Zo versnel je je metabolisatie om gewicht te verliezen

6 juli 2015

Ook al erf je je metabolisme van je familie, je bent niet veroordeeld om er door gevormd te worden en met extra gewicht te leven, naast de andere ongemakken die er mee gepaard gaan. Het is altijd mogelijk om je metabolisatie aan te passen, zodat het je helpt en niet tegenwerkt. Sommige onderzoeken hebben bewezen dat alle onderstaande adviezen je metabolisme versnellen, waardoor je lichaam sneller, gezonder en natuurlijker gewicht verliest, in een kortere tijd en met minder inspanning.

1. Eet elke dag iets gezonds als ontbijt

Elke dag iets gezonds eten als ontbijt (zoals spinazie en een feta-omelet met een sneetje volkorengranentoast) kort nadat je opstaat, zorgt er voor dat je metabolisatie meteen start en op de juiste manier. Volgens één onderzoek uitgevoerd door de “National Weight Control Registry” in de Verenigde Staten, waarbij 5.000 patiënten een gezond ontbijt toevoegden aan hun dieet, werd er een gewichtsverlies tot aan 30 kilo in vijf jaar gemeten.

Dit is omdat het ontbijt het lichaam energie geeft en het lichaam stopt met het opslaan van vet. Het begint met het voedsel te verwerken en verliest op een natuurlijke manier gewicht. We bevelen ook aan om iets lichts voor de avondmaaltijd te eten, omdat je in de nacht verscheidene uren vast en je lichaam dan zoveel mogelijk vet opslaat.

2. Voeg groene thee toe aan je dieet

groene-thee

Groene thee staat bekend om de antioxidante eigenschappen die het bezit, maar recentelijk heeft men ook ontdekt dat het helpt om de metabolisatie te versnellen en dus gewichtsverlies bevordert. Onderzoekers van verschillende universiteiten hebben onderzoeken uitgevoerd met meerdere groepen om de voordelen van deze infusie te bepalen. Eén van de gevonden resultaten was, dat diegenen die regelmatig groene thee dronken sneller gewicht verloren dan personen die dit niet deden, omdat het zorgt voor vetoxidatie en thermogenese. Vijf kopjes groene thee per dag is de perfecte hoeveelheid, wat de hoeveelheid energie in het lichaam flink verhoogt met een inname van maar 90 calorieën.

3. Eet voedingsmiddelen rijk aan omega 3

We weten al dat je door het eten van vis, die rijk is aan omega 3-vetzuren (zoals zalm en tonijn), de metabolisatie versnelt. Het houdt de bloedsuikerspiegel ook onder controle en reduceert andere problemen (zoals ontstekingen). Maar recente onderzoeken hebben bewezen dat deze vetzuren ook helpen om de leptineweerstand te verminderen. Leptine is een hormoon dat zorgt voor gewichtsverlies. Als je vis niet lekker vindt of als je een ander alternatief wilt, dan kan je een omega 3-dieetsupplement toevoegen, wat 1.000 tot 2.000 mg bevat, of gedroogd fruit eten om hetzelfde resultaat te bereiken.

4. Haal niet alle calorieën weg uit je dieet

gezond-ontbijt

Het lijkt er op dat we denken dat wie de meeste calorieën uit zijn of haar dieet haalt, het makkelijkste gewicht verliest. Dit is misschien in het begin zo, maar zodra je lichaam door heeft dat je minder calorieën binnenkrijgt, zal het beginnen met het vergroten van de energieopslag en vet ophopen. Dat is de reden dat méér eten je metabolisatie versnelt, wanneer je gezonde en voedzame voedingsmiddelen kiest. Het is ook belangrijk dat je niet te lang vast. Het beste is om zes keer per dag te eten (300 calorieën per keer), in plaats van twee maaltijden, die over het algemeen zwaar zijn of veel calorieën bevatten.

5. Voeg verschillende intensiteiten toe aan je workout

De volgende keer dat je beweegt (wandelen, zwemmen, rennen etc.), voeg dan een paar intervallen van 30 seconden toe, waarbij je de intensiteit verhoogt en ga daarna weer terug naar de normale intensiteit. Deze lichte veranderingen zorgen ervoor dat je lichaam meer energie verbruikt, het zal de regeneratie van je cellen flink versterken en het zal je helpen om meer zuurstof op te slaan. Je kan hierdoor de workout ook minder lang maken, omdat je op deze manier de gewenste resultaten sneller bereikt. Je kan deze intervallen aan elke sport toevoegen.

6. Rust na een workout

oefening-gewicht

Bewegen is een gift die je aan je lichaam en gezondheid kan geven, maar het kan ook ernstige vermoeidheid veroorzaken, wanneer je dit intens doet. Ook al helpt bewegen om de metabolisatie te versnellen, voldoende rust is ook erg belangrijk, zodat je je lichaam de kans geeft om te herstellen. Het is belangrijk dat je meer calorieën verbrand tijdens je oefeningen, dan de hoeveelheid die je inneemt. Dit zal je helpen om effectiever gewicht te verliezen.

7. Vermijd transvet

Iedereen heeft gehoord hoe slecht dit type vet is, maar het vermindert ook de natuurlijke vaardigheid van je lichaam om vet te verbranden. Dit komt omdat het cellen verandert en de metabolisatie vertraagt. En alsof dat nog niet genoeg is, kan het ook een insulineweerstand en ontstekingen creëren. Dus haal transvet uit je dieet, versnel je metabolisatie en verlies gewicht.

8. Vergroot je eiwitconsumptie

zalm

Het lichaam heeft meer tijd nodig om voedsel rijk aan eiwitten te verteren, dan voedsel dat rijk is aan vet of koolhydraten. Dit betekent dat wanneer je eiwitten eet, je langer een verzadigd gevoel hebt, terwijl je metabolisatie blijft werken en vet verbrand om dit te doen. Dit zorgt voor een flinke vergroting van je metabolisatie en minder honger. Het is ook bewezen dat het eten van eiwitten leidt tot een toename van spieren in plaats van vet.

Versnel je metabolisatie met een goed dieet

Genen drukken een stempel op hoe je lichaam functioneert, maar bepaalde veranderingen kunnen je helpen om het heft in eigen handen te nemen en datgene te bereiken of veranderen wat jij wilt. Het versnellen van je metabolisatie houdt in dat je het sneller laat werken, meer calorieën verbrandt en je een ideaal gewicht houdt.

Door het volgen van deze tips geef je je lichaam de kans om op een natuurlijke manier gezond te blijven en om zichzelf te reguleren. Dit is een stuk gezonder dan het proberen van gecompliceerde diëten, die weinig resultaten bieden of het maken van slechte dieetkeuzes, die je ziek kunnen maken.

Bekijk Ook