8 voedingsmiddelen om bloeddruk onder controle te houden

Naast een heleboel andere voordelen helpen limoenen de bloeddruk te verlagen, doordat ze de bloedvaten doen verwijden en flexibeler maken.
8 voedingsmiddelen om bloeddruk onder controle te houden

Laatste update: 19 november, 2018

Hoge bloeddruk, ook bekend als hypertensie, is een gezondheidsprobleem dat optreedt wanneer mensen constante hoge bloeddruk in de slagaders ervaren, of het nu wordt veroorzaakt door een vernauwing van de bloedvaten of door een soort van obstructie. Voor iemand die lijdt aan hoge bloeddruk is de bloeddrukmeting gelijk aan of hoger dan 140/90 mm Hg.

Hier is een lijst van enkele van de meest voorkomende oorzaken van deze aandoening: obesitas, genetische factoren, overmatig alcoholgebruik, hoge natriumconsumptie, gebrek aan beweging, de pil, het nemen van een aantal analgetica, nierziekten of bijnierziekten.

Het is uiterst belangrijk voor mensen met hypertensie om hun arts te raadplegen. En vervolgens te starten met een behandelplan. Want als deze ziekte niet goed wordt aangepakt kan dit leiden tot ernstige problemen, zoals hartaanvallen, beroertes of nierfalen.

Als je last hebt van hoge bloeddruk zijn er een paar huismiddelen je kunt gebruiken. Zij kunnen in sommige gevallen helpen bij het beheersen van de druk terwijl het hart pompt. Dit kan leiden tot een beter leven met minder gezondheidsrisico’s. Je moet in gedachten houden dat deze middelen natuurlijke middelen zijn. Ze mogen op geen enkele wijze de plaats van de medicatie of behandeling van de arts innemen.

Bloeddruk en bananen

Bananen

Mensen met hypertensie moeten ten minste één banaan per dag eten. Bananen zijn rijk aan kalium, wat cruciaal is voor het verminderen van de tensie. Volgens een onderzoek uitgevoerd in India kan het eten van twee bananen per dag de bloeddruk met 10% verlagen.

Selderij

Selderij is een zuiverend diureticum dat kan helpen om je lichaam te ontdoen van giftige stoffen. Dit krachtige voedsel bevat grote hoeveelheden 3-N-butylftalide, een soort supplement dat zeer behulpzaam is bij het beheersen van hoge bloeddruk. Bij voorkeur moet je rauwe selderij eten, hetzij in salades of sapvorm.

Limoen

Limoen

Regelmatige consumptie van limoen wordt telkens weer aanbevolen voor het reguleren van hoge bloeddruk. Limoenen helpen bij het verlagen van de bloeddruk door de bloedvaten wijder te maken waardoor ze flexibeler worden.

We raden het drinken op een lege maag van een glas water op kamertemperatuur met limoen aan. Dus één keer per dag, zonder toevoeging van zoetstoffen.

Knoflook

Een ander levensmiddel dat bekend staat om zijn vermogen de bloeddruk te verlagen en helpt bij het verbeteren van je algehele gezondheid is knoflook. Knoflook helpt om cholesterol te verlagen, de bloedsomloop te verbeteren en zo de bloeddruk te verlagen.

Specialisten raden de consumptie van rauwe knoflook aan, omdat je zo kunt profiteren van alle voordelen van dit superfood. Een andere optie is om 6-8 druppels knoflookextract in te nemen, verdund in water, tweemaal per dag.

Uiensap

Uien

Uien bieden, net zoals knoflook, veel voordelen als het gaat om de gezondheid van de aderen en het hart. Omdat ze helpen bij de verbetering van de circulatie en de bestrijding van hoge cholesterol en hoge bloeddruk.

Om te profiteren van de krachtige eigenschappen van uien raden wij aan om elke dag het sap van een halve rauwe ui te drinken, gemengd met een theelepel honing.

Kokoswater

Mensen die lijden aan hoge bloeddruk moeten er altijd voor zorgen goed gehydrateerd te zijn. Daarom moet je als je een hoge bloeddruk hebt, minstens acht glazen water per dag drinken. Een goede optie is om kokoswater als een onderdeel van je drinkgewoonten aan te houden, omdat van deze voedzame drank bekend staat dat het de bloeddruk aanzienlijk kan verlagen.

Watermeloenpitten

Watermeloen

Veel mensen gooien de pitten van een watermeloen weg zonder te beseffen dat deze kleine zwarte zaden een ton aan eigenschappen bevatten die goed zijn voor de gezondheid van de slagaders en nieren. Watermeloenpitten bevatten een stof genaamd cucurbocitrin, waardoor het de bloedvaten kan verwijden en de nierfunctie kan verbeteren. Ook deze pitten bestrijden hypertensie en verlichten de pijn die veroorzaakt wordt door artritis.

Om deze pitten te gebruiken, moet je ze voorzichtig pletten voordat je ze mengt met een kop kokend water. Laat het een uur staan en drink dan meerdere malen per dag vier eetlepels van deze vloeistof.

Honing

Zuivere honing is in staat om de bloedvaten te kalmeren. Daarom is het een geweldig hulpmiddel als het gaat om het verlagen van de bloeddruk. Mensen die lijden aan hypertensie moeten één of twee eetlepels zuivere honing per dag eten. Een andere optie is om een theelepel honing, een theelepel gembersap en twee theelepels komijnpoeder te mengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ried, K., & Fakler, P. (2014). Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: Mechanisms of action and clinical relevance. Integrated Blood Pressure Control. https://doi.org/10.2147/IBPC.S51434

  • Griep, L. M. O., Stamler, J., Chan, Q., Van Horn, L., Steffen, L. M., Miura, K., … Elliott, P. (2013). Association of raw fruit and fruit juice consumption with blood pressure: The INTERMAP study1-4. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.046300


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.