Een ongelofelijke nieuwe behandeling voor 'slecht' cholesterol

Dit nieuw geneesmiddel zou wel eens ideaal kunnen zijn voor iedereen met een hoog cholesterol en wiens lichaam niet goed reageert op de traditionele behandelingen. Naast het helpen verlagen van slecht cholesterol (LDL) kan het mogelijk atherosclerose omkeren.
Een ongelofelijke nieuwe behandeling voor 'slecht' cholesterol
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 22 februari, 2019

Cholesterol en triglyceriden zijn twee cruciale factoren voor de cardiovasculaire gezondheid. Door ze op een correct niveau te houden, kan je mogelijk problemen voorkomen.

De meesten onder ons weten wel dat het woord ‘cholesterol’ bijna altijd met iets negatiefs wordt geassocieerd. Je moet echter niet vergeten dat deze natuurlijke vetsubstantie ook noodzakelijk is om het lichaam correct te laten functioneren.

Het komt erop neer om een goede balans te vinden en te behouden tussen het zogenaamde goed en slecht cholesterol, zodat de aders niet verstopt raken.

Je weet waarschijnlijk ook dat je genetische achtergrond niet alleen bepaalt of je een hoog cholesterol hebt, maar ook bepaalt of je bestand bent tegen bepaalde medicatie om de cholesterolwaarden te verlagen of niet.

Zelfs als je deze medicatie neemt, kunnen de  lipoproteïnen in de aderwanden opstapelen en gevaarlijk hoge waarden bereiken. Nu is er dus echter een nieuwe behandeling die dit risico mogelijk kan elimineren. Het betekent een sprankeltje hoop voor velen en dus wijden we er vandaag een artikel aan.

Evolocumab, een nieuwe en effectievere behandeling voor slecht cholesterol

In 2014 kwam er een nieuwe farmaceutische behandeling op de markt onder de naam ‘Evolocumab’, om het cholesterol te verlagen van mensen op wie de traditionele medicatie geen vat had. Vanaf dat moment werden verschillende onderzoeken uitgevoerd om te bepalen of het de vooropgestelde doelen werkelijk kon realiseren.

De resultaten van het onderzoek waren positief. H et medicijn bleek te werken. Het kan niet alleen helpen om slecht cholesterol te verlagen, maar het heeft mogelijk ook een omkerend effect bij atherosclerose.

Een nieuwe en krachtige behandeling bij hoog cholesterol

Plaque in de Aderen

In november vorig jaar publiceerde de American College of Cardiology een studie waarin ze de resultaten analyseerden van de behandeling van cholesterol met deze nieuwe Evolucumab-medicatie.

 • Het doel van de behandeling was om een therapeutische interventie te voorzien voor mensen die een hoog risico hebben op hartziektes en die niet goed reageren op de traditionele medicatie.
 • De resultaten van de studie waren erg positief. Evolocumab kan op een veilige en effectieve manier het gehalte aan slecht cholesterol verlagen, ook bekend onder de naam LDL.
 • Na 24 weken waren de cholesterolwaarden in de aderen van de behandelde patiënten minimaal, waardoor hun risico op cardiovasculaire ziektes aanzienlijk verminderd werd.
 • Dit medicijn is nu al een essentieel therapeutisch middel voor degenen die een aangeboren aanleg hebben voor hoog cholesterol, al eerder last hadden van een cardiovasculaire ziekte of voor mensen die hun cholesterolwaarden niet omlaag krijgen met traditionele medicatie, zoals statines.

Hoe werkt de behandeling?

Om op een effectieve manier het cholesterol te verlagen van patiënten die resistent zijn tegen gewone medicatie, is het noodzakelijk dat de beide behandelingen gecombineerd worden.

 • Dit nieuwe medicijn wordt samen met statines voorgeschreven.
 • Evolocumab kan werken als afremmiddel van de subtilisine/kexine proteïneconvertase.
 • Het is beschikbaar in een groot aantal landen ter wereld en vertoont prima resultaten.

Doel: atherosclerose omkeren

Atherosclerose

Atherosclerose of slagaderverkalking is een trage maar dodelijke ziekte, waarbij plaques zich opstapelen in de aders.

 • Plaques bestaan niet alleen uit cholesterol. Ze bevatten ook calcium en andere bestanddelen uit de bloedstroom.
 • Het grote probleem is dat er in het begin geen symptomen waarneembaar zijn. Daarom is het een stille ziekte die enkel aan de hand van testen vastgesteld kan worden.
 • De ziekte blijft meestal vrij lang verborgen en kan mogelijk problemen als hartaanvallen en beroertes veroorzaken.
 • Een ander probleem is dat, zoals hierboven reeds vermeld, vele mensen niet reageren op de traditionele medicatie tegen hoog cholesterol.

Stephen J. Nichols is de leider van de eerder vernoemde studie en bewees dat Evolocumab een erg effectieve manier kan zijn om atherosclerose te behandelen en om te keren voor alle patiënten.

De scans van hun kransslagader vertoonden een zeer positieve verandering na slechts enkele maanden van de behandeling. Het lijkt dus eindelijk mogelijk te zijn om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen tot een niveau dat tot nu toe nooit werd bereikt.

Voor wie is deze medicatie bestemd?

Lichaamsbeweging
 • Volwassen patiënten die reeds de maximum hoeveelheid aan statines voorgeschreven hebben gekregen en lijden aan cardiovasculaire ziektes, kunnen deze behandeling volgen.
 • Ook volwassen die een erfelijke aanleg voor hoge bloeddruk hebben en de maximale dosis aan statines reeds voorgeschreven hebben gekregen, wordt de behandeling aangeraden.
 • Jongeren ouder dan 12 kunnen de behandeling volgen als ze een erfelijke aanleg voor hoge bloeddruk hebben en de maximale dosis aan statines reeds voorgeschreven hebben gekregen.

Alle personen in de drie hierboven vermelde groepen kunnen het medicijn innemen als ze intolerant zijn voor statines. Als je maar net de minimale limieten voor hoog cholesterol hebt overschreden en je geen erfelijke aanleg hebt voor hoge bloeddruk, kun je de gewone behandeling blijven volgen.

In elk geval is het aangeraden om medische begeleiding te zoeken en op je voeding te letten. Doe ook minstens een half uur per dag aan beweging. Een hoog cholesterol is vandaag de dag een ernstig probleem dat jaarlijks vele levens eist. Doe dus je uiterste best om het tegen te gaan en wees ervan bewust dat er prima behandelingen bestaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.