De beste dieetgewoonten tegen vroegtijdige veroudering

Met een evenwichtig dieet kun je je huid glad en stralend houden en het ontstaan van vroege rimpels voorkomen.
De beste dieetgewoonten tegen vroegtijdige veroudering
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veroudering is onvermijdelijk, maar sommige mensen hebben er eerder last van dan andere. Gelukkig bestaan er enkele tips voor dieetgewoonten tegen vroegtijdige veroudering.

Een dergelijke vroegtijdige veroudering heeft geen concrete oorzaak, aangezien het niet zelden voorkomt dat mensen hun eerste rimpels opmerken als ze nog maar 20 jaar oud zijn.

Veroudering is in principe een chronische ontstekingsziekte. Als je bijvoorbeeld voedsel eet met veel bestanddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken dan zul je sneller de effecten van veroudering zien.

Collageen is verantwoordelijk voor een elastische en rimpelvrije huid. Als je dus veel voedsel binnenkrijgt dat rijk is aan collageen, zul je vast nog meer schitteren. Suiker en gebakken voedingsmiddelen zullen je huid aan de andere kant juist beschadigen.

De oorzaken van vroegtijdige veroudering

Rimpels verminderen

Als je tussen de 20 en 25 jaar oud bent, dan kan een gebrek aan vocht ervoor zorgen dat de eerste rimpels in je gezicht beginnen te verschijnen. Als je een droge of lichte huid hebt, zullen je expressielijnen nog duidelijker gedefinieerd worden. Dat wordt gelukkig niet beschouwd als vroegtijdige veroudering.

Maar als je je huid na je 25ste niet goed verzorgt, dan begin je kleine vlekken en rimpels op te merken. Dat zijn wél tekenen van vroegtijdige veroudering.

Andere oorzaken van vroegtijdige veroudering zijn:

  • Overmatige blootstelling aan de zon. Na verschillende uren blootstelling aan UV-stralen raakt de collageenproductie in je lichaam beschadigd. De aangetaste huid doet er langer over om te regenereren dan een gehydrateerde en gezonde huid. Gebruik daarom dagelijks een hydraterende zonnebrandcrème van goede kwaliteit.
  • Roken. Tabak versnelt het verouderingsproces in je lichaam en veroorzaakt daarnaast ook ernstige problemen zoals longkanker. Idealiter beëindig je deze gewoonte helemaal. Dat is niet gemakkelijk, maar het is wel het beste wat je kunt doen.
  • Stress. Een stressvol leven verandert je hormoonbalans en je huid zal er langer over doen om te regenereren. Om dat te voorkomen kun je het beste regelmatig aan lichaamsbeweging en ontspannende activiteiten zoals meditatie doen.

Vermijd deze voedingsmiddelen om vroegtijdige veroudering tegen te gaan

1. Gefrituurd voedsel

Gefrituurd voedsel

Alle snacks die in olie wordt gefrituurd kunnen ontstekingen in je lichaam veroorzaken. Het effect is nog erger als ze transvetten bevatten, omdat die ook je cholesterol verhogen.

Veel ultrabewerkte voedingsmiddelen die we in de winkel kopen worden bewerkt met olie, dus je moet ze vermijden. Lees de verpakkingen van alle producten aandachtig en probeer je eigen voedsel zo vers mogelijk te bereiden.

2. Alcohol

Alcohol

Hoewel af en toe een glas wijn drinken je bepaalde gezondheidsvoordelen biedt, moet je eraan wennen om zo min mogelijk alcohol te drinken. Als je elke dag drinkt, zullen je cellen sneller verouderen. Het probleem is dat alcohol zelf eigenlijk alleen calorieën levert.

3. Gebakjes

Gebakjes

In plaats van voorverpakte broodjes met een hoog suikergehalte kun je beter voor kleine porties volkorenbrood kiezen. Een goed alternatief is granen met gezonde vetten, vitaminen en mineralen, zoals quinoa of haver.

