Het MIND dieet: voedsel om de kans op Alzheimer te verlagen

Alzheimer is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit bij ouderen. Het MIND dieet is een dieetplan dat volgens de wetenschap de kans op Alzheimer aanzienlijk vermindert.
Het MIND dieet: voedsel om de kans op Alzheimer te verlagen

Geschreven door Lorena González

Laatste update: 24 augustus, 2022

Alzheimer is een van de wreedste degeneratieve ziekten waar een persoon mee te maken kan krijgen. Er zijn echter wel manieren om dit te voorkomen, onder andere door middel van voeding en het MIND dieet.

Wat je moet weten over het MIND Dieet

Hoe werkt het?

De naam van dit dieet is een acroniem dat is afgeleid van het Engelse “Mediterranean-Intervention for Neurodegenerative Delay”. Het Rush University Medical Center ontwikkelde het MIND dieet om de ziekte van Alzheimer te voorkomen.

Wetenschappers verzamelden de beschikbare informatie over het voedingspatroon van ouderen met Alzheimer of ouderen met een genetische aanleg voor de ziekte. Met dit doel testten zij de diëten die door patiënten van 65 jaar of ouder worden gevolgd om te kijken wat hun kansen waren om Alzheimer te krijgen.

De resultaten van het onderzoek waren meer dan opvallend. De wetenschappers concludeerden dat de mensen die het dieet strikt volgden erin slaagden om hun kans op het krijgen van de ziekte tot 53% te verminderen.

Ook zagen sommige van de mensen die het dieet volgden een vermindering van 35% in hun kansen op het krijgen van Alzheimer.

Het onderzoek toonde ook aan dat hoe eerder deze voedingsgewoonten in de praktijk werden gebracht, hoe meer een patiënt er baat bij heeft. Patiënten konden hun kansen op het krijgen van de cellulaire degeneratie die optreedt bij de ziekte van Alzheimer verlagen.

Het MIND diet is niet heel moeilijk te volgen. Het bestaat uit vijftien onderdelen die behoren tot de tien voedselgroepen.

Daaronder bevinden zich noten, groenten, granen, natuurlijke oliën uit vis, wit vlees en wijn.

Aan de andere kant moeten we onze inname van de volgende voedingsmiddelen verminderen: fastfood, rood vlees, geraffineerde suiker en boter.

Het MIND dieet: wat je dagelijks moet eten

Dagelijkse voeding

Onder de voedingsmiddelen die elke week op het menu zouden moeten staan zijn: bonen en peulvruchten, en twee porties rood fruit. Andere aanbevolen voedingsmiddelen zijn veenbessen, wit vlees van vrije uitloop gevogelte, witte vis en zalm.

Het MIND-dieet moet de volgende levensmiddelen bevatten:

  • Drie porties granen
  • Een portie groene bladgroente met snijbiet, sla en rucola
  • Een stuk fruit
  • Een handvol noten, in het bijzonder pinda’ s, amandelen en hazelnoten
  • Een half glas rode wijn.

Eet met mate

Volgens het MIND dieet moet onder andere reuzel of boter met mate moet worden geconsumeerd. De porties mogen niet meer bedragen dan een halve eetlepel per dag.

Je moet ook voorzichtig zijn met je porties vette kazen, fastfood of producten met geraffineerde suikers.

Wij adviseren je om te lezen:
Spoor Alzheimer op door je ogen

Het westerse dieet en de ziekte van Alzheimer

Westerse voeding

Dit is echter niet het enige bewijs dat een verband aantoont tussen voeding en Alzheimer. Volgens een studie gepubliceerd door Scientific Reports Nature, vonden onderzoekers van de Tufts University dat voedingspatroon direct verband houdt met de ziekte.

Tijdens de studie voedden wetenschappers muizen grote hoeveelheden dierlijke voedingsproducten met hoge vet- en suikergehaltes. Deze studies toonden aan dat een lange periode het dieet volgen leidde tot een afname van de immuunreacties in de hersenen.

Zo’n soort dieet bestaat uit overmatige consumptie van gefrituurd voedsel, geraffineerde suikers, wit meel en bewerkte voedingsmiddelen. Het leidt tot een onbalans in ons immuunsysteem, want wat ons lichaam werkelijk doet is dat voedsel verwerpen. Deze onbalans leidt op zijn beurt tot allerlei ziekten – waaronder Alzheimer.

De wetenschappers zagen ook een verhoogde activiteit in de microglia, de zenuwstelselcellen die zich binnen het immuunsysteem van het centrale zenuwstelsel bevinden. Er zijn ook verschillende studies waaruit blijkt dat dit soort ontsteking het risico op Alzheimer verhoogt.

Dus nu dat je dit weet heb je nog een reden om je dieet aan te passen en gezondere voedingsmiddelen erin op te nemen. Volg hierbij dus het MIND dieet. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Morris, M. C., Tangney, C. C., Wang, Y., Sacks, F. M., Bennett, D. A., & Aggarwal, N. T. (2015). MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer’s disease. Alzheimer’s & dementia : the journal of the Alzheimer’s Association11(9), 1007-14.
  • Scarmeas N, Stern Y, Tang MX, Mayeux R, Luchsinger JA. Mediterranean diet and risk for Alzheimer’s disease. Ann Neurol. 2006;59:912–921
  • Martinez-Lapiscina EH, Clavero P, Toledo E, et al. Mediterranean diet improves cognition: the PREDIMED-NAVARRA randomised trial. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2013;84:1318–1325.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.