Voordelen van kokosnoot die je nog niet kende

30 oktober, 2018

Het fruit van de kokospalm kan je op verschillende manieren consumeren, maar je kan voornamelijk het (erg verfrissende) water en de pulp op verschillende manieren bereiden. Je kan ook geraspte kokosnoot kopen voor desserts. Het kan op verschillende manieren gebruikt worden in je dieet, om dingen te maken of als medicijn. In dit artikel leer je meer over de kokosnoot.

Eigenschappen van kokosnoten

In tropische landen wordt kokosnoot gebruikt vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. De primaire voordelen van dit fruit zitten in het zaad, dat wanneer het rijp is veel vitaminen, en mineralen bevat, dat essentiële voedingsstoffen voor het menselijk lichaam zijn. Het bevat ook calcium, magnesium, fosfor, ijzer, natrium, selenium, jodium, zink, fluoride, mangaan en andere elementen.

De kokosnoot is een vrucht met een grote omvang en water of melk binnenin. De kleur binnenin is wit en de buitenkant is bruin. Het is een voedingsmiddel dat gebruikt wordt voor anti-stress diëten, gewichtsverlies, osteoporose, cardiovasculaire gezondheid en om het vasthouden van vocht tegen te gaan.

Lees meer:
Vijf sporten met meerdere gevolgen voor de gezondheid

kokosnoten

Kokosnoot: het fruit voor atleten

Iedereen die een sport beoefent zou dagelijks kokosmelk of -water moeten drinken, omdat het fruit een brede reeks eigenschappen biedt:

 • Hydratatie: Het fruit bevat een hoog percentage water en mineralen die uitdroging voorkomen. Het is een goede bondgenoot voor trainingen en competities. Aangezien het weinig vet en suiker bevat, telt het geen calorieën. Het is het favoriete drankje in erg warme gebieden, aangezien het direct de dorst lest.
 • Mineralen: Mineralen helpen om de spierspanning te reguleren.
 • Antioxidant: Sommige mineralen die kokosnoot bevat (selenium en zink) hebben antioxidante eigenschappen. Daarom wordt het ook vaak gebruikt bij schoonheidsbehandelingen, in crèmes en in zonnebrandmiddelen.
 • Energiek: Het beste is om dit na een hectische dag, na veel fysieke inspanning of in een warme gebieden te eten. Je kan kokosnoot toevoegen aan smoothies of fruitsappen (sinaasappel, grapefruit, banaan etc.).
 • Reguleert de bloeddruk: Dit is omdat de verzadigde vetten een geweldige reserveopslag van energie voor het lichaam zijn. Je kan deze vinden in de pulp van kokosnoot en kokosmelk.

Kokosnoot is goed voor je hart

Kokoswater, de vloeistof die dit fruit bevat wanneer het nog niet rijp is, bevat een lage hoeveelheid suiker en vet en is rijk aan mineralen. In tropische landen, waar een overvloed van kokospalmen is, drinken ze het water vers nadat ze de kokosnoot uit de boom gehaald hebben. Er zijn ook plaatsen waar ze dit water in flessen verkopen.

Het drinken van kokoswater zou helpen om de bloeddruk te verlagen en triglyceriden te verlagen bij personen die last hebben van een hoog cholesterol.

kokosnoot

Kokosolie: wat moet je weten

Nog een manier om kokosnoot te consumeren is in de vorm van een etherische olie. Die heeft de hoogste hoeveelheid vetzuren na borstmelk. De olie geeft je immuunsysteem een boost en helpt je lichaam om ziektes, bacteriën, infecties en virussen te bestrijden.

Er is nog steeds niet veel informatie bekend over kokosolie en dat is ook waarom de olie vandaag de dag nog niet veel gebruikt wordt. De olie zou echter wel helpen om je cholesterol te verlagen. Het goedje zou ook je metabolisme kunnen versnellen, wat je helpt om gewicht te verliezen. Meer onderzoek is ieder geval nodig, dus je moet de zogenaamde geneeskrachtige eigenschappen altijd met een korrel zout nemen.

Nog meer eigenschappen van kokoswater

Kokoswater is bijna gelijk aan borstmelk als je de ontgiftende kracht vergelijkt, wat ook kwaadaardige stoffen uit de nieren helpt af te drijven. Het is ook goed voor de interne gezondheid van het lichaam en een aanrader voor kinderen, omdat het vitamine C, natuurlijke suikers en veel mineralen bevat. Het kan braken, gas en urinaire problemen helpen behandelen.

Lees meer:
Reinig je nieren op natuurlijke wijze

kokosnoot2

Voordelen van kokosnoot voor de zwangerschap

Kokosnoot consumeren, zowel de pulp als de melk of het water, is aanbevolen voor vrouwen tijdens de draagtijd. Het fruit bevat een grote hoeveelheid voedingsstoffen en eigenschappen die de zwangerschap vergemakkelijken dankzij de energie en vitaminen.

Omdat het een natuurlijk isotoon drankje is helpt het opgezwollen enkels te voorkomen, wat regelmatig voorkomt bij zwangere vrouwen. Het is dus een geweldig middel om gehydrateerd te blijven tijdens de zwangerschap.

zwanger

Zoals eerder aangehaald helpt kokosnoot de spijsvertering te reguleren en braken te verminderen. Dat is namelijk veelvoorkomend gedurende de eerste maanden van de draagtijd. Het helpt ook bij constipatie (nog een veelvoorkomend probleem).

Zoals eerder aangehaald zijn de gezondheidsvoordelen van kokosnoot nog niet allemaal bevestigd door de wetenschappelijke wereld. Gebruik daarom je gezond verstand en raadpleeg je arts bij twijfel.

Afbeeldingen ter beschikking gesteld door Chandrika Nair, Celine Nadeau, Jeffery Wong, John Revo Puno en Montse PB. 

 • Ovalles, Jose & VIELMA, ROSALBA & Medina, Ana. (2019). Determinación del contenido de aminoácidos libres del agua de coco tierno por HPLC y Revisión electrónica sobre la nueva tecnología para el envasado del agua de coco.
 • Fundación Española de Nutrición. Coco. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/coco.pdf
 • BMJ Open. 2018; 8(3): e020167. Published online 2018 Mar 6. Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women. doi: 10.1136/bmjopen-2017-020167
 • National Center for Complementary and Integrative Health. Antioxidants: In depth. https://nccih.nih.gov/health/antioxidants/introduction.htm
 • West Indian Med J. 2005 Jan;54(1):3-8. The control of hypertension by use of coconut water and mauby: two tropical food drinks. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15892382
 • WebMD. The Truth About Coconut Water. https://www.webmd.com/food-recipes/features/truth-about-coconut-water#1
 • Harvard T.H. Chan. Coconut Oil. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coconut-oil/
 • Int Braz J Urol. 2013 Jan-Feb;39(1):108-17. Prophylactic effect of coconut water (Cocos nucifera L.) on ethylene glycol induced nephrocalcinosis in male wistar rat. doi: 10.1590/S1677-5538.IBJU.2013.01.14.