4. Fastfood

Junkfood

Eet je bijna elke dag pizza’s, kant-en-klare sandwiches en andere soorten fastfood?

Als het antwoord ja is, dan moet je weten dat deze voedingsmiddelen ingrediënten bevatten die bijdragen aan het ontstaan van lichamelijke ontstekingen zoals:

  • ultrabewerkt vlees
  • transvetten
  • wit meel

De vetten hebben een negatief effect op je bloedcirculatie en kunnen ervoor zorgen dat je huid er minder fris en stralend uitziet. Je moet niet alleen proberen om fastfood te vermijden. Probeer als je een lange periode fastfood hebt gegeten ook eens een ontgiftingskuur uit.

Kies voor gezond voedsel tegen vroegtijdige veroudering

Nu je weet welke voedingsmiddelen je er vermoeider en ouder doen uitzien dan je bent, is het tijd om te praten over wat je dan wel moet eten tegen vroegtijdige veroudering.

Heel wat mensen denken dat een gezond dieet saai is, maar die bewering kan niet verder van de waarheid afstaan. Probeer daarom het volgende voedsel als je er jonger uit wilt zien.

Eieren

Eieren

Eieren bevatten eiwitten, aminozuren en vitamine D. Je kunt ze bovendien ook gebruiken om gezichtsmaskers mee te maken.

Het is ideaal om twee keer per week een paar eieren te eten. Gebruik bij het bereiden echter niet te veel olie of ongezonde vetten. Voeg in plaats daarvan indien mogelijk wat groenten toe.

Bessen en klein rood fruit

Bessen

Bessen en klein rood fruit zijn ideaal vanwege hun gezonde bestanddelen zoals:

Ze bevatten ook antioxidanten die vrije radicalen bestrijden. Die radicalen kunnen trouwens schade aan je huid veroorzaken en rimpels laten verschijnen.

Zorg ervoor dat je elke dag een portie bessen en klein rood fruit eet, bij voorkeur vers geplukt. Je kunt ze gebruiken om je smoothies een frisse smaak te geven of om je verlangen naar een zoete snack te bevredigen.

Groene thee

Groene thee

Groene thee bevat antioxidanten die je huidcellen helpen te regenereren. Daarom is groene thee de perfecte optie om energie te krijgen als vervanging voor koffie.

Als je niet van de smaak van groene thee houdt, kun je wat fruit of kruiden toevoegen om het drankje een zoeter tintje te geven. Als alternatief kun je de thee ook gebruiken als de basis van je groene smoothies of hydraterende infusies. Daarnaast kun je er een aantal gezichtsmaskers mee maken die je huid zullen hydrateren.

Nu je dit artikel hebt gelezen: denk je dat jouw dieet je algehele gezondheid en schoonheid ten goede komt? Zo niet, dan is er nog genoeg tijd om je eetgewoonten op een positieve manier te veranderen. Pas deze trucs toe en je zult de veranderingen al snel opmerken.

Gebruik echter altijd je gezond verstand en raadpleeg bij twijfel een arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Scheibye-Knudsen, M., Mitchell, S. J., Fang, E. F., Iyama, T., Ward, T., Wang, J., … Bohr, V. A. (2014). A high-fat diet and NAD+ activate sirt1 to rescue premature aging in cockayne syndrome. Cell Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2014.10.005
  • Perls, T., Kunkel, L., & Puca, A. (2002). The genetics of aging. Current Opinion in Genetics and Development. https://doi.org/10.1016/S0959-437X(02)00310-6
  • Oyetakinwhite, P., Tribout, H., & Baron, E. (2012). Protective mechanisms of green tea polyphenols in skin. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2012/560682
  • Flôres, M. F., Martins, A., Schimidt, H. L., Santos, F. W., Izquierdo, I., Mello-Carpes, P. B., & Carpes, F. P. (2014). Effects of green tea and physical exercise on memory impairments associated with aging. Neurochemistry International. https://doi.org/10.1016/j.neuint.2014.08.008

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.