Slechte spijsvertering en emotionele problemen

Als je merkt dat je emotionele problemen over zijn gegaan in spijsverteringsproblemen, ga dan op zoek naar manieren en oplossingen om ervoor te zorgen dat de problemen met je spijsvertering niet verergeren.
Slechte spijsvertering en emotionele problemen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 10 december, 2018

Wanneer we last hebben van problemen die verbonden zijn aan een slechte spijsvertering, zoals maagzuur, reflux, darmgas, opgeblazenheid of constipatie, dan is vaak het eerste waar we naar kijken ons dieet.

Ons dieet kan namelijk in verband worden gebracht met een meerderheid van gezondheidsproblemen en vooral spijsverteringsproblemen.

Het is echter van belang om te weten dat onze emoties soms ook de oorzaak kunnen zijn van deze onevenwichtigheden.

In dit artikel leggen we daarom uit welk verband er bestaat tussen het spijsverteringssysteem en emotionele problemen. Daarnaast delen we enkele simpele tips die je kunnen helpen je spijsvertering en leefkwaliteit te verbeteren.

Een vicieuze cirkel

Angst

Onze hersenen zijn verbonden aan ons spijsverteringssysteem. De twee communiceren met elkaar en het welzijn van de één is afhankelijk van het welzijn van de ander.

Als het spijsverteringssysteem dus een negatieve zenuwimpuls ontvangt, zal dit ook een negatieve invloed hebben op de spijsvertering en wanneer ons eten niet goed wordt verteerd, heeft dit tegelijkertijd invloed op onze gemoedstoestand.

Dit lijkt misschien allemaal erg ingewikkeld, maar de oplossing is echter vrij simpel: een positieve mentale gesteldheid bevordert de spijsvertering en een goede spijsvertering draagt weer bij aan een gebalanceerde mentale gesteldheid.

Welke emoties hebben invloed op ons lichaam?

Naast stress hebben ook deze emoties gemakkelijk invloed op ons spijsverteringssysteem:

  • Angst
  • Verdriet
  • Opwinding
  • Woede of razernij

Niet iedereen die last heeft van deze heftige emoties zal daarbij ook last hebben van een slechte spijsvertering. De mensen bij wie dit wel zo is, zouden zich hier echter bewust van moeten zijn om de onevenwichtigheid te kunnen behandelen.

Dit geldt voornamelijk wanneer ze al veranderingen hebben gemaakt in hun dieet, maar de spijsverteringsproblemen nog niet zijn opgelost.

Frequente spijsverteringsproblemen

De meest voorkomende spijsverteringsproblemen die een psychosomatische oorzaak of factor hebben, zijn:

Tips tegen een slechte spijsvertering

Yogapositie

Heb je reeds gemerkt dat je lichaam er aanleg voor heeft om emotionele problemen kenbaar te maken via problemen met de spijsvertering?

Ga dan, naast het proberen van natuurlijke remedies met goedkeuring van je dokter, ook op zoek naar een paar trucjes die je kunnen helpen problemen met de spijsvertering te verzachten.

Het is van belang dat je jezelf, wanneer je eet, houdt aan de volgende basisvereisten:

  • Eet alleen of met een goede vriend.
  • Praat tijdens het eten niet over onaangename of erg belangrijke onderwerpen,
  • Probeer niet te eten op plekken waar je je niet ontspannen voelt, zoals je werkplek of andere plekken.
  • Dwing jezelf niet om te eten als je niet ontspannen bent. Het is dan beter om even te wachten.
  • Eet niet gehaast, staand of tijdens het doen van andere dingen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Camilleri, M. (2009). Serotonin in the gastrointestinal tract. Current opinion in endocrinology, diabetes, and obesity, 16(1), 53.
  • González, S., Moreno-Delgado, D., Moreno, E., Pérez-Capote, K., Franco, R., Mallol, J., … & Ferré, S. (2012). Circadian-related heteromerization of adrenergic and dopamine D4 receptors modulates melatonin synthesis and release in the pineal gland. PLoS biology, 10(6), e1001347.
  • Korver, D. R. (2006). Overview of the immune dynamics of the digestive system. Journal of applied poultry research, 15(1), 123-135.
  • Rao, S. S. (1997). Belching, bloating, and flatulence: how to help patients who have troublesome abdominal gas. Postgraduate medicine, 101(4), 263-278.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.