Zelfgemaakte boter met slechts twee ingrediënten

Boter biedt de nodige voordelen voor onze gezondheid. en het hoeft niet duur te zijn. Je kunt het namelijk ook zelf maken.
Zelfgemaakte boter met slechts twee ingrediënten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoewel boter al geruime tijd een slechte reputatie heeft, is de waarheid dat gematigde consumptie van boter geen risico is voor de gezondheid. In tegendeel, dankzij de stoffen die in boter zitten kan het het lichaam vele voordelen bieden. En verder is een ander voordeel dat zelfgemaakte boter eenvoudig te maken is.

Mensen verwarren vaak natuurlijke boter met de margarine die in de supermarkt wordt verkocht, die vol zit met componenten die niet goed zijn voor je lichaam zoals:

 • Meervoudig onverzadigde oliën
 • Calorieën
 • Conserveringsmiddelen

Als je leert hoe je goede boter van slechte margarine kunt onderscheiden, kun je van dit voedingsmiddel en zijn voordelen genieten.

Waarom is boter gezond?

Boter

Boter zit vol met voedingstoffen en gezonde vetten die belangrijk zijn om je lichaam gezond te houden. Maar je moet wel weten dat je alleen maar kleine hoeveelheden boter moet consumeren, in combinatie met gezonde voedingsmiddelen.

Boter zit vol met belangrijke vitaminen en mineralen.

 • Vitaminen: natuurlijke boter is een voedzaam middel dat zorgt dat je lichaam vetoplosbare vitaminen A, D, E en K binnenkrijgt. Vitamine A is belangrijk voor goede ogen en een sterk immuunsysteem. Vitamine D helpt het lichaam meer calcium te absorberen, wat veel lichaamsfuncties versterkt en verbetert.
 • Mineralen: een van de belangrijkste mineralen in boter is selenium. Van deze krachtige antioxidant wordt gezegd dat hij kwaadaardige tumoren verkleint, maar deze stelling is nog niet bewezen. Boter is ook een goede bron van jodium, die aanwezig is in zijn meest opneembare vorm.

De andere belangrijke voordelen van boter zijn:

 • Vetzuren: boter en een aantal van zijn verzadigde vetten hebben anti-carcinogene eigenschappen. Bovendien bevat het geconjugeerd linolzuur (CLA), waarvan wordt gezegd dat het bijdraagt tot de preventie van kanker en gewichtsverlies. Onderzoekers hebben erop gewezen dat geconjugeerd linolzuur (CLA) voornamelijk wordt aangetroffen in melk en boter uit graskoeien.
 • Lecithine: dankzij deze stof is boter ook in staat je cellen te beschermen tegen oxidatieve schade en helpt boter de vetten die onder meer bijdragen tot verhoogd cholesterol te metaboliseren.
 • Cholesterol: dit is een van de belangrijkste componenten die heeft veroorzaakt dat boter zo’n slechte reputatie heeft, maar in werkelijkheid is het niet volkomen slecht voor je. Ziektes die verband houden met een hoog cholesterol zijn vaak het product van overmatige consumptie van enkelvoudige koolhydraten. Daarom is het consumeren van kleine hoeveelheden boter niet gevaarlijk. Boter kan zelfs je gezondheid verbeteren en helpen het risico op bepaalde ziekten te verminderen.

Hoe maak je zelfgemaakte boter?

Als je eenmaal weet hoe je zelf deze heerlijke boter kunt maken, zal je nooit meer die ongezonde margarine in de supermarkt willen kopen. Met slechts twee ingrediënten kun je heerlijke, zachte boter maken, die je dan bij andere gerechten kunt gebruiken.

Ingrediënten

 • 75 gram biologische volle room
 • 3/4 theelepel zout

En nu?

 • Giet de room in de kom van de mixer of een grote pot met een goede deksel, maar let erop dat je de pot niet verder dan halverwege vult.
 • Klop de room met de mixer op een hoge stand gedurende tien minuten (of meer, als dat nodig is) totdat je de textuur hebt die je wilt. Terwijl je klopt, zul je zien dat een wit vocht zich gaat scheiden van de room, terwijl de room dikker wordt. Dit vocht is wei. Je hebt het voor de boter niet nodig. Als je wilt kun je het wel bewaren voor een ander recept.
 • Blijf kloppen totdat er zoveel mogelijk wei uit te room is getrokken.
 • Als je de wei eruit hebt geschept of gegoten, voeg je een snufje zout toe en klop je nog een paar minuten door. Als de boter een goede stevige textuur heeft gekregen, spoel je hem af onder water om de rest van de wei ervan af te krijgen. Je kunt de boter vervolgens in een zeef leggen om dit makkelijker te maken. Nu is je gezonde, zelfgemaakte boter klaar om te eten.
 • Denk eraan om je boter in een bakje in de koelkast te bewaren. Zo kun je hem een maand bewaren.

Opmerking: Als je wilt, kun je smaken aan je zelfgemaakte boter toevoegen om hem een unieke, heerlijke draai te geven. Je kunt bijvoorbeeld fijngesneden kruiden zoals tijm, basilicum of bieslook gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Engel, S., & Tholstrup, T. (2015). Butter increased total and LDL cholesterol compared with olive oil but resulted in higher HDL cholesterol compared with a habitual diet. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.112227
 • Pimpin, L., Wu, J. H. Y., Haskelberg, H., Del Gobbo, L., & Mozaffarian, D. (2016). Is Butter Back? A Systematic Review and Meta-Analysis of Butter Consumption and Risk of Cardiovascular Disease, Diabetes, and Total Mortality. PLOS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0158118

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.