Waarom pure chocolade zo goed voor je is

· 10 december 2015
Naast de vele andere goede eigenschappen van pure chocolade is deze lekkernij in staat je humeur te verbeteren en depressie te verminderen. Doordat chocolade het lichaam stimuleert serotonine aan te maken, heeft het ook een natuurlijke verdovende werking en kan het je helpen ontspannen.

Pure chocolade is een van de populairste voedingsmiddelen ter wereld. Dit komt niet alleen door het heerlijke aroma en de smaak, maar ook omdat bewezen is dat pure chocolade erg veel voordelen heeft voor zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid.

Bij sommige mensen kan het eten van chocolade bepaalde schuldgevoelens oproepen. Dit komt voornamelijk doordat ze zich niet bewust zijn van de vele voordelen die chocolade heeft en nog steeds geloven in het fabeltje dat je van chocolade dik wordt. Niemand zou zich echter rot hoeven voelen wanneer hij dagelijks kleine hoeveelheden pure chocolade eet. In tegenstelling tot de gedachte dat pure chocolade direct op de heupen gaat zitten of op andere manieren schadelijk is voor het lichaam, bezit de lekkernij namelijk veel eigenschappen die juist erg goed voor je zijn.

Wat gebeurt er met je lichaam wanneer je pure chocolade eet?

Omdat pure chocolade rijk is aan antioxidanten is het een van de beste soorten voedsel om opstapeling van vrije radicalen en vroegtijdige veroudering van lichaamscellen tegen te gaan. Dit is een erg belangrijk aspect. Hierdoor voorkomt pure chocolade namelijk dat gifstoffen die op verschillende manieren een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid zich in het lichaam verzamelen. Daarnaast zorgt pure chocolade ervoor dat huidcellen vitaal blijven, waardoor het vaak wordt aangeraden dit product te gebruiken als onderdeel van je schoonheidsbehandeling.

Kort nadat je pure chocolade hebt gegeten, gaat het energielevel in je lichaam omhoog, waardoor je je beter kunt concentreren op je dagelijkse bezigheden.

Doordat pure chocolade rijk is aan antioxidanten kun je door elke dag een kleine hoeveelheid pure chocolade te eten het risico op een hartaanval of andere hartgerelateerde problemen verkleinen.

Hart

Je zult ook merken dat je na het eten van pure chocolade beter gehumeurd bent en dat de symptomen van depressie enigszins zijn afgenomen. Dit komt voornamelijk doordat dit product anandamide bevat. Dit is een neurotransmitter die kan helpen bij depressie, omdat het gevoelens van welzijn prikkelt.

Wanneer je slecht gehumeurd of gestrest, angstig of bedroefd bent, kan het eten van pure chocolade op natuurlijke wijze een verdovende rol spelen. Dit komt voornamelijk doordat pure chocolade het lichaam stimuleert om meer serotonine aan te maken.

Ook bevat pure chocolade grote hoeveelheden flavanoïden. Dit zijn antioxidanten die de huid beschermen tegen beschadiging van uv-stralen. Het is wellicht niet net als zonnebrandcrème in staat de buitenste laag van de huid te beschermen tegen de zon, maar kan wel de invloed die uv-stralen hebben op de onderste lagen huidcellen beperken.

Nog enkele belangrijke redenen om pure chocolade te eten

Naast de vele goede voordelen die we hierboven hebben genoemd, heeft het met mate eten van pure chocolade nog enkele andere positieve invloeden die het waard zijn om even in het daglicht te zetten:

 • Pure chocolade kan helpen vermoeidheid tegen te gaan.
 • Je krijgt er een verzadigd gevoel van, waardoor het je ervan weerhoudt meer calorieën binnen te krijgen dan nodig.
 • De hoge gehaltes magnesium die pure chocolade bevat kunnen helpen het DNA in cellen te herstellen, nieuw lichaamsweefsel op te bouwen en de spieren te ontspannen.
 • Pure chocolade bevordert de bloedsomloop, waardoor het hartproblemen en het ontstaan van spataderen kan voorkomen.
 • Het calciumgehalte in pure chocolade is niet alleen goed voor de nagels en tanden, maar kan ook problemen met osteoporose voorkomen.
 • Het zinkgehalte in pure chocolade kan bloedarmoede voorkomen en onder controle houden.
 • Pure chocolade bevat grote hoeveelheden fosfor, calcium en natuurlijke antibiotica. Hierdoor kan pure chocolade ervoor zorgen dat gewrichten en pezen sterk blijven.
 • Pure chocolade is rijk aan flavanoïden.
 • Pure chocolade kan darmkanker, problemen met te hoge cholesterolgehaltes en andere chronische stoornissen helpen voorkomen.
 • Pure chocolade voorziet het lichaam van gezonde vetten en verbetert de algehele werking van het zenuwstelsel. Daarnaast voorkomt het problemen met hoge triglyceridengehaltes.
 • Tot slot kan het bestanddeel theobromine in pure chocolade er bij verkoudheid voor zorgen dat de zenuwuiteinden in de luchtwegen minder worden geprikkeld, waardoor je minder zult hoesten.

Hoe consumeer je pure chocolade op een gezonde manier?

Stukken Pure Chocolade

Om volledig te kunnen profiteren van de vele voordelen die pure chocolade biedt, is het belangrijk om zorgvuldig te kiezen en te zoeken naar een variant die het hoogste percentage cacao bevat. Deze variant zal wellicht iets bitterder zijn en misschien in eerste instantie niet zo lekker zijn als melkchocolade, maar bevat wel veel meer voordelen. Je kunt echter ook kiezen voor een halfzoete chocolade die iets minder bitter is, maar alsnog minder suiker bevat dan de meeste melkchocolades.

Je zou chocolade, ook al is deze puur, met mate moeten consumeren. Probeer melkchocolade of witte chocolade altijd te vermijden. Tegenwoordig zijn er namelijk veel verschillende soorten chocolade verkrijgbaar die misschien wel erg lekker zijn, maar helaas niet de voordelen bieden die pure chocolade biedt. Daarnaast zitten ze waarschijnlijk vol met ingrediënten die juist een negatieve invloed kunnen hebben op je lichaam.

Mensen die over het algemeen een goede staat van gezondheid hebben, kunnen maximaal twee blokjes pure chocolade per dag eten, afhankelijk van hun dieet en hun mate van lichamelijke beweging. In bijzondere gevallen, wanneer je bijvoorbeeld last hebt van diabetes of overgewicht of obesitas, is het verstandig om eerst even je dokter te raadplegen voordat je besluit pure chocolade in je dieet op te nemen.