Vijf sporten met meerdere voordelen voor de gezondheid

Het is heel belangrijk om aan sport te doen, en er zijn bepaalde sporten die over meerdere voordelen voor de gezondheid beschikken.
Vijf sporten met meerdere voordelen voor de gezondheid

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Er zijn bepaalde sporten met meerdere voordelen voor de gezondheid. We weten allemaal dat sport in het algemeen heel gezond is. Maar misschien ben je wel op zoek naar een specifiek resultaat. Bijvoorbeeld krachttraining, het kalmeren van je geest, leren beter te ademen, je lenigheid te verbeteren, en nog veel meer.

Afhankelijk van wat je lichaam nodig heeft en waar je naar op zoek bent, zullen bepaalde sporten geschikter voor je zijn dan anderen. Vandaag zullen we in dit artikel ontdekken welke sporten beschikken over meerdere voordelen voor de gezondheid. Sommige heb je misschien nog nooit gedaan.

Vijf sporten met meerdere voordelen voor de gezondheid

Hoewel er veel verschillende soorten sport zijn, kiezen we er vandaag vijf. We denken dat deze vijf sporten specifieke voordelen bieden waar je misschien in geïnteresseerd bent.

Ontdekken wat iedere sport je te bieden heeft zal je helpen te begrijpen welke het beste is voor jou. Ben je er klaar voor om het te ontdekken?

1. Paddle tennis of tennis

Tennis

Misschien heb je één van deze twee sporten wel eens gedaan, bijvoorbeeld op het strand. Op die momenten voelde jij je vol energie en je had plezier.

Als dat zo was, kun je je vast wel voorstellen dat als je één van deze sporten in je dagelijkse routine op zou nemen, het je meerdere voordelen voor de gezondheid zou opleveren. Daarbij komt ook nog dat deze sporten een sociale aangelegenheid zijn.

Zowel paddle tennis als tennis helpen je om leniger te worden en verbeteren je coördinatie. Dit is heel goed voor je, omdat het zelfs helpt bij het maken van beslissingen. Dit soort beweging houdt ook je lichaam in vorm.

2. Yoga

Yoga

Een andere sport met meerdere voordelen voor de gezondheid is yoga.

Het is een activiteit die een aanhoudende concentratie vereist, in plaats van snelheid. Natuurlijk is dit makkelijker voor mensen die van nature lenig zijn, omdat het ook moeilijke houdingen omvat. Maar zelfs als je niet erg lenig bent, kun je dit door te oefenen wel worden.

Yoga helpt ook bij het verbeteren van je ademhaling door de longcapaciteit te vergroten, waardoor je lichaam meer zuurstof krijgt. Aan de andere kant helpt het je om je op het heden te richten en stress te verminderen.

Yoga bevordert een gevoel van welzijn, wat zich duidelijk vertaald in een betere levenskwaliteit.

3. Wandelen

Wandelen

De derde sport die beschikt over meerdere voordelen voor de gezondheid is wandelen. Ook als je het leuk vindt om door de stad te lopen of vaak op een loopband in de sportschool staat, is het nog beter om het in de natuur te doen. De reden hiervoor is simpel, maar heel belangrijk: je mentale gezondheid.

Het is belangrijk om je los te maken van het stadsritme en van de vrijheid van het buitenleven te genieten. Dit zorgt er namelijk voor dat we onze energie op kunnen laden en onszelf emotioneel kunnen versterken.

Contact met de natuur brengt altijd een frisse wind met zich mee. Dit troost ons en zorgt ervoor dat we kunnen genieten van wat er zich om ons heen bevindt. Daardoor keren we terug in het heden. Daarbij is wandelen ook een goede cardio-oefening die het lichaam voorziet van zuurstof.

4. Hardlopen

Hardlopen

Hardlopen is één van de meest complete vormen van beweging die je iedere dag kunt doen. Het helpt je houding en snelheid te verbeteren, het lichaam te verstevigen en het maakt je geest leeg. Door deze sport kun je:

 • sterker worden
 • de gewrichten versterken
 • je cardiovasculaire systeem verbeteren

Daarbij kan hardlopen ook heel goed zijn voor de motivatie. Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan een marathon waardoor je gestimuleerd wordt om jezelf continu te verbeteren. Een marathon is ook heel leuk om te doen.

5. Zwemmen

Zwemmen

Ten slotte kunnen we deze lijst met sporten met meerdere voordelen voor de gezondheid niet afsluiten zonder zwemmen te noemen. Zwemmen wordt beschouwd als de meest complete sport van allemaal en het is een low-impact activiteit. Het is dus geschikt voor iedereen, zowel ouderen als kinderen.

Zwemmen:

 • traint al je spieren
 • helpt je leren goed te ademen
 • verbetert de coördinatie
 • helpt je te ontspannen

Het contact met water is altijd fijn, waardoor je zorgen oplossen en je voelt je alsof je zweeft.

Doe jij al aan één van deze sporten? Je kunt ze bijna overal wel doen, zoals aan het strand bijvoorbeeld.

Er zijn dus geen excuses om niet te genieten van de meerdere voordelen voor de gezondheid die deze sporten bieden, want ze zijn niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor de geest. In een maatschappij met steeds meer stress en zorgen is dit van essentieel belang. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Christina de Oliveira Matos; Adriana Fumi Chim Miki; Pino Medina Brito; Adalberto dos Santos Júnior (2015). El Senderismo como Dinamizador de la Competitividad del Destino Turístico: Un Análisis
  de las Oportunidades de la Ciudad de Pelotas (Brasil). https://www.redalyc.org/pdf/4735/473547038004.pdf
 • Karina Pilar Ordóñez Quito; David Alejandro Salazar Lluvisaca (2015). Estudio de los beneficios de la natación en el desarrollo psicomotor en niños de entre 7-11 años de la Unidad Educativa Victor Gerardo Aguilar, en el año 2014 (Ecuador). https://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/23437/1/TESIS.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.