Tips om vochtretentie te vermijden

Vochtafdrijvende theeën zijn de beste optie om overtollig vocht uit het lichaam te drijven. Ze kunnen helpen gifstoffen te elimineren en verminderen de kenmerkende zwelling die gepaard gaat met vochtretentie.
Tips om vochtretentie te vermijden

Laatste update: 26 januari, 2019

Er zijn genoeg redenen waarom je last zou kunnen hebben van zwelling in de handen of benen: een lange dag op het werk, overgewicht, zwangerschap, het eten van te veel zout. Lees verder om enkele tips te weten te komen om vochtretentie te vermijden.

Als je last hebt van dit probleem, moet je weten dat er gelukkig een oplossing bestaat voor deze door vochtretentie veroorzaakte aandoening.

Waarom hebben mensen last van vochtretentie?

Vochtretentie kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder:

 • Hoge bloeddruk
 • Hartziekte
 • Slechte eetgewoontes
 • Overgewicht
 • Het eten van te veel zout
 • Hormonale veranderingen
 • Overgang
 • Stress
 • Problemen met de bloedsomloop
 • Het drinken van te weinig water

Wanneer je lichaam merkt dat het niet voldoende water binnenkrijgt, dan zal het om zichzelf te beschermen het vocht dat al aanwezig is vasthouden. Het is ongeveer soortgelijk aan het sluiten van de sluisdeur om ervoor te zorgen dat het water niet wegstroomt.

Je bent je er ongetwijfeld wel van bewust dat je lichaam vocht nodig heeft om zijn belangrijke taken goed uit te kunnen voeren. Daarom moet je het lichaam van buiten uit voorzien van water.

Dit is ook precies de reden waarom we je er wel een miljoen keer aan hebben herinnerd om “twee liter water per dag te drinken”. Misschien lijkt twee liter je een beetje overdreven, maar dat is het niet. Helemaal niet zelfs.

Gezwollen Voeten

Wanneer je lichaam vocht vasthoudt, dan is de kans groot dat er sprake is van een ernstiger probleem dat hiervan de oorzaak is, een probleem dat duidelijk aandacht nodig heeft. Raadpleeg in dit geval dan ook je dokter en probeer ongezonde gewoontes achterwegen te laten.

De beste manieren om vochtretentie te vermijden

De eerste stap is om erachter te komen waarom je last hebt van vochtretentie en je er bewust van te worden in welke delen van je lichaam je er last van hebt. In de meeste gevallen doet de zwelling zich voor in de:

 • Handen
 • Benen
 • Enkels
 • Voeten
Compressiesok

Dit probleem is meer dan alleen een schoonheidskwestie. Het is daarnaast namelijk ook een gezondheidsprobleem. Om vochtretentie te vermijden, moet je jezelf een gezondere leefstijl aanleren.

Bekijk de onderstaande tips:

1. Eet meer voedingsmiddelen die veel water bevatten

Als je moeite hebt om veel water te drinken, neem dan vruchten in je dieet op als sinaasappels, appels, peren, perziken en bosbessen, vruchten die allemaal rijk zijn aan vitaminen en antioxidanten.

2. Lichaamsbeweging om de bloedsomloop te verbeteren

Om de bloedsomloop in je onderste ledematen te stimuleren, kun je het beste fietsen, dansen of wandelen.

Drink acht glazen water per dag

Je weet al dat de uiterste minimale hoeveelheid water die je lichaam nodig heeft om naar behoren te kunnen functioneren twee liter is.

3. Eet minder zout om vochtretentie te vermijden

Als je zout echt onmogelijk geheel uit je dieet kan elimineren, probeer dan op zijn minst om Himalayazout te eten. Je kunt ook kruiden, citroensap en azijn gebruiken om zout te vervangen.

Hoe minder zout je eet, des te minder behoefte je zult hebben om het zoutvaatje op tafel te hebben tijdens het eten, waardoor je dus ook niet in de verleiding wordt gebracht.

4. Vermijd verwerkte voedingsmiddelen

Je zou ook het eten van verpakte voedingsmiddelen moeten vermijden. Deze voedingsmiddelen zitten doorgaans namelijk vol natrium, verstopt tussen de vele andere ingrediënten. Dit geldt ook voor gepaneerde vis, worstjes en junkfood in het algemeen.

5. Voeg voldoende proteïnen toe aan je dagelijkse dieet

Onthoud dat een dieet dat te weinig proteïnen bevat ervoor zal zorgen dat de albumineproductie in je lichaam omlaag gaat. Hierdoor hoop vocht zich op in je lichaamsweefsel.

6. Slaap tussen de zeven en acht uur per dag

Probeer wanneer je kunt even pauze te nemen en blijf niet urenlang in dezelfde houding zitten. Of je tijdens je werk nu moet zitten of staan, het is altijd belangrijk dat je je houding zoveel mogelijk afwisselt.

Slaap en ontspanning zijn essentieel om vochtretentie in de benen, enkels en voeten te voorkomen.

7. Drink vochtafdrijvende kruidentheëen

Er zijn genoeg kruiden die zeer behulpzaam kunnen zijn in het geval je niet houdt van de smaak van water of indien je niet gewend bent veel water te drinken. Natuurlijke theeën zullen je lichaam voorzien van het vocht dat het nodig heeft en zijn door de smaak niet saai om te drinken.

8. Draag geen strakke kleding

Dit is vooral belangrijk als je gedurende de dag veel uren zittend doorbrengt. Als je ergens naartoe reist en daardoor lange tijd moet zitten, dan kun je compressiekousen dragen. Je kunt de kousen ook dagelijks dragen op je werk om je enkels wat minder te belasten.

Compressiekousen zijn geweldig om vochtretentie veroorzaakt door problemen met de bloedsomloop te voorkomen.

9. Vermijd verwerkte en geraffineerde voedingsmiddelen als witte bloem en suiker

Dit geldt ook voor het drinken van frisdrank of te veel koffie. Deze voedingsmiddelen ontzien je lichaam van dat ‘overtollige’ water en binden zich aan je spierweefsel.

10. Zorg ervoor dat je dieet gevarieerd is

Probeer altijd groente en fruit van het seizoen te kopen. En zorg ervoor dat je 5 porties per dag consumeert. Voeg wat koolhydraat- en natriumarme voedingsmiddelen aan je dieet toe die rijk zijn aan dierlijke of plantaardige proteïnen (aardappelen, haver, sojabonen).

Deze voedingsmiddelen helpen je lever een stof te produceren die voorkomt dat vocht zich opstapelt tegen je celmembranen.

Ook interessant voor jou:
Waardoor kan vochtretentie ontstaan?

Planten die kunnen helpen om vochtretentie te vermijden

Paardenbloemthee

Ook vochtafdrijvende kruiden kunnen worden gebruikt om dit probleem te behandelen. Waarschijnlijk vraag je je af welke kruiden je hiervoor dan het beste kunt gebruiken. Onderstaande planten staan bovenaan de lijst.

Paardenbloem

Volgens Amerikaans onderzoek biedt geen enkel kruid meer voordelen om vochtretentie te vermijden dan paardenbloem. Je kunt het beste dagelijks voor de lunch en het avondeten een kopje paardenbloemthee drinken.

Paardenbloem zal tegelijkertijd helpen gifstoffen te elimineren, de spijsvertering te verbeteren en natuurlijk het lichaam te ontzien van overtollig vocht.

Paardenstaart

Ook deze plant zou je altijd in huis moeten hebben. Paardenstaart bevordert de eliminatie van overtollig vocht via de urine, vermindert zwelling, vergemakkelijkt de verwijdering van vet en gifstoffen, elimineert cellulite en is een natuurlijk laxeermiddel. Drink  maximaal twee kopjes paardenstaartthee per dag.

Groene thee

Je bent vast allang op de hoogte van de vele voordelen die groene thee biedt voor de gezondheid. De thee is als geen ander in staat vet te verbranden, doordat hij je stofwisseling versnelt en helpt gifstoffen te elimineren. Maar de thee gaat natuurlijk ook vochtretentie tegen!

Daarnaast wordt groene thee vaak aangeraden aan mensen die graag willen afvallen. https://gezonderleven.com/5-veelvoorkomende-symptomen-van-vochtretentie/


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Choi, U. K., Lee, O. H., Yim, J. H., Cho, C. W., Rhee, Y. K., Lim, S. Il, & Kim, Y. C. (2010). Hypolipidemic and antioxidant effects of dandelion (Taraxacum officinale) root and leaf on cholesterol-fed rabbits. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms11010067

 • Paller, M. S., & Schrier, R. W. (1982). Pathogenesis of Sodium and Water Retention in Edematous Disorders. American Journal of Kidney Diseases. https://doi.org/10.1016/S0272-6386(82)80070-X

 • Bekheirnia, M. R., & Schrier, R. W. (2006). Pathophysiology of water and sodium retention: Edematous states with normal kidney function. Current Opinion in Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.coph.2005.09.008


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.