Welke zuivelproducten bevatten weinig lactose?

Lactose is een disacharide bestaande uit de monosachariden glucose en galactose. Het is een koolhydraat dat wordt aangetroffen in melk van zoogdieren.
Welke zuivelproducten bevatten weinig lactose?
Mario Benedetti Arzuza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mario Benedetti Arzuza.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wat is lactose en welke zuivelproducten bevatten weinig lactose?

In melk en zuivelproducten zit de suiker lactose. Als iemand lactose-intolerant is, dan betekent dit dat hun darmen deze disacharide niet kunnen splitsen. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan lactase, dat normaal gesproken wordt geproduceerd in de wand van de dunne darm.

Soorten intolerantie

Over het algemeen zijn er drie verschillende vormen van lactose-intolerantie:

Primair: in dit type vermindert de aanmaak van lactase. Dit komt doordat het lichaam weinig lactose binnenkrijgt. Daardoor vermindert de productie van het enzym lactase. Het komt veel voor in Aziatische landen, maar ook in Afrika en Zuid-Amerika.

Secundair: dit wordt veroorzaakt door eventuele beschadiging van het darmslijmvlies of een vermindering van het absorptieoppervlak. Deze tijd van ziekte is van voorbijgaande aard en hangt af van andere ziekten zoals parasieten of een darmontsteking.

Aangeboren afwijking: in dit geval produceert de dunne darm geen lactase en dit wordt duidelijk binnen de eerste week na de geboorte.

Symptomen

Vrouw met buikpijn
Het is belangrijk om de symptomen te kennen die kunnen verschijnen na het drinken van melk, zoals:

Een groot percentage van de mensen wereldwijd wordt getroffen door lactose-intolerantie. Lactose-intolerantie wordt echter in veel landen niet als een ernstige aandoening beschouwd.

Er zijn mensen die zuivelproducten volledig uit hun dieet moeten verwijderen. Ondertussen moeten anderen eenvoudig minder lactose consumeren om problemen te voorkomen.

Welke zuivelproducten bevatten weinig lactose?

Probiotische yoghurt

Weckpot met yoghurt
Doordat probiotische yoghurt door een fermentatieproces gaat, is de hoeveelheid lactose veel lager dan in andere zuivelproducten. De ingrediënten omvatten lactobacillus en electrococcus, waardoor het een probiotisch product is.

Deze yoghurt bevat ongeveer 25% minder lactose. Dit maakt het natuurlijk ideaal voor mensen die lactose-intolerant zijn. Bovendien helpen de zure bacteriën dit enzym af te breken. Beter nog, deze yoghurt biedt vitamines, mineralen en essentiële vetten.

Harde kaas

Harde kazen ondergaan een fermentatieproces is verantwoordelijk voor het afbreken van de lactose in andere elementen. Hieronder vind je een lijst met kaas die je kunt eten:

 • Uitgeharde kazen: kazen die door dit proces gaan, verliezen lactose. Mensen die caseïne kunnen verdragen, kunnen ze echter zonder problemen eten. Dit zijn bijvoorbeeld Goudse, Parmezaanse kaas en gruyere.
 • Halfharde kazen: Ja, ze bevatten lactose, maar in kleine hoeveelheden. Daarom is er vaak geen probleem als je lactose-intolerant om hier een kleine hoeveelheid van te eten. Je kunt bijvoorbeeld manchego of camembert proberen.

Verse kazen worden niet aanbevolen om te eten als je lactose-intolerant bent. Deze kazen bevatten ongeveer 3% lactose. Dit zijn bijvoorbeeld Hüttenkäse en mozzarella.

Boter

Opgekrulde boter
Je kunt niet zomaar boter eten. Om het weinig lactose te laten bevatten, moet het afkomstig zijn van melkvet. Dit type bevat ongeveer 0.01 gram lactose per eetlepel.

Dit komt omdat tijdens het bereidingsproces de melk wordt gescheiden in waterige en vette componenten. Lactose is een in water oplosbaar molecuul, wat betekent dat het gemakkelijk te verwijderen is. Daarom is het meestal geen probleem, tenzij je er veel van eet.

Aanbevelingen

 • Vermijd zuivelproducten niet, tenzij je een goede vervanging voor vitamine D en calcium hebt, zodat je geen osteoporose ontwikkelt.
 • Verhoog je vezelinname om de spijsvertering te verbeteren.
 • Controleer het etiket van producten en kies degenen die lactose-vrij zijn.
 • Besteed aandacht aan medicatie, omdat sommige pillen als vulmiddel lactose bevatten.
 • Neem peulvruchten, noten en soja in je dieet op, omdat ze rijk zijn aan calcium.
 • Het lichaam verdraagt lactose beter als je het met ander voedsel eet.
 • Vermijd toetjes op basis van zuivel. Nog beter, maak ze zelf en vervang melk voor rijstmelk of havermelk.
 • Je kunt havermoutmelk, rijke melk, amandelmelk of sojamelk consumeren.

Tot slot moet je onthouden dat als je een reactie van je buik opmerkt nadat je melk(producten) hebt genomen, je een specialist zou moeten raadplegen. Het is de enige manier om te weten te komen hoe ernstig het probleem is.

Begin niet met zelfmedicatie! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Savaiano, D. A. (2014). Lactose digestion from yogurt: Mechanism and relevance. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.073023
 • Oak S., Jha R., The effects of probiotics in lactose intolerance: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59 (11): 1675-1683.
 • Hertzler, S. R., & Clancy, S. M. (2003). Kefir improves lactose digestion and tolerance in adults with lactose maldigestion. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1053/jada.2003.50111

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.