Verrassende huismiddeltjes met boter

Boter is een product dat we allen in huis hebben om te eten. Lees verder en ontdek 14 verrassende toepassingen voor boter in en rondom het huis.
Verrassende huismiddeltjes met boter

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Boter is een product dat we allen in de keuken hebben. We smeren het op brood, bakken en braden ermee, maar waarschijnlijk weet je niet dat boter voor nog heel wat meer kan gebruikt worden in en rondom het huis.

Lees verder en ontdek 14 verrassende tips, waarbij het gebruikt wordt om op eenvoudige wijze huis- en tuinprobleempjes op te lossen waar je nog nooit eerder over hoorde.

Huismiddeltjes met boter

Verwijderen van watervlekken op houten oppervlaktes

houten vloer

 

Vochtige glazen en kopjes kunnen lelijke vlekken en kringen achterlaten op mooie houten meubels. Bovendien zijn de producten op de markt om ze te verwijderen vaak duur, bevatten ze chemische stoffen en kunstmatige parfums. 

Kies voor een heel wat goedkopere oplossing. Doe dan het volgende:

  • Wrijf eerst het houten oppervlak ‘s avonds in met een beetje boter.
  • Laat daarna de boter de hele nacht inwerken.
  • Wrijf vervolgens ‘s ochtends de tafel netjes op.

Je zal dan zien dat alle vlekken verdwenen zijn en je houten meubels opnieuw in goede, glanzende conditie zijn.

Halskettingen ontwarren

Ontdek je ook altijd opnieuw die vervelende knopen in je favoriete halsketting, die zo moeilijk los te maken zijn? Bovendien geldt dat hoe langer de halsketting, hoe sneller ze verwikkeld raken en hoe moeilijker de knopen er uit te halen zijn. Boter helpt om deze frustrerende kluwen sneller te ontwarren.

Smeer een portie boter over de hele ketting en masseer extra boter in de knopen. De boter zorgt ervoor dat het metaal gaat glijden, waardoor knopen gemakkelijk uit de ketting te halen zijn en de ketting minder snel opnieuw verstrengeld zal raken.

Bewaarmiddel voor uien

ui3

Tijdens het koken gebruiken we soms maar een halve ui. Hou je niet van verkwisten, smeer dan wat boter over het snijvlak van de andere helft om de ui langer te bewaren. Het zorgt er eveneens voor dat de ui minder snel wortels zal vertonen.

Leder oppoetsen

Net zoals de huid hebben lederen producten de nodige verzorging en behandeling nodig om hun glans en kwaliteit te behouden. Neem een katoenen doek en wrijf lederen artikelen, zoals schoenen, riemen en tassen, in met een dotje boter. Boter is hét product bij uitstek om leder op te poetsen en in goede conditie te houden.

Verhindert het overkoken van water

water4

Soms gebeurt het wel eens dat overkokend water over het fornuis stroomt. Gooi een klein klontje van dit product in het kokende water en voorkom dat water verder over het fornuis loopt.

Inktvlekken verwijderen van plastic voorwerpen

Inkt kan heel vervelende vlekken geven op plastic voorwerpen. Deze vlekken zijn op een eenvoudige manier te verwijderen met boter en zout. De olie uit de boter maakt de vlek minder uitgesproken en het zout zorgt voor het onttrekken van de vlek uit het plastic oppervlak.

Smeer de boter uit over de vlekken en laat het een dag in het zonlicht bleken. De volgende dag zal de vlek makkelijk te verwijderen zijn met water en zeep.

Vlotter scheren

oksel5

Het glad scheren van bepaalde delen van het lichaam is sinds geruime tijd een vast onderdeel geworden van ons schoonheidsritueel. Echter de prijs van scheerschuim kan soms aardig oplopen en schuim kan eveneens irritatie veroorzaken door de aanwezige chemische stoffen of kunstmatige parfums.

Een goedkoop en eenvoudig trucje is boter aanbrengen als scheermiddel op de plaatsen die je wil behandelen. Je zal merken dat het scheren sneller gaat en je hebt zonder twijfel een mooi en glad resultaat.

Misschien ook interessant om te lezen:
Mythes en waarheden over laserontharing

Kauwgum uit haar verwijderen

Hoe pijnloos kauwgum uit haar te verwijderen? Dit kan je soms heel wat hoofdbrekens bezorgen en vaak is er dan aan een kappersbezoek of de schaar niet te ontkomen.

Een efficiënt en eenvoudig trucje is het haar in te smeren met een royale hoeveelheid, zodat de haren glad worden en de kauwgum makkelijk losgemaakt kan worden. Laat eerst de boter eventjes inwerken alvorens de kauwgum uit de haren te halen.

Een vastzittende ring losmaken

ring5

Hitte of het vasthouden van vocht kan zwelling in de vingers veroorzaken. Komt je ring hierdoor klem te zitten, dan is dit smeermiddel gebruiken een makkelijke en snelle oplossing. Wrijf je vinger in met een beetje boter en je zal zien dat de ring makkelijk van de vinger te schuiven is.

Kaas bewaren

Het kan zijn dat gedurende het bewaren van kaas in de koelkast schimmel ontstaat. Schimmel is schadelijk voor de gezondheid. Ook andere factoren in de koelkast zorgen er vaker dan we denken voor dat kaas niet zo lang houdbaar blijft. 

Je kan de houdbaarheidsdatum van kaas verlengen en bederf tegengaan door de snij-oppervlakken in te smeren met boter. Bewaar de kaas vervolgens in een luchtdichte container.

Smeren van piepende deuren

deur7

Na verloop van tijd kunnen deurscharnieren minder soepel worden en heel vervelende, piepende geluiden produceren bij het openen en sluiten van deuren of kasten. Smeer deze stroeve scharnieren in met een likje van dit product om deuren opnieuw geruisloos open of dicht te maken.

Kleverige restjes verwijderen

Het is niet altijd makkelijk om kleverige restjes van oppervlaktes te verwijderen. Een eenvoudig en goedkoop middel is om vlekken die vastkleven in te smeren met boter en nadien af te wassen met water en zeep. Je zal ervan versteld zijn hoe makkelijk je van die kleverige substanties af raakt.

Kleverige stukken voedsel snijden

Breng boter aan op het snijvlak van je mes en je snijdt soepel door deze stukken voedsel heen.

Doorslikken van medicatie

Een vaak voorkomende klacht van mensen die dagelijks medicatie nemen, is dat pillen soms heel moeizaam door te slikken zijn. Wrijf een kleine hoeveelheid boter over de pil en merk dan dat het doorslikken van medicatie zo veel vlotter gaat. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.