Voedingsmiddelen die je mentale gezondheid ondersteunen

Zorg ervoor dat je deze voedingsmiddelen vanaf nu regelmatig in je dieet opneemt. Ze zullen namelijk je neurale connectiviteit verbeteren, ongeacht je leeftijd. Bovendien kunnen ze helpen om je humeur te verbeteren.
Voedingsmiddelen die je mentale gezondheid ondersteunen

Laatste update: 11 februari, 2019

Neurale connectiviteit wordt omschreven als het verband dat gemaakt wordt tussen neuronen of hersencellen. Wanneer er sprake is van meer connectiviteit, dan is ons mentale gezondheid sterker. Dit stelt ons in staat om onze mentale processen te verbeteren.

Aan deze processen zijn meerdere factoren verbonden, zoals ons aandachtsvermogen en ons geheugen. We weten al dat bepaalde gewoontes ons bij deze factoren kunnen helpen. Enkele voorbeelden zijn voortdurend blijven leren, lezen en het spelen van mentale spelletjes.

Er is echter nog een aspect waar we rekening mee moeten houden: onze voeding.  Onze hersenen hebben verschillende voedingsstoffen nodig. Ze gebruiken deze voedingsstoffen om:

 • Onze neurale impulsen te versterken.
 • De zuurstofvoorziening te bevorderen.
 • Het vasculaire netwerk in onze hersenen te versterken.

In dit artikel leggen we uit welke voedingsmiddelen je in je dieet op zou moeten nemen om je hersenen en dus ook je mentale gezondheid te ondersteunen.

Voedingsmiddelen die je mentale gezondheid ondersteunen

1. Versterk je neurale connectiviteit met kurkuma

Kurkuma wordt veel gebruikt in oosterse landen, maar het wordt tegenwoordig ook steeds meer gebruikt in het westen.

Enkele studies die werden uitgevoerd door de Universiteit van Californië tonen aan dat kurkuma ons kan beschermen tegen de ontwikkeling van Alzheimer. Daarnaast biedt het hoofdbestanddeel in kurkuma, curcumine, nog een aantal andere voordelen. Zo kan curcumine helpen om onze:

 • Hersenen te beschermen tegen ontstekingen.
 • Neurale impulsen te stimuleren.
 • Mentale behendigheid te vergroten.

Je kunt tot wel 500 mg of 0,1 theelepel curcumine per dag innemen. Dit zou verdeeld moeten worden over drie doseringen die je verspreid over de dag inneemt.

2. Groene thee, een geschenk voor de hersenen

Groene Thee

Dit zal je misschien verbazen, maar thee is de populairste drank ter wereld. Het is zelfs nog populairder dan koffie. Van alle verschillende soorten die er bestaan, biedt groene thee toch echt de meeste voordelen. De voornaamste voordelen zijn te danken aan twee soorten antioxidanten die groene thee bevat: theaflavine en thearubigine.

 • Deze antioxidanten hebben een ontstekingsremmende werking en gaan tegelijkertijd ook celoxidatie tegen.
 • Daarnaast bevat groene thee ook polyfenolen. Deze stoffen bevorderen het neurale netwerk tussen the pariëtale kwab en de frontale kwab in je hersenen.
 • Bovendien kan deze thee helpen om je kortetermijngeheugen en je concentratievermogen te verbeteren en om dementie tegen te gaan.

Zorg er daarom voor dat je één of twee kopjes groene thee per dag drinkt. Je zult zelf zien hoe goed je je hierdoor zult voelen en je zal je mentale gezondheid verbeteren.

3. Pure chocolade, een gezond genot

We raden op onze website vaker aan om ongeveer dertig gram pure chocolade per dag te eten. Pure chocolade is namelijk goed voor je gezondheid, welzijn en natuurlijk je hersenen.

 • Bittere, suikervrije chocolade zit boordevol antioxidanten.
 • De flavonoïden die deze chocolade bevat bevorderen de bloedstroom naar je hersenen. Daarnaast verbeteren ze je concentratie en reactievermogen.
 • Studies als het artikel in het tijdschrift Science Direct tonen aan dat pure chocolade de bloedsomloop verbetert en goed is voor de bloedvaten.
 • Dit zorgt er allemaal voor dat je hersenen worden voorzien van meer zuurstof. Als gevolg hiervan gaat je cognitieve vermogen erop vooruit.

4. Pompoenpitten gaan mentale achteruitgang tegen

Pompoenpitten

Pompoenpitten bevatten een mineraal dat onmisbaar is voor je neurale verbindingen: zink.

Vergeet daarnaast niet dat pompoenpitten vol magnesium zitten. Dankzij het tryptofaan dat ze bevatten, wat een voorloper is van serotonine, kunnen deze pitten ook helpen om stress te verminderen. Bovendien is tryptofaan een neurochemische stof die je humeur kan verbeteren.

5. Zeg ‘ja’ tegen broccoli

Broccoli is een belangrijke bron van vitamine K. Hoewel veel mensen dit misschien niet weten, zorgt deze vitamine voor een betere cognitieve functie. Daarnaast kan vitamine K ook je intellectuele vermogen verbeteren.

 • De reden waarom broccoli zo goed is voor de hersenen, is omdat het stoffen bevat die ook wel glucosinolaten genoemd worden.
 • Deze stoffen zorgen ervoor dat de hersenen minder snel achteruitgaan. Dit is te danken aan de invloed die glucoinsolaten hebben op acetylcholine. Het is belangrijk om te weten dat een gebrek aan deze chemische stof de kans op Alzheimer vergroot.

Probeer daarom minstens twee keer per week broccoli te eten om je mentale gezondheid te verbeteren.

6. Salie verbetert de concentratie

Gebruik salie om thee van te maken of voeg het toe aan salades. De natuurlijke oliën die salie bevat kunnen helpen om je geheugen, concentratievermogen en neurale connectiviteit te verbeteren. Ook is salie geweldig voor de vrouwelijke gezondheid!

Salie is verkrijgbaar bij vrijwel elke natuurwinkel.

7. Eet meer noten

Walnoten

Waarschijnlijk had je meteen al een vermoeden dat noten een plekje op deze lijst zouden hebben. Noten kunnen we natuurlijk niet over het hoofd zien. Veel doktoren en voedingsdeskundigen raden zelfs aan om regelmatig noten te eten.

In het tijdschrift American Journal of Epidemiology werd een artikel gepubliceerd waarin het voornamelijk ging over het belang van noten. In dit artikel werd gezegd dat het eten van drie tot vijf noten per dag al kan helpen om cognitieve achteruitgang te voorkomen. Dit voordeel is te danken aan het vitamine E-gehalte dat noten bevatten.

Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat noten rijk zijn aan omega 3-vetzuren. Deze essentiële voedingsstoffen kunnen namelijk helpen om het mentale prestatievermogen te verbeteren. Daarnaast helpen omega 3-vetzuren om de cognitieve achteruitgang die nu eenmaal gepaard gaat met veroudering tegen te gaan.

Om zoveel mogelijk te profiteren van de vele voordelen die noten bieden, kun je ze het beste eten bij je ontbijt. Probeer bijvoorbeeld eens vier noten te mengen met een beetje honing.

Door de bovenstaande voedingsmiddelen regelmatig te eten en je geest nieuwsgierig en actief te houden kun je je hersenen een heel eind op weg helpen. Vergeet niet om tegelijkertijd ook te proberen om dagelijkse stress tegen te gaan en je emoties onder controle te houden. 

Deze simpele tips kunnen enorm helpen om je mentale gezondheid en je levenskwaliteit te verbeteren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.