10 redenen waarom rode wijn goed voor je is

· 20 februari 2018
We hebben goed nieuws voor alle liefhebbers van wijn: zolang je het verantwoord drinkt, kan rode wijn je cardio-vasculaire gezondheid ondersteunen, obesitas voorkomen en zelfs helpen met depressies. Lees meer over waarom rode wijn goed voor je is.

Rode wijn is een alcoholisch drankje dat al een honderden jaren door verschillende culturen wordt gebruikt. Maar is rode wijn goed voor je?

Het wordt regelmatig geconsumeerd tijdens feestjes en speciale gelegenheden. Veel mensen vinden het echter ook lekker tijdens de lunch of het diner, vooral in Zuid-Europa.

De laatste tijd is het erg populair geworden. Niet alleen omdat het lekker smaakt, maar ook omdat het wordt erkend voor de voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. 

Het is niet aan te raden om het in grote hoeveelheden te nuttigen, maar het is een gezonde bron van antioxidanten.

Zijn actieve ingredient is resveratrol. Dit verlaagt je risico op vroegtijdige veroudering van de cellen en andere negatieve effecten die wordt veroorzaakt door vrije radicalen.

Ook bevat wijn vitaminen en mineralen die de lichaamssystemen ondersteunt.

Onderstaand willen we graag de 10 redenen delen waarom rode wijn goed voor je kan zijn als je het met mate drinkt. 

Redenen waarom rode wijn goed voor je is

1. Rode wijn voorkomt obesitas

Rode wijn voorkomt obesitas

De antioxidanten in rode wijn hebben de mogelijkheid om een bepaald gen die de formatie van nieuwe vetcellen verminderd te activeren. 

Dit, samen met zijn ontgiftende vermogens, vermindert het risico op obesitas en helpt mensen met overgewicht om af te vallen. 

 2. Rode wijn verwijdert bacteriën uit de mond

Het drinken van een klein glas rode wijn per dag is de sleutel om problemen aan je tanden en tandvlees te voorkomen. 

Dankzij zijn anti-microbiële eigenschappen voorkomt het de groei van bacteriën. Dit omvat onder andere de streptococcus bacterie, die vaak gaatjes en een slechte adem veroorzaakt.

Ook is het geweldig om een slechte adem en andere symptomen van infecties mee te neutraliseren.

3. Het verbetert de cognitieve functies

Hersenen

Wist je dat resveratrol en andere antioxidanten in rode wijn goed zijn voor je hersenen.

Ze houden aan de ene kant je lichaamsprocessen in balans. Aan de andere kant verminderen ze het risico op aderverkalking. Dit is de sleutel voor een goede zuurstof toevoer naar je hersenen.

Een klein glas per dag is genoeg om het risico op dementie en vroegtijdig weefselafbraak te voorkomen. 

4. Rode wijn beschermt je huid tegen de zon

Wist je dat de flavonoïden die gevonden worden in rode wijn goed zijn om je huid beschermen tegen de negatieve effecten van de UV straling van de zon?

Deze antioxidanten verminderen onder andere het risico op verbranding door de zon en onomkeerbare huidschade. 

5. Het voorkomt depressies

Rode wijn goed tegen depressie

Het consumeren van 3 of 4 glazen rode wijn per week stimuleert de productie van hormonen zoals endorfine en serotonine. Beide worden geassocieerd met gezondheid en geluk.

De antioxidanten verminderen de de aanmaak van cortisol en verbeteren je humeur. Daarnaast gaan ze stress en depressies tegen. 

6. Rode wijn is goed tegen vroegtijdige veroudering

De vitaminen en mineralen die gevonden worden in dit drankje zijn erg nuttig. Ze beschermen je organen tegen veroudering die wordt veroorzaakt door vroegtijdige celveroudering. 

Deze vitaminen en mineralen minimaliseren ook de vrije radicalen en verminderen het risico op ontstekingen. 

7. Het verbetert je ademhaling

Longen

Resveratrol is het actieve antioxidant in rode wijn. Het heeft het vermogen om je luchtwegen te beschermen tegen schade die wordt veroorzaakt door gifstoffen en chemische besmettingen in de omgeving.

Door middel van de ontstekingsremmende en ontgiftende vermogens vermindert resveratrol het risico op negatieve veranderingen in je cellen. 

Dit betekent dus dat het in kleine hoeveelheden geweldig is in het voorkomen van het ontstaan van tumoren in je longen. 

8. Rode wijn is goed om je hart te ondersteunen

Een glas rode wijn per dag voor vrouwen kan het risico verminderen op cardiovasculaire problemen die onder andere ontstaan door teveel slecht cholesterol (LDL) en een hoge bloeddruk. Voor mannen is het advies om maximaal twee glazen wijn per dag te drinken.

De antioxidanten verminderen de oxidatie van vetten in je aderen. Daarnaast behouden de elasticiteit van deze bloedvaten. Al met al resulteert dit in een optimale doorbloeding. 

9. Het gaat vermoeidheid tegen

Rode wijn gaat vermoeidheid tegen

Een ander pluspunt van dit alcoholische drankje is dat het je lichaam energie geeft wanneer je erg moe bent. 

Geloof het of niet, de voedingsstoffen verbeteren dus de activiteit in de cellen. Bovendien verbeteren ze je mentale en fysieke prestaties. 

10. Rode wijn goed om ontstekingen in de urineweg te verminderen

Dankzij zijn vochtafdrijvend effecten en de antioxidanten, kan rode wijn ook de groei van bacteriën in de urinewegen verminderen. 

Het verbetert de gezondheid van je blaas en optimaliseert daarnaast de verwijdering van afvalstoffen en micro-organismes die opgeslagen worden in dit gebied.

Wist jij dat rode wijn goed is voor je? Nu je dit weet, geniet ervan in kleine hoeveelheden!