Acht gevaarlijke mythes over tabak

Weet jij hoe schadelijk tabak eigenlijk is? Als jij of een geliefde rookt, is het tijd om te stoppen!
Acht gevaarlijke mythes over tabak

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De consumptie van tabak is nog steeds een van de slechtste gewoonten die mensen hebben, ondanks de waarschuwingen die worden gegeven over de invloed hiervan op het lichaam. Weet jij hoe schadelijk tabak echt is? Leer hier over de 8 meest gevaarlijke mythes over tabak.

 

De wereld gezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat dit een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid is. Zij suggereert daarnaast dat meer dan de helft van de rokers zal overlijden als gevolg van aan roken gerelateerde ziekten.

Het meest zorgwekkende is dat duizenden rokers hun verslaving proberen te rechtvaardigen. Ze proberen de schade die het veroorzaakt te minimaliseren. Of ze verkiezen om te negeren hoe gevaarlijk het is voor de weefsels en cellen van het lichaam.

Om deze reden is het essentieel om de mythes over tabak te ontkrachtigen die zijn ontstaan met betrekking tot roken, wat voor sommige mensen verwarring kan veroorzaken.

Ontdek hieronder 8 gevaarlijke mythen over tabak!

De gevaarlijkste mythes over tabak

1. Roken is ontspannend

Roken is ontspannend

Duizenden mensen zijn verslaafd aan roken en denken dat het een effectieve manier is om met angsten en stress om te gaan. Maar dit is een van de mythes over tabak die moeilijk tot rokers doordringt.

Er zijn zelfs mensen die al overmatig veel roken, die ervoor kiezen om niet te stoppen. De reden hiervoor is dat ze denken dat het te moeilijk zal zijn om de spanning te verwerken die het gevolg is van het stoppen met roken.

De waarheid is dat het je lichaam helemaal niet ontspant. De gifstoffen tasten het zenuwstelsel aan en triggeren plotselinge stemmingswisselingen

Hoewel het een kortstondig vals gevoel van opluchting kan creëren, zal het na verloop van tijd zeer ongewenste effecten veroorzaken.

2. Het roken van een paar sigaretten brengt geen schade toe aan het lichaam

Het roken van een aantal sigaretten per dag brengt grote gezondheidsschade. Maar het is natuurlijk het niet zo agressief als het roken van grote hoeveelheden per dag.

Ondanks dat het overmatig consumeren het risico op longkanker verhoogd, wordt het roken van een paar sigaretten per dag gerelateerd aan de ontwikkeling van cardiovasculaire ziekten. Dat een paar sigaretten per dag dus geen schade aanrichten is ook een van de mythes over tabak.

3. Tabak is niet schadelijk als je in goede gezondheid bent

Tabak is niet schadelijk als je in goede gezondheid bent

Wees voorzichtig! Dit is een van de mythes over tabak die veel mensen geloven.

Mensen met een goede gezondheid verminderen snel hun kwaliteit van leven wanneer ze beginnen met roken.

4. Het roken van ‘light’ sigaretten is niet schadelijk

De populaire ‘light’ sigaretten bevatten lagere concentratie nicotine en teer. Maar dit betekent niet dat zij deze ingrediënten niet bevatten.

Deze variatie van tabak is nog steeds schadelijk voor de gezondheid.

5. Sporten verwijdert de gifstoffen van tabak uit het lichaam

Sporten verwijdert de gifstoffen van tabak uit het lichaam

Het is waar dat veel van de gifstoffen uit tabak worden verwijderd door het zweet dat wordt geproduceerd tijdens het sporten. Een aanzienlijk percentage blijft in het bloed en de uitscheidingsorganen van het lichaam.

Deze stoffen hopen zich op in de weefsels en verminderen na verloop van tijd de atletische prestaties.

6. Het is onmogelijk om te stoppen met roken

Ook dit is een van de  mythes over tabak die niet waar is! We kunnen niet ontkennen dat er ontwenningsverschijnselen bestaan. Maar we zijn ervan overtuigd dat stoppen met roken mogelijk is.

Verslaafden moeten een reeks symptomen overwinnen. Klachten zoals nervositeit en angst, aangezien de hersenen de dosis nicotine uit sigaretten denken nodig hebben.

Desondanks is het met de juiste ondersteuning en advies mogelijk om deze gewoonte geleidelijk te beëindigen. Uiteindelijk zul je het niet langer nodig hebben om te roken.

7. Stoppen heeft geen zin

stoppen

Het is nooit te laat om te stoppen met tabak, ook al rook je al jaren.

Iedereen met de wilskracht en het noodzakelijke doorzettingsvermogen kan een aantal positieve veranderingen ervaren: 

  • Het risico op kanker en longziekten neemt af.
  • De gezondheid van de bloedsomloop verbetert.
  • Het hart werkt beter.
  • De bloeddruk wordt beter.
  • De huid hersteld zich.
  • Over het algemeen is het mogelijk om een ongelooflijk gevoel van welzijn te behouden.

8. “We gaan allemaal ergens aan dood”

Rokers herhalen deze zin om hun verslaving goed te praten.

Maar … ben je echt bereid om te leven met de gevolgen van een chronische ziekte?

Het is erg belangrijk om dit in overweging te nemen. Omdat degenen die geneigd zijn om dit te zeggen diegenen zijn die nog geen klachten hebben opgemerkt.

Rook je of heb je overwogen om te roken? Als dat het geval is, en als je over deze mythes over tabak hebt geloofd dan is het goed dat je nu weet dat deze ideeën onjuist zijn. Probeer roken zoveel mogelijk te vermijden, zodat je kwaliteit van leven na verloop van tijd niet afneemt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.