Verlaag je cholesterol met gezonde sappen

Bijna de helft van de volwassenen in Europa heeft een hoog cholesterolgehalte, vaak zonder dat zij dit weten. Dit is zorgwekkend, want hoewel een verhoogd cholesterolgehalte op zich geen klachten geeft, verhoogt het de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Laat je cholesterolgehalte daarom meten via bloedonderzoek door een arts. Je cholesterol is hoog wanneer je te veel slechte cholesterol (LDL) in verhouding tot goede cholesterol (HDL) in je bloed hebt. Dit klinkt misschien verwarrend, maar niet alle cholesterol is dus slecht. Kort gezegd heeft LDL een schadelijke werking op de bloedvaten en HDL een gunstige. Om je cholesterolgehalte te verlagen, is het noodzakelijk om de verhouding tussen LDL en HDL weer in de juiste balans te brengen en te houden. Afhankelijk van wat een arts aangeeft, kunnen hiervoor medicijnen vereist zijn, maar vaak kunnen bepaalde aanpassingen in de leefstijl al wonderen verrichten. Het aanhouden van een gezond dieet speelt hierin een sleutelrol.

In dit artikel kun je meer lezen over hoe je je cholesterol kunt verlagen door middel van je dieet en voorzien we je alvast van de recepten van enkele heerlijke cholesterolverlagende sappen. Of en in welke mate een cholesterolverlagend dieet voor jou persoonlijk echter nodig is, kan een arts of diëtist aangeven.

Een cholesterolverlagend dieet: algemene uitgangspunten

 • Wat je moet eten: Voedingsdeskundigen raden aan ten minste 15-30 gram vezels per dag te consumeren en dan met name oplosbare vezels, vanwege hun vermogen om cholesterol te binden in de darm. Eet daarom veel groente, fruit, peulvruchten havermout en volkoren graanproducten. In deze bronnen zijn oplosbare vezels rijkelijk aanwezig. Zorg ook voor een voldoende inname van onverzadigde vetten. Deze vetten bevinden zich in vette vis, zoals makreel, haring, tonijn en zalm, maar ook in bijvoorbeeld olijfolie, walnoten en amandelen.
 • Wat je niet moet eten: Vermijd zoveel mogelijk voedsel dat hoog is in verzadigd vet, zoals vet vlees, vette snacks, chocolade, koek en gebak.

Leef je uit met groente en fruit!

Zoals we hierboven al aangaven, zijn groenten en fruit een belangrijk onderdeel van een cholesterolverlagend dieet. Een goede manier om voldoende groente en fruit binnen te krijgen is door het drinken van groente- en vruchtensappen. Daarom hier de recepten van enkele wel heel erg lekkere sapjes!

Rode smoothie met bieten, bessen en aardbeien

Smoothie met Bieten

Deze rode smoothie is rijk aan antioxidanten en perfect voor het verlagen van cholesterol.

Ingrediënten

 • 1 voorgekookte rode biet
 • ½ kopje aardbeien
 • 1 handvol blauwe bessen
 • Vers sinaasappelsap
 • 1 theelepel havermout

Bereidingswijze

Was de blauwe bessen, aardbeien en rode biet en snijd de aardbeien en de biet in stukjes. Doe de bessen, aardbeien en rode biet in de blender samen met de havermout en het sinaasappelsap. Voeg een half kopje water toe en mix alle ingrediënten samen tot een glad mengsel. Drink dit sap bij voorkeur in de ochtend.

Artisjokkensap

Artisjokken

Wist je dat de artisjok een bijzonder geneeskrachtige groente is? De bladeren van de artisjok kunnen het cholesterol verlagen, de bloeddruk reguleren en beschermen het hart.

Ingrediënten

 • Het hart van 1 artisjok, gestoomd
 • 2 selderijstengels
 • ½ teentje knoflook, fijngehakt
 • ½ glas water

Bereidingswijze

Doe simpelweg alle ingrediënten in een blender en mix tot een glad geheel. Dit heerlijk gezonde cholesterolverlagende artisjokkensap mag tot twee keer per dag worden gedronken.

Ananas-citroensap

Ananassap

Ook de ananas is een uitstekende cholesterolverlager. Daarnaast kan de zoete vrucht toxines uit het lichaam verwijderen en zorgen voor een goede spijsvertering. En als we aan ons ananassap ook nog citroen toevoegen, hebben we een drankje dat al net zo verfrissend is als dat het gezond is. Dit ananas-citroensap is perfect geschikt om te drinken na een zware maaltijd.

Ingrediënten

 • 800 gram (ongeveer 4 kopjes) ananas,  in stukjes
 • Het sap van 3 citroenen
 • Een snufje kruidnagel
 • ½ theelepel kaneel
 • 8 ½ kopjes water

Bereidingswijze

Doe de ananas en een glas water in een blender en mix tot een glad mengsel. Voeg het citroensap, de kruidnagel en de kaneel toe aan het resterende water en roer goed. Meng nu de twee mengsels met elkaar en roer wederom goed. Laat de drank koud worden in de koelkast.

Tot slot kunnen deze sappen je helpen zolang je ze consistent drinkt. Als je hiernaast een gebalanceerd dieet aanhoudt en zorgt voor voldoende dagelijkse beweging, dan zal dit zeker bevorderend zijn voor je gezondheid en je algehele gevoel van welzijn.

Bekijk Ook