7 ernstige consequenties van onvoldoende slaap

26 januari 2016

De meeste van ons hebben wel eens de symptomen meegemaakt van onvoldoende slapen. Slecht of minder uren dan nodig slapen kan het moeilijk maken om je te concentreren en je ook onhandig, slaperig en fysiek moe laten voelen. Daarnaast kan je de volgende ochtend ook zien dat je een moeilijke nacht hebt gehad. Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat onvoldoende slaap op de lange termijn ook een aantal ernstige consequenties voor je gezondheid kan hebben.

Volgens de World Health Organization (WHO) zou de gemiddelde persoon tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht moeten krijgen om een goede fysieke, emotionele en mentale gezondheid te behouden. Desalniettemin hebben werk, levensstijl en technologie ervoor gezorgd dat we minder uren per nacht slapen en steeds meer personen geven aan dat ze een slechte nachtrust ervaren.

In een recent onderzoek van de University of Texas werd ontdekt dat genetische veranderingen ontstaan, die kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals obesitas, hartziektes, geheugenverlies en nog meer, als personen niet de aanbevolen hoeveelheid slaap per nacht gedurende 7 nachten achter elkaar krijgen. Als jij een persoon bent die 6 of minder uren per nacht slaapt, dan moet je zeker weten welke ernstige risico’s onvoldoende slaap voor je gezondheid heeft.

Vergroot risico op een beroerte

Tekenen van een Beroerte

Een onderzoek uitgevoerd door de Mayo Clinic in de Verenigde Staten liet zien dat personen die niet genoeg slapen, een grotere kans op een beroerte hebben. Volwassenen die 6 of minder uren per nacht slapen hebben een vier keer grotere kans om de symptomen van een beroerte te ervaren.

Kans op obesitas

Personen die moeite hebben om ’s nachts in slaap te vallen of die minder dan 6 uur per nacht slapen, hebben vaak een grotere eetlust en hunkeren meer naar voedsel met een grote hoeveelheid calorieën. Het gebrek aan slaap dat ze ervaren zorgt ervoor dat een aantal hormonale veranderingen optreden, die op hun beurt hun eetlust beïnvloeden.

Daarnaast kan slecht slapen langetermijneffecten hebben, voornamelijk obesitas. Volgens verscheidene onderzoeken zorgt een gebrek aan slaap voor een aantal sigficante veranderingen in de ghreline- en leptinewaarden in het lichaam. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de eetlust.

Vergroot risico op diabetes

Diabetes

Een onderzoek uitgevoerd door het Center for Disease Control ontdekte dat een lage slaapkwaliteit gerelateerd is aan een vergroot risico van chronische ziektes, zoals type II diabetes. Daarnaast zijn personen die een slechte nachtrust ervaren ook minder gevoelig voor insuline.

Geheugenverlies

Het is geen geheim dat een slechte nachtrust ervoor kan zorgen dat je je meer vergeetachtig en minder geconcentreerd voelt. Wat de meeste mensen niet weten, is dat ze op de lange termijn ernstige cognitieve problemen kunnen ontwikkelen als een gevolg van niet genoeg slapen.

Zelfs af en toe een nacht slecht slapen kan verlies van hersenweefsel veroorzaken. Dit gebeurt omdat wanneer we slecht of niet slapen, de hoeveelheid bloed in onze hersenmoleculen verhoogt en zodoende hersenbeschadiging veroorzaakt. Een onderzoek uitgevoerd door de University of California liet zien dat een gebrek aan slaap voor ‘hersenschade’ zorgt.

Vergroot risico op verkoudheid

Griep

Minder dan de vereiste uren slapen verzwakt je immuunsysteem, wat de kans op verkoudheid of griep vergroot. Deze resultaten komen uit een onderzoek die uitgevoerd is door de Carnegie Mellon University.

Hartziekte

Wanneer je niet genoeg slaap krijgt, dan zal je lichaam meer chemische substanties en hormonen produceren die ervoor kunnen zorgen dat je een hartziekte krijgt. Deze conclusie komt uit een onderzoek die gepubliceerd is in het European Heart Journal. Hierin werd geclaimd dat personen die minder dan 6 uur per nacht slapen tot wel 48% meer kans hebben op een hartziekte.

Daarnaast zegt men in een onderzoek dat gepubliceerd is door de Harvard Health Publications dat een gebrek aan slaap geassocieerd is met hoge bloeddruk, verstopte slagaders en hartfalen.

Mogelijk vergroot risico op kanker

Kanker

Een onderzoek door de American Cancer Study heeft ontdekt dat onvoldoende slaap gerelateerd kan zijn aan een risico op darm- of borstkanker. Dit onderzoek dat uitgevoerd werd met 1.240 personen, ontdekte dat personen die minder dan 6 uren per nacht slapen een twee keer zo grote kans op darmpoliepen hebben. Deze kunnen op de lange termijn kwaadaardig worden.

Bekijk Ook