we zeggen ‘wandelen’, bedoelen we niet een rustig tempo. Je moet een stevig tempo aanhouden, waarbij een constant ritme de sleutel is. Je kan er ook voor kiezen om het wandelen af te wisselen met een eindje joggen (maximaal 15 minuten).

3. Hoe moet ik wandelen om vet te verbranden?

wandelen2

  • Je hoeft geen grote passen te nemen. Wanneer je je spieren te veel op rek brengt, kunnen ze scheuren, met een blessure als gevolg. Dit zal ervoor zorgen dat je een tijd lang niet zal kunnen wandelen. Neem dus normale passen zonder je benen al te veel te strekken.
  • Ontspan je schouders en blijf mooi rechtop lopen. Je moet je gemakkelijk voelen en je houding mag geen pijn veroorzaken.
  • Neem snelle passen, maar met een normale lengte. Begin met een normaal tempo, maar verhoog dit na een vijftal minuten.
  • Let eens op je heupen wanneer je stapt. Deze zouden een continue, natuurlijke beweging moeten maken, zonder dat ze pijn doen of hinderen.
  • Zorg ervoor dat je voeten op de juiste manier de grond raken. Je hiel moet eerst de grond raken.
  • Houd je hoofd in een normale positie: kijk niet naar boven of beneden. Kijk dus niet de hele tijd naar je voeten, want dan zou je kramp in je nek of een andere pijn kunnen krijgen.
  • Je schouders moeten de hele tijd ontspannen blijven.
  • Houd je romp en je houding recht. Je rug moet vlot met je heupen mee bewegen.
  • Houd je ellebogen in een hoek van 90 graden. Dit helpt om een constant tempo aan te houden tijdens het wandelen. Bovendien helpt het ook je evenwicht te bewaren. Maak echter geen vuisten. Houd je handen en polsen ontspannen.

4. Adem correct

hart

Je moet ademhalen vanuit je buik. Onthoud dat wandelen een aerobe oefening is, wat betekent dat je bloed zuurstof aanvoert naar de spieren en organen die de inspanning doen. Daarom is het belangrijk goed en diep te blijven ademhalen. De uitademing moet bovendien steeds door de mond zijn.