Slechte spijsvertering en emotionele problemen

· 17 januari 2016
Als je merkt dat je emotionele problemen over zijn gegaan in spijsverteringsproblemen, ga dan op zoek naar manieren en oplossingen om ervoor te zorgen dat de problemen met je spijsvertering niet verergeren.

Wanneer we last hebben van problemen die verbonden zijn aan een slechte spijsvertering, zoals maagzuur, reflux, darmgas, opgeblazenheid of constipatie, dan is vaak het eerste waar we naar kijken ons dieet. Ons dieet kan namelijk in verband worden gebracht met een meerderheid van gezondheidsproblemen en vooral spijsverteringsproblemen. Het is echter van belang om te weten dat onze emoties soms ook de oorzaak kunnen zijn van deze onevenwichtigheden.

In dit artikel leggen we daarom uit welk verband er bestaat tussen het spijsverteringssysteem en emotionele problemen. Daarnaast delen we een paar natuurlijke middelen en enkele simpele tips die je kunnen helpen je spijsvertering en leefkwaliteit te verbeteren.

Een vicieuze cirkel

Onze hersenen zijn verbonden aan ons spijsverteringssysteem. De twee communiceren met elkaar en het welzijn van de één is afhankelijk van het welzijn van de ander. Als het spijsverteringssysteem dus een negatieve zenuwimpuls ontvangt, zal dit ook een negatieve invloed hebben op de spijsvertering en wanneer ons eten niet goed wordt verteerd, heeft dit tegelijkertijd invloed op onze gemoedstoestand.

Dit lijkt misschien allemaal erg ingewikkeld, maar de oplossing is echter vrij simpel: een positieve mentale gesteldheid bevordert de spijsvertering en een goede spijsvertering draagt weer bij aan een gebalanceerde mentale gesteldheid.

Yogapositie

Stress en de spijsvertering

Wie heeft er niet op een bepaald moment ervaren dat zijn maag overstuur was nadat hij of zij iets onaangenaams heeft meegemaakt. Ons lichaam houdt zich aan erg basale overlevingsinstincten en het is duidelijk dat het spijsverteringssysteem hierbij geen prioriteit heeft wanneer we in een moeilijke situatie zitten. In dit soort gevallen zijn we eigenlijk net als dieren. Wanneer we met een noodgeval geconfronteerd worden, bereid ons lichaam zich voor om hieraan te ontsnappen en worden bepaalde lichamelijke functies, zoals onze spijsvertering, op de tweede plaats gezet.

Daarom kunnen we er ook vanuit gaan dat zolang we met een stressvolle situatie te maken hebben (die eigenlijk verbonden is aan een noodsituatie) en we de stress niet kunnen vermijden, we waarschijnlijk ook last zullen hebben van spijsverteringsproblemen. Dit is omdat het lichaam deze situatie prioriteit zal geven boven andere belangrijke functies.

Welke emoties hebben invloed op ons lichaam?

Naast stress hebben ook deze emoties gemakkelijk invloed op ons spijsverteringssysteem:

 • Angst
 • Verdriet
 • Opwinding
 • Woede of razernij

Niet iedereen die last heeft van deze heftige emoties zal daarbij ook last hebben van een slechte spijsvertering. De mensen bij wie dit wel zo is, zouden zich hier echter bewust van moeten zijn om de onevenwichtigheid te kunnen behandelen. Dit geldt voornamelijk wanneer ze al veranderingen hebben gemaakt in hun dieet, maar de spijsverteringsproblemen nog niet zijn opgelost.

Angst

De meest voorkomende stoornissen

De meest voorkomende spijsverteringsproblemen die een psychosomatische oorzaak of factor hebben, zijn:

 • Indigestie
 • Prikkelbaredarmsyndroom of colitis
 • Gastritis
 • Hiatushernia
 • Maagzweren

Natuurlijke remedies

Zodra we ons realiseren dat een spijsverteringsprobleem meerdere oorzaken kan hebben, zouden we ook het emotionele deel hierin moeten behandelen. Je kunt het beste een holistisch therapeut raadplegen die rekening houdt met alle verschillende aspecten van elke ziekte (dieet, leefstijl, psychologie etc.). We zouden echter ook zelf zoveel mogelijk informatie moeten verzamelen en een paar natuurlijke remedies moeten proberen.

 • Geneeskrachtige planten met ontspannende eigenschappen die kunnen helpen ons zenuwstelsel te reguleren: de meest bekende zijn citroenbalsem, passiebloem, linde of valeriaan.
 • Natuurlijke supplementen en voedingsmiddelen die het zenuwstelsel in balans brengen: rijst, volkoren, biergist, noten, groene groenten, dadels, garbanzobonen, kikkererwten en bananen.
 • Vermijd voedsel dat je zenuwstelsel of spijsverteringssysteem stimuleert, irriteert of aantast: geroosterde koffie, soda, guarana, alcohol, witte suiker en voedingsadditieven (conserveringsmiddelen en kleur- en smaakstoffen).
 • Doe minstens drie keer per week aan lichamelijke beweging. Je kunt een intense sport beoefenen of misschien kun je beter kiezen voor een minder stressvolle sport. Dit hangt af van hoe je je voelt.
 • Omgeef jezelf minstens één keer per week met de natuur. 
Bergwandeling

Eet op een rustige manier

Heb je reeds gemerkt dat je lichaam er aanleg voor heeft om emotionele problemen kenbaar te maken via problemen met de spijsvertering? Ga dan, naast het proberen van natuurlijke remedies, ook op zoek naar een paar trucjes die je kunnen helpen problemen met de spijsvertering te verzachten.

Het is van belang dat je jezelf, wanneer je eet, houdt aan de volgende basisvereisten:

 • Eet alleen of met een goede vriend.
 • Praat tijdens het eten niet over onaangename of erg belangrijke onderwerpen,
 • Probeer niet te eten op plekken waar je je niet ontspannen voelt, zoals je werkplek of andere plekken.
 • Dwing jezelf niet om te eten als je niet ontspannen bent. Het is dan beter om even te wachten.
 • Eet niet gehaast, staand of tijdens het doen van andere dingen.