Na dit artikel zul je bananen helemaal anders zien

Bananen geven je de energie die je nodig hebt voor zwaar werk, zowel fysiek als mentaal. Je moet gewoon leren om ze op het juiste moment te eten.
Na dit artikel zul je bananen helemaal anders zien

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Diëten om gewicht te verliezen hebben het soms bij het verkeerde eind. Toch klopt het dat sommige voedingsmiddelen minder geschikt zijn wanneer je probeert af te vallen. Daarbij denken we wel eens aan bananen. Nadat je echter dit artikel hebt gelezen zul je bananen helemaal anders zien.

Bananen zijn een vrucht die mensen eerder uit hun dieet willen mijden. Dat is waarschijnlijk vanwege het hoge aantal calorieën. Hier bij Gezonder Leven hebben we echter al meerdere keren aangetoond dat bananen veel meer te bieden hebben dan alleen maar calorierijk voedsel.

In sommige gevallen kan calorierijk voedsel je juist zelfs helpen om gewicht te verliezen. Een van de grootste fouten die mensen maken als ze willen afvallen is essentiële voedingsstoffen vermijden. Ze gaan op het internet op zoek naar strikte diëten en volgen die tot op de letter, terwijl ze zo eigenlijk heel wat van hun voedingsbehoeften missen.

Een persoon met een kantoorbaan heeft niet dezelfde behoeften als iemand die de hele dag staat of die meer fysiek actief is. Daarom is het goed om precies te bestuderen welk voedsel je het beste kunt eten en hoe je er optimaal van profiteert.

Ook moet je rekening houden met de seizoenen. Vergeet niet dat je lichaam anders werkt bij hoge temperaturen dan in de winter. Bij warme temperaturen zweet je namelijk meer, kan je bloeddruk dalen en heb je minder energie om te bewegen. Wat je eet hangt dus af ook van externe factoren als deze.

Dankzij deze gezondheidsvoordelen zul je bananen helemaal anders zien

Bananen versus depressie

Blij en depressief

Waarom zijn bananen goed als je depressief bent? Dat komt omdat ze tryptofaan bevatten, een aminozuur dat je lichaam omzet in serotonine. Wanneer deze stof je hersenen raakt, voel je je vrediger en rustiger. Zo kun je bananen helemaal anders zien, namelijk als hulpmiddel in plaats van als voedingsmiddel.

Een banaan geeft je die extra dosis optimisme die je zo hard nodig hebt als je te maken hebt met depressie. Een banaan heeft natuurlijk niet hetzelfde effect als de door de arts voorgeschreven medicatie. Deze gele vrucht helpt echter wel het effect ervan te versterken en kan op die manier toch je levenskwaliteit een oppepper geven.

Zeg PMS vaarwel

Heb je in de dagen voorafgaand aan je menstruatie wel eens trek gehad in iets zoets? Hormonale veranderingen zijn hier de boosdoener, omdat ze je bloedsuikerspiegel uit balans brengen, waardoor je lichaam begint te snakken naar suiker.

  • Bananen zijn perfect in deze situatie, aangezien ze je bloedsuikerspiegel laten stijgen en je een verzadigd gevoel geven.
  • Ook zijn ze veel gezonder dan andere zoetigheden. Dat komt omdat bananen net als alle vruchten veel vezels bevatten. Vezels helpen  de ontlasting op gang te brengen. Zo kan het lichaam zich ontdoen van stoffen die het niet nodig heeft.

Bananen kunnen helpen tegen ochtendmisselijkheid

Ochtendziekte

Bananen helpen bij ochtendmisselijkheid op twee manieren:

  • Aan de ene kant regenereren ze het slijm dat je maagwand beschermt.
  • Aan de andere kant vullen ze de door braken verloren gegane mineralen zoals kalium aan. Daardoor zullen ook de samentrekkingen die gepaard gaan met misselijkheid afnemen.

Wij raden aan om tussen de maaltijden door één banaan te eten.

Bananen zijn goede bronnen van energie

Om je een idee te geven hoeveel energie bananen je kunnen geven: je bent klaar voor een training van 90 minuten als je slechts één banaan op hebt.

Als mens doen we natuurlijk meer dan alleen trainen. Als je een veeleisende baan hebt met weinig tijd voor een snackpauze dan zijn bananen een goede oplossing. Zo helpen ze je ook om productiever te zijn.

En kom op, een banaan kun je toch op een minuutje naar binnen werken, of niet soms?

Koppel joggend in het park

Bananen helpen je wakker en gefocust te blijven

Dit voordeel heeft te maken met het vorige puntje, maar is ook gerelateerd aan je serotonineproductie. Om je hersenen goed te laten werken, moet je je zowel ontspannen voelen als je energie optimaal kunnen benutten.

Die combinatie is essentieel wanneer je logische verbanden probeert te leggen en beslissingen moet maken. Daarom zijn bananen ideaal voor mensen die 100% van hun hersencapaciteit nodig hebben.

En? Ben jij bananen helemaal anders gaan zien, nu je dit allemaal weet? Voor heel wat mensen is dit een fijne verrassing. Nu kun je er namelijk nog meer van genieten! Gebruik echter wel altijd je gezond verstand en overdrijf niet. Luister gewoon naar je lichaam (en je arts!) en geef het wat het nodig heeft.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.