Hoe je op natuurlijke wijze je triglyceridengehalte kunt verlagen

Triglyceriden zijn een bepaald soort vetten in ons bloed. In dit artikel kun je leren hoe je je triglyceridengehalte op natuurlijke wijze kunt verlagen.
Hoe je op natuurlijke wijze je triglyceridengehalte kunt verlagen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Triglyceriden bevinden zich in ons bloed en zijn een bepaald soort vetten en samen bepalen zij het triglyceridengehalte. Deze komen voor een groot gedeelte uit dierlijk voedsel. Normale triglyceridenwaarden hebben een maximum van 150 mg/dl. Als deze waarden een hoeveelheid van 200 mg/dl bereiken, kun je al spreken van triglyceridenproblemen.

Om op snelle en natuurlijke wijze je triglyceridengehalte te verlagen en zo je lichamelijke gezondheid te beschermen, moet je bepaalde stappen ondernemen. In dit artikel kun je leren hoe je je triglyceridengehalte op natuurlijke wijze kunt verlagen.

Aanwijzingen en tips om op natuurlijke wijze het triglyceridengehalte te verlagen

Erg hoge triglyceriden- en cholesterolgehaltes in het bloed kunnen de gezondheid van je hart in gevaar brengen en daarnaast ook andere stoornissen veroorzaken. Om het triglyceridengehalte in je bloed te verlagen, is een verandering in je dieet ongetwijfeld de eerste stap.

Eet meer vezels, zoals havermout of volkoren. Dit zal je lichaam helpen bij het absorberen van vet. Ook sommige soorten groenten en fruit, zoals broccoli, spinazie, appels en sinaasappels, zijn goede bondgenoten.

Probeer minder of helemaal geen brood, pasta, gezouten snacks, gebakjes, taarten, gefrituurd eten en alcohol te nuttigen. Simpelweg alle soorten voedsel die geen voordelen bieden voor de gezondheid en de hoeveelheid lipiden in je bloed verhogen, kun je beter vermijden en vervangen door volkoren en gezondere soorten voedsel.

Breng met groenten je triglyceridengehalte omlaag

Nog een voedselgroep die je beter kunt vermijden, zijn bewerkte suikers. Je kunt beter kiezen voor stevia in plaats van geraffineerde suiker, frisdranken of dieetdrankjes. Nog beter is het om voor water te kiezen of natuurlijke sapjes. Kies voor vers fruit in plaats van snoep of kunstmatige desserts. Ga verder altijd voor de meest pure chocolade die je kunt vinden (met meer dan 70% cacao).

Kies voor magere of vetvrije zuivelproducten, of het nu melk, kaas, yoghurt of boter is. Om je salades en gerechten op smaak te brengen, kun je altijd het beste kiezen voor olijfolie. Dit is gezonder en hartstikke lekker en als je olijfolie gebruikt, hoef je bijvoorbeeld geen mayonaise te gebruiken. Eet altijd mager vlees en vermijd producten die veel vet bevatten, zoals fastfood.

Worstvlees

Worstvlees is in de strijd tegen triglyceriden één van de grootste vijanden. Eet daarom kalkoenvlees of magere ham en zie af van salami, worstjes etc. of eet dit soort vlees alleen voor speciale gelegenheden. Kun je echt niet zonder worst, kies dan voor een soort die gemaakt wordt van kalkoen of kip en die weinig zout bevat.

ongezond-eten

Eet meer enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals olijfolie. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn ook aanwezig in de zogenaamde vette vissen, zoals makreel, sardientjes, tonijn, zalm, horsmakreel, zwaardvis, ansjovis en ook in gedroogd fruit en raapzaadolie – allemaal zitten ze boordevol omega 3 en vetzuren.

Houd er rekening mee dat hoge triglyceridengehaltes niet alleen voorkomen bij mensen met overgewicht of obesitas. Ook voor mensen met een normaal gewicht blijft het daarom noodzakelijk om op het dieet te letten. Aanbevolen wordt om zoveel mogelijk rauw te eten en als dit niet mogelijk is ervoor te kiezen om je eten te braden, grillen, stomen of koken.

Vermijd gestoofd en gefrituurd eten, evenals bewerkt en bevroren voedsel. Verwijder zichtbaar vet van vlees en eet en bereid nooit kip met de huid eraan.

Hoewel het drinken van alcohol wordt afgeraden, is een klein glas rode wijn bij de lunch wel toegestaan. Dit is namelijk juist goed voor de cardiovasculaire gezondheid. Ben je een roker, probeer dan te stoppen. Je lichamelijke gezondheid zal hierdoor alleen maar vooruitgaan.

gestoomd

Drinken

Wat betreft natuurlijke middelen, die je kunt gebruiken om overmatige triglyceriden te verwijderen, is het behulpzaam elke dag een teen knoflook te eten. Knoflook zal dankzij de eigenschappen die het bezit een goede invloed hebben op de vetbalans. Nog een behulpzaam middel maak je zelf door twee eetlepels havermout te mengen met een glas water en dit gedurende de nacht te laten rusten.

Drink het water de volgende ochtend op, zodat het vet geabsorbeerd en het cholesterolgehalte gereguleerd wordt. Een infusie van manda rijn- of sinaasappelschil in kokend water kan je ook helpen triglyceriden te verwijderen.

Vergeet niet om dagelijks voldoende water te drinken. Mocht je hiervan nog geen gewoonte hebben gemaakt dan bestaan er zelfs apps voor je mobiele telefoon, die je er aan helpen herinneren dat je je dagelijkse benodigde hoeveelheid water drinkt (twee liter in de winter en drie in de zomer).

Het is ook van belang om bij te houden hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Een bezoek aan de voedingsdeskundige is daarom altijd een goed idee, vooral wanneer je kampt met gewichtsproblemen of als je last hebt van overgewicht. Vrouwen zouden idealiter niet meer dan 1200 calorieën per dag moeten eten en mannen niet meer dan 1800.

Eet kleine porties en schep je bord niet vol, vermijd het eten van brood voor het slapengaan en kies altijd voor gezonde tussendoortjes.

voedsel-goed-triglyceriden

Beweging

Middelmatige beweging is een belangrijk onderdeel bij het verlagen van je triglyceridengehalte. Je kunt beginnen door drie keer per week een korte wandeling te maken en vervolgens geleidelijk je activiteit wat vaker en langer uit te voeren. Op deze manier zul je jezelf steeds beter gaan voelen. 20 à 30 minuten per dag is al erg goed.

Maar je zou ook wat afwisseling in je routine moeten aanbrengen en af en toe eens moeten kiezen voor een andere vorm van beweging. Ga daarom eens fietsen, neem de trap in plaats van de lift, dans, maak met veel energie het huis schoon, maai het gras, was de auto etc.

salade

Ten Slotte

Ten slotte, zoals eerder vermeld: stop met roken. Hoewel tabak zeker geen triglyceriden en cholesterol in het bloed aanmaakt, is het wel bewezen dat het voor rokers moeilijker is hun triglyceridengehalte te verbeteren. Daarnaast bemoeilijkt roken het sporten.

Als je stopt met roken, dan zullen de voordelen daarvan merkbaar zijn in het hele lichaam. Stoppen met roken is vooral goed voor het hart, de longen en zelfs de huid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